Κώστας Ηλιάκης: «“Κρόνος” έχουν τρακάρει δύο F16 νότια της Καρπάθου» - Το συγκλονιστικό βίντεο της τραγωδίας του 2006

Κώστας Ηλιάκης: «“Κρόνος” έχουν τρακάρει δύο F16 νότια της Καρπάθου» - Το συγκλονιστικό βίντεο της τραγωδίας του 2006

Τα τελευταία λόγια του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη 

iliakis_kwstas
Τις τραγικές μνήμες της τραγωδίας της 23ης Μαΐου 2006 όταν ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έχασε τη ζωή του σε επεισόδιο με τουρκικό μαχητικό κόντα στην Κάρπαθο αναβίωσε το βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το STAR.

Στο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή της που το τουρκικό F-16 έπεσε στο μαχητικό του σμηναγού Ηλιάκη μετά τους επικίνδυνους ελιγμούς του Τούρκου πιλότου αλλά και η αντίδραση του δεύτερου Έλληνα πιλότου που είδε την έκρηξη.

«Κρόνος, Κρόνος, βλέπω φωτιά κατευθείαν μπροστά στα 20 μίλια σαν έκρηξη. Συνεχίζω ψηλότερα από την έκρηξη, οδηγίες» ακούγεται να λέει ο πιλότος του δεύτερου ελληνικού F-16 λίγα δευτερόλεπτά αργότερα.

Στη συνέχεια ο ίδιος πιλότος ενημερώνει το ραντάρ της Σητείας (Κρόνος): «“Κρόνος” έχουν τρακάρει δύο F16 νότια της Καρπάθου».

Τη σύγκρουση είδε ένα δεύτερο ζεύγος F-16 της 340 μοίρας με τον κωδικό Αλεπού 370 που είχε απογειωθεί από το Καστέλι με τους πιλότους να ενημερώνουν για ό,τι έχει συμβεί.

«"Κρόνος" ο 550 (Κώστας Ηλιάκης) πήγε να προσεγγίσει να δει το POD (ατρακτίδιο φωτογράφισης). Δεξιά από το RF-4 ήταν ένα F-16 τουρκικό. πήγε να περάσει από δεξιά το ελληνικό f-16 και μετά έγινε η σύγκρουση» ακούγεται να λέει ο ένας από τους πιλότους του δεύτερου ζεύγους των ελληνικών F-16.

Κλείσιμο
Ο επόμενος διάλογος είναι ανάμεσα στον ίδιο και τον αρχηγό ΑΤΑ ο οποίος ρωτάει «551 ο "Αχιλλέας", το ελληνικό F-16 το εγκατέλειψε ο ιπάμενος;» για να λάβει την απάντηση «ο 551 δεν είδε τίποτα. Δεν είδα τίποτα έγινε μια ισχυρή έκρηξη. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cnifso4x8z5l)


Τα τελευταία λόγια του Κώστα Ηλιάκη

Στο ίδιο βίντεο έχουν καταγραφεί τα τελευταία λόγια του Κώστα Ηλιάκη πριν να πέσει επάνω στο μαχητικό του το τουρκικό μαχητικό.

Ο Ηλιάκης, ο οποίος είχε απογειωθεί από τη Σούδα, συνοδευόμενος από ένα ακόμη F-16, για να αναχαιτίσουν δύο τουρκικά F-16 και ένα επίσης τουρκικό RF-4 πάνω από την Κάρπαθο, προσπαθεί να πλησιάσει το RF-4. Κάποια στιγμή, όμως, το ένα από τα δύο τουρκικά F-16 έκανε απότομο ελιγμό μπαίνοντας ανάμεσα στο φωτογραφικό και στο αεροσκάφος του Ηλιάκη ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το δεύτερο τουρκικό F-16 κάνει επικίνδυνους ελιγμούς τύπου S και βρίσκεται μπροστά από το δεύτερο ελληνικό F-16 εμποδίζοντάς το.

Τότε ο Κώστας Ηλιάκης ακούγεται να λέει «έχω πάει δεξιά που κάνουν τα S» με τον δεύτερο Έλληνα πιλότο να του λέει «παίρνω τον αριστερό εγώ, περνάω από δεξιά Κώστα».

«Μάκη μείνε πίσω του» λέει τότε ο Κώστας Ηλιάκης και αφού ο έτερος Έλληνας πιλότος τον ρωτάει «πίσω του;» ακούγονται τα τελευταία καταγεγραμμένα λόγια του αδικοχαμένου σμηναγού: «Ναι ναι πίσω του. "Κρόνος" ο 550 πηγαίνει για τον "χοντρό" (RF-4). Είμαι πίσω του».

Ειδήσεις σήμερα:

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης βγαίνει ξανά για περιοδείες - Πρόβα τελικής ευθείας με στόχο αυτοδυναμία


Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεδριάζουν για αντίμετρα στους βομβαρδισμούς Πούτιν οι G7


Καιρός: Επικίνδυνα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης