Καιρός: Από την ζέστη σε ακραία μπουρίνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Καιρός: Από την ζέστη σε ακραία μπουρίνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σημαντική αστάθεια έως και την Παρασκευή - Σήμερα ο προγνωστικός Δείκτης Επικινδυνότητας του Επεισοδίου Βροχόπτωσης είναι στο επίπεδο 2

4826418
Ραγδαία μεταβολή του καιρού προβλέπουν οι μετεωρολόγοι τις επόμενες ημέρες στη χώρα. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες αναμένουμε επικίνδυνα μπουρίνια. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.

Ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό με ψυχρό πυρήνα που από σήμερα θα στροβιλίζεται επάνω από τη Δυτική Μαύρη Θάλασσα καθώς και μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα προσεγγίσει την χώρα μας από βορειοδυτικά από τα μέσα της εβδομάδας θα ενισχύσουν σημαντικά την αστάθεια έως την Παρασκευή 10/06. Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες που σε αρκετές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές, απογευματινές καθώς και πρώτες βραδινές ώρες, κατά κύριο λόγο στις ηπειρωτικές περιοχές. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική πτώση από αύριο και στα δυτικά τμήματα της χώρας από την Τετάρτη 08/06.

Στο Σχήμα 1 σημειώνεται η θέση που αναμένεται να έχει το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στην μέση τροπόσφαιρα το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06.

20220606_500


Ιδιαίτερα για σήμερα αναμένονται βροχές από τις πρωινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες σταδιακά θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της Θράκης, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και στην Εύβοια. Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες και τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις αναμένονται το μεσημέρι και απόγευμα στον νομό Θεσσαλονίκης ενώ στην Αττική τα ισχυρότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στα βόρεια του νομού.

Κλείσιμο
Ο προγνωστικός Δείκτης Επικινδυνότητας του Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) είναι στο επίπεδο 2. Λεπτομέρειες για τον δείκτη μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό μας άρθρο εδώ.

Στα Σχήματα 2 και 3 φαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται βροχοπτώσεις και καταιγίδες (πράσινες και μπλε αποχρώσεις) ενώ με μαύρες κουκίδες (μικρό χαλάζι), λευκές κουκίδες (μικρό χαλάζι σε μεγάλες ποσότητες) και κόκκινα τρίγωνα (μεγάλο χαλάζι) σημειώνονται οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

20220606a_rain_hail1


Σχήμα 2. Οι περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα καθώς και αυτές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06


20220606b_rain_hail2


Σχήμα 3. Οι περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα καθώς και αυτές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Δευτέρας 06/06



Ο καιρός σήμερα

Προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα βόρεια τμήματα με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και στη Θράκη, όπου τις θερμές ώρες της ημέρας στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα είναι ισχυρές και θα συνοδευτούν από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις όπου τις θερμές ώρες θα πυκνώσουν, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην Κεντρική Μακεδονία και πιθανόν στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και στη Μαγνησία. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 30 βαθμούς), 21 έως 36 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 38 βαθμούς), 21 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά έως τους 38 βαθμούς και στην Ήπειρο έως τους 32 βαθμούς), 22 έως 35 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 17 έως 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στο Βόρειο Αιγαίο μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cki8m3tz12ix)


ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τη νύχτα θα γίνουν βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cki8n6rezky9)


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευόνται από χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τις νυχτερινές ώρες θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια και ανατολική Θεσσαλία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 και το βράδυ έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις βραδινές ώρες βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cki8moq2yz1t)



ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 07-06-2022
Στη Θράκη, την ανατολική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, αλλά στα ηπειρωτικά από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα κεντρικά και τα ανατολικά ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, γρήγορα στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 29 με 31 ενώ στα νησιά και τα παραθαλάσσια θα είναι κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-06-2022
Στα ανατολικά ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες που από το μεσημέρι θα ενταθούν. Τα φαινόμενα που ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία και τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, αλλά στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 09-06-2022
Στη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, που το βράδυ θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβους ή καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στα νότια νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-06-2022
Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβους ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα θα πνέουν νότιοι με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Ειδήσεις σήμερα:

Η «κατάρα των στρατηγών»: Κι άλλος υψηλόβαθμος του Ρωσικού στρατού σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Οικονομικού Εισαγγελέα για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα

Survivor: Οι νέες ομάδες και η... βίλα στην Γλυφάδα – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης