Το πόρισμα που «πάγωσε» περιουσία €100 εκατ. του Τράγκα - Τα δάκρυα της  χήρας και η μυστική συνάντηση στο αεροδρόμιο

Το πόρισμα που «πάγωσε» περιουσία €100 εκατ. του Τράγκα - Τα δάκρυα της  χήρας και η μυστική συνάντηση στο αεροδρόμιο

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος σε χρόνο-ρεκόρ δέσμευσε σε όλο τον κόσμο τα περιουσιακά στοιχεία (ανάμεσά τους 17 ακίνητα, ράβδοι χρυσού, μετρητά) - Τι αναφέρει το 60σέλιδο πόρισμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tragkas_kryfi_diathiki_thema_xr
Με ένα πόρισμα εξήντα σελίδων η Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεσμεύει την περιουσία της Μαρίας Καρρά σε Ελλάδα και εξωτερικό, έπειτα από ενδελεχή έρευνα και με τη συνδρομή αντίστοιχων ελεγκτικών αρχών στο εξωτερικό.

Η χήρα του Γιώργου Τράγκα καλείται πλέον να αποδείξει ότι τα δεκάδες ακίνητα εντός και εκτός συνόρων, τα εκατομμύρια των καταθέσεων, οι ράβδοι χρυσού που εντοπίστηκαν, καθώς και το περιεχόμενο θυρίδων σε τραπεζικά ιδρύματα είναι καθ’ όλα νόμιμα. Ισως γι’ αυτό στο άκουσμα της είδησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας στο τηλέφωνο με τον γιo του συζύγου της, Γιάννη Τράγκα.

Το ζήτημα βέβαια από τη στιγμή που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, είναι αν θα το πράξει, αφού πλέον μένει μόνιμα στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Μαϊάμι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο της ταξίδι στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθεί με τους γιους του εκλιπόντος για την αποδοχή της περίφημης κληρονομιάς, επέλεξε να μείνει σε ξενοδοχείο απέναντι από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Απέφυγε να μεταβεί στην κατοικία της Εκάλης ή να συναντήσει κάποιους γνωστούς της, επιλέγοντας να αναχωρήσει την επόμενη μέρα για την Αμερική.

Οπως τόνιζαν γνώστες της υπόθεσης, εκεί νιώθει πιο χαλαρή και ήρεμη, αφού παρότι λάτρευε το Μονακό, μετά τα αποκαλυπτήρια των δεκάδων ακινήτων, της ιδιόχειρης διαθήκης του συζύγου της, των εκατομμυρίων σε μετρητά και τις ράβδους χρυσού δεν ένιωθε τόσο άνετα. Πάντως, από τη στιγμή που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, είναι υποχρεωμένη να το κάνει.

Την ίδια στιγμή οι δύο γιοι του εκλιπόντος δεν μπορούν πλέον να αποδεχτούν την κληρονομιά μετά το πόρισμα που περιλαμβάνει σχεδιαγράμματα, καθώς και λεπτομερή όσο και αναλυτική περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων.
tragkas_diathiki_in__5_
Nίκαια - Η αστραφτερή βίλα στην Côte d’Azur. Ο έρωτας του Γιώργου Τράγκα με την Κυανή Ακτή στεγάστηκε στην πανέμορφη βίλα με την αστραφτερή πισίνα και την πανοραμική θέα στη Νίκαια
tragkas_diathiki_diamerisma_parisi
Παρίσι - Παραμυθένιο το σκηνικό στη βίλα επί της οδού Βικτόρ Ουγκό, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι...
tragkas_diathiki_in__1_
Ακρόπολη - Και μόνο η θέα της Ακρόπολης από το μπαλκόνι του σπιτιού που είχε ο Γιώργος Τράγκας στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, προκαλεί δέος

Κλείσιμο
Είναι αυτονόητο ότι αν το κάνουν, θα υποστούν τις συνέπειες ως αποδέκτες προϊόντων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, μαζί με τους συνεργάτες του ασχολήθηκαν επισταμένως με την αμύθητη περιουσία του Γιώργου Τράγκα, η οποία με το εύρος της -ξεπερνάει, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα 100 εκατ. ευρώ- άφησε άφωνη την κοινή γνώμη.

Ειδικά τα αποκαλυπτήρια των μυθικών ακινήτων σε Αθήνα, Παρίσι, Κυανή Ακτή, Σεν Τροπέ, Μονακό, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Μπέβερλι Χιλς, Λας Βέγκας και Μαϊάμι προκάλεσαν συζητήσεις επί συζητήσεων.

Η Μαρία Καρρά υιοθέτησε μια στάση που φέρεται να οδήγησε πολλές φορές σε αδιέξοδο τις συζητήσεις με τους γιους του εκλιπόντος, ενώ έφερε στα όριά τους κάποιες στιγμές ακόμη και τους δικηγόρους της. Τώρα όμως το πόρισμα των εξήντα σελίδων απεστάλη πλέον στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος δεσμεύει την κληρονομιά της Μαρίας Καρρά ως προϊόν εγκλήματος, και στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου ο τελευταίος να σχηματίσει τη δικογραφία.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το πόρισμα των ελεγκτών φέρεται να επικεντρώθηκε κυρίως στη Μαρία Καρρά, τη χήρα του δημοσιογράφου και εκδότη. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα όσα αφήνουν να διαρρεύσουν, η τελευταία σύζυγος του «Θείου» όπως τον αποκαλούσαν, φέρεται να συμμετείχε σε αρκετές από τις δεκάδες εταιρείες που είχε συστήσει ο εκλιπών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάλιστα, η Αρχή Καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ζήτησε και έλαβε τη συνδρομή των αντίστοιχων ελεγκτικών μηχανισμών στο εξωτερικό. Αυτοί με τη σειρά τους ενημέρωσαν και ζήτησαν την πλήρη συνεργασία των τραπεζικών ιδρυμάτων στους οποίους ο Γιώργος Τράγκας και η σύζυγός του διατηρούσαν κοινούς καταθετικούς λογαριασμούς.

charalampos_vourliwtis
Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που πραγματοποίησε τις έρευνες για τον τρόπο που αποκτήθηκε η περιουσία του Γιώργου Τράγκα

Το πόρισμα συντάχθηκε με τα στοιχεία που απέστειλαν οι αρμόδιες αρχές από χώρες της Ευρώπης, ενώ αναμένονται ακόμη τα στοιχεία συνδρομής από τις ΗΠΑ, τα οποία έχουν καθυστερήσει και όταν σταλούν θα συμπεριληφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να περιλαμβάνει στοιχεία για τις εταιρείες, τους ισολογισμούς τους, καθώς και αναλυτικές καταστάσεις των κινήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε από κοινού το ζεύγος.

Την ίδια στιγμή ελέγχθηκαν εξονυχιστικά τα «πόθεν έσχες» του εκλιπόντος -είχε υποχρέωση να καταθέτει ως δημοσιογράφος και πρόεδρος πολιτικού κόμματος- και οι φορολογικές του δηλώσεις, αλλά και της συζύγου του. Ακολούθησε η αντιπαράθεση των στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί αν συνάδουν και στη συνέχεια συντάχθηκε το πόρισμα, που αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Με δεδομένο ότι ο Γιώργος Τράγκας ήταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια φορολογικός κάτοικος του Μονακό, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα αναδυθεί στην επιφάνεια μέσα από τα στοιχεία του πορίσματος για μια περιουσία ή κληρονομιά -πείτε την όπως θέλετε-,η οποία αποτιμάται πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Η συνάντηση των τριών

Ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Ονορέ Ντε Μπαλζάκ έγραψε προφητικά ίσως ότι «οι γυναίκες πάντα φοβούνται τα πράγματα που πρέπει να μοιράζονται», ρήση που ίσως ταιριάζει, όπως λένε κάποιοι, στη χήρα του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά.

Κι ίσως ήταν αυτός ο φόβος της που έκανε την υπόθεση της κληρονομιάς του εκλιπόντος συζύγου της να εξελιχθεί σε θρίλερ γερών νεύρων και ισορροπιών τους τελευταίους μήνες. Κατά τη διαμονή του στη Rue de Iris 2, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τη μαρίνα του Μονακό, σε μια πενταώροφη πολυκατοικία, ο δικηγόρος Ιβο Οτάβιο Φρανσεσκόν είχε πολλή δουλειά με έναν συγκεκριμένο πελάτη από την Ελλάδα.

Για την ακρίβεια ασχολείται εδώ και έξι μήνες με την περίφημη κληρονομιά του αείμνηστου Γιώργου Τράγκα, αφού είναι ο ένας από τους δύο εκτελεστές της διαθήκης που συνέταξε ο δημοσιογράφος στο Πριγκιπάτο. Μια διαθήκη που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», την ύπαρξη της οποίας στην αρχή δεν γνώριζε κανείς, πλην της κυρίας Μαρίας Καρρά, και η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε ένα περίπλοκο παζλ για τους τρεις κληρονόμους.

Οι συνεχείς αναβολές συναντήσεων και η εύρεση της διαθήκης από τον Θέμη Σοφό στο Μονακό, για την οποία η κυρία Καρρά δεν είχε ενημερώσει ούτε τον δικηγόρο της Νίκο Αγαπηνό, προκάλεσαν ουκ ολίγες αναταράξεις στην υπόθεση. Μια υπόθεση που άρχισε να τραβάει σε μάκρος από τις διαρκείς αναβολές συμφωνηθέντων ραντεβού, τα οποία ακύρωνε η Μαρία Καρρά για διάφορους λόγους.

Μετά τα συνεχή αποκαλυπτήρια για την αμύθητη περιουσία του Γιώργου Τράγκα, η Αρχή Καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ξεκίνησε να ερευνά ενδελεχώς την υπόθεση, αφού όλα ήταν «πολλά». Πολλά τα ακίνητα, πολλά τα μετρητά, πολλές οι θυρίδες, πολλές οι ράβδοι χρυσού που εντοπίστηκαν μετά την αρχή των ερευνών, οι οποίες εστίασαν στη Μαρία Καρρά.

Αυτήν, που στις αρχές της προτελευταίας εβδομάδας του Μαΐου ενέδωσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα μετά από καιρό προκειμένου να συναντηθεί με τους γιους του εκλιπόντος.

Ελάχιστοι πάντως αναγνώρισαν την κυρία που κατέβηκε εκείνη την ημέρα ερχόμενη από το Μαϊάμι με έναν ενδιάμεσο σταθμό, η οποία φαινόταν ξεκούραστη, απόρροια του άνετου ταξιδιού στην business class. Ηταν η Μαρία Καρρά που «προσγειώθηκε» στην Αθήνα για ένα μόλις 24ωρο και επέλεξε να μείνει στο ξενοδοχείο «Sofitel», προκειμένου να συναντήσει τους δύο γιους του συζύγου της, τον Γιάννη και τον Φρέντυ Τράγκα.

Αρχικά ήταν μια συνάντηση που ξεκίνησε και συνεχίστηκε σε καλό κλίμα, αλλά κατέληξε πάλι σε ένα μεγάλο τίποτα, αφού ενέκυψε ξανά διαφωνία, με πρωταγωνιστή ένα ακίνητο, αυτό της Ακρόπολης, ανάμεσα στον Γιάννη Τράγκα και τους Μαρία Καρρά και Φρέντυ Τράγκα. Και είναι αυτή η διαφωνία που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι συμμαχίες ανάμεσα στους τρεις κληρονόμους, την ίδια στιγμή που το πόρισμα των αρμόδιων Αρχών για την περιουσία Τράγκα είναι έτοιμο.

Οταν άρχισε η δημοσιότητα γύρω από την περιουσία Τράγκα, ο Γιάννης και η Μαρία Καρρά συμπορεύονταν έχοντας απέναντι τον Φρέντυ, ο οποίος λόγω και της θέσης του ως συμβούλου του πρωθυπουργού ήθελε να τελειώσουν όλα γρήγορα και νόμιμα. Στην πορεία ο Γιάννης Τράγκας φέρεται να έφτασε στα όριά του με την εν γένει στάση της χήρας, κάτι που συνέβη και με τον δικηγόρο της Νίκο Αγαπηνό, ο οποίος την άφησε.

Γιάννης και Φρέντυ πορεύτηκαν για λίγο μόνο από κοινού, μέχρι να αλλάξουν και πάλι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην τελευταία συνάντηση πριν από δύο και πλέον εβδομάδες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι και τα δύο δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με την υπόθεση, αυτά των Νίκου Αγαπηνού και Θέμη Σοφού, έχουν παραλάβει πλέον την πολύκροτη διαθήκη. Απεστάλη από τον Ιβο Οτάβιο Φρανσεσκόν, ο οποίος ενημέρωσε και τις δύο πλευρές ότι έχει «σημαδέψει» τα αντίγραφα, ώστε αν διαρρεύσει κάποιο στο σύνολό του, να ξέρει ποιος έκανε το ατόπημα.

Μόνο που πλέον αυτό λίγη σημασία έχει, αφού οι εξελίξεις είναι πλέον ταχύτατες μετά τη σύνταξη του πορίσματος που δεσμεύει την περιουσία της χήρας Τράγκα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
TRAGAS_USA
Το αμερικάνικο όνειρο σε τρία ακίνητα, που φέρεται να είχε ο Γιώργος Τράγκας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πρόκειται για διαμερίσματα σε συγκροτήματα κατοικιών. Το ένα στην οδό N Bayshore Dr στο Μαϊάμι, πάνω στον Biscayne Bay, ακριβώς απέναντι από το περίφημο Miami Beach και δίπλα στο Margaret Pace Park με το πάρκο σκύλων και το τένις κλαμπ. Ολος ο παράδεισος σε μια γωνιά, έστω και με υγρασία. Το δεύτερο στην 5η Λεωφόρο στο Midtown της Νέας Υόρκης, ένας από τους πιο ακριβούς και ίσως ο πιο φημισμένος δρόμος του κόσμου. Και το τρίτο στο Veer Towers, τους δίδυμους πύργους που στολίζουν τη Las Vegas Boulevard South, στο πιο πολυτελές σημείο της πόλης και στέκουν ακομπλεξάριστα ανάμεσα στο «Bellagio Hotel» και το «MGM Grand» - οι κοινοί θνητοί τα θυμούνται μόνο από την ταινία «Ocean’s Eleven».

Η στενή σχέση, η τρίωρη συνάντηση και το αδιέξοδο

Για την ιστορία, πάντως, ο συγκεκριμένος δικηγόρος είχε ήδη θορυβηθεί από την έκταση που πήρε η υπόθεση στην Ελλάδα και ειδικά τη διαρροή της πρώτης σελίδας από την ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα, η οποία αναστάτωσε εξίσου και τη Μαρία Καρρά.

Κάτι μάλλον αναμενόμενο, από τη στιγμή που φέρεται να ήταν η μόνη που ήξερε γι’ αυτήν, αλλά όλως περιέργως αρχικά επέλεξε να μην αποκαλύψει την ύπαρξή της, αφήνοντας τους πάντες στο σκοτάδι. Η χήρα του Γιώργου Τράγκα συνεργάζεται πολύ στενά με τον Φρανσεσκόν εδώ και μήνες, αφού του έχει τυφλή εμπιστοσύνη και τον έχει συναντήσει ουκ ολίγες φορές.

Αλλωστε ο ρόλος του ως ένας εκ των δύο εκτελεστών της ιδιόχειρης διαθήκης του Γιώργου Τράγκα ήταν βασικότατος για την υπόθεση της περίφημης κληρονομιάς με τα δεκάδες ακίνητα, τις θυρίδες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε Μονακό και ΗΠΑ.

Εκεί όπου μετακόμισε η Μαρία Καρρά επιλέγοντας την πόλη του Μαϊάμι για να ζήσει σε ένα διαμέρισμα με θέα τη θάλασσα στην περιοχή του Νορθ Μπέι.

Αυτή άλλωστε είχε ζητήσει να μην ασχοληθεί με τη διαθήκη ο δεύτερος εκτελεστής -ο Ελληνας συμβολαιογράφος που εμπιστευόταν τυφλά ο Γιώργος Τράγκας- διαμηνύοντάς του ότι δεν χρειαζόταν τις υπηρεσίες του.

Η έλευσή της στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες ήταν σύντομη και διήρκεσε μόλις μία ημέρα, την οποία πέρασε σε δωμάτιο του «Sofitel», που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί πραγματοποιήθηκε και το προκαθορισμένο ραντεβού με τους Γιάννη και Φρέντυ Τράγκα, παρουσία δικηγόρων από τα γραφεία που τους έχουν αναλάβει. Παρόλο που η συνάντηση έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα, γρήγορα έγινε αντιληπτό από όλους τους παρισταμένους ότι οι κληρονόμοι δεν θα τα βρουν ούτε αυτή τη φορά.

Η βασική διαφωνία επικεντρώθηκε γύρω από το τελικό μοίρασμα της κληρονομιάς και την πράξη αποδοχής της, την οποία φέρεται να μην έχει υπογράψει ακόμη η Μαρία Καρρά. Η τελευταία και ο Φρέντυ Τράγκας πρότειναν στον Γιάννη πρώτα να τελειώσει η υπόθεση του ακινήτου στην Ακρόπολη -το οποίο χάνεται αν δεν εξοφληθεί ολοσχερώς- που εκκρεμεί και μετά να γίνει ο διαμοιρασμός της περιουσίας.

Ο Γιάννης Τράγκας από τη δική του πλευρά επέμενε ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει ο διαμοιρασμός των περιουσιακών στοιχείων και μετά να κλείσουν το θέμα του ακινήτου στην Ακρόπολη, το οποίο αναμένεται να καταλήξει στον Φρέντυ. Ετσι, μετά από τρεις και πλέον ώρες η συζήτηση κατέστη άγονη, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για κανέναν. Η χήρα του Γιώργου Τράγκα αναχώρησε την επομένη για το Μαϊάμι επιλέγοντας να διανυκτερεύσει στο «Sofitel» και όχι σε κάποια κατοικία των βορείων προαστίων, από αυτές που εντοπίστηκαν στο portfolio της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που άφησε ο εκλιπών.

Ηδη ο Γιάννης Τράγκας έχει προσλάβει δικηγόρο στο Μονακό για να ενημερωθεί ενδελεχώς για τα περιουσιακά στοιχεία της κληρονομιάς του πατέρα του που βρίσκονται στον φορολογικό παράδεισο του Πριγκιπάτου.

Μόνο που τόσο αυτός όσο και ο ετεροθαλής αδελφός του, Φρέντυ, δεν γνωρίζουν μέχρις στιγμής για το πόρισμα που συνέταξε η Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτό που ουσιαστικά τούς θέτει εκτός κληρονομιάς μαζί με τη Μαρία Καρρά, αφού δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας συζύγου του δημοσιογράφου-εκδότη που ήταν τελικά ένας άτυπος βασιλιάς του real estate.

Μόνο που οι τελευταίες του επιθυμίες έτσι όπως εκφράστηκαν στην ιδιόχειρη διαθήκη του εκείνη τη χειμωνιάτικη μέρα του Φλεβάρη πριν από τέσσερα χρόνια, είναι αμφίβολο πλέον αν και πότε θα εκπληρωθούν, ίσως επειδή εκφράζουν την ενίοτε απατηλή λάμψη που εκπέμπει η ανθρώπινη ματαιοδοξία.


Ειδήσεις σήμερα:

Αρχίζει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την άγρια δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη

Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία, που επανακτά εδάφη στο Λουχάνσκ – Oργή από Μόσχα, χτυπά ξανά το Κίεβο

Ραγδαία μεταβολή του καιρού: Από την ζέστη σε ακραία μπουρίνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης