Αντιδρούν οι πρυτάνεις στο νέο μοντέλο Διοίκησης των ΑΕΙ - Κρίσιμη η σημερινή Σύνοδος

Αντιδρούν οι πρυτάνεις στο νέο μοντέλο Διοίκησης των ΑΕΙ - Κρίσιμη η σημερινή Σύνοδος

Η πλειονότητα των πρυτάνεων ζητεί να ξανασκεφτεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το θέμα του νέου μοντέλου της Διοίκησης των Πανεπιστημίων

synodos_prytaneon_kerameos
Κρίσιμη Σύνοδος των πρυτάνεων πραγματοποιείται και πάλι σήμερα με την πλειονότητα των πρυτάνεων να ζητεί να ξανασκεφτεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το θέμα του νέου μοντέλου της Διοίκησης των Πανεπιστημίων, όπως αλλάζει με το νέο νόμο που είναι ήδη σε διαβούλευση και εισάγονται τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων ακούστηκαν και φωνές που ζήτησαν απόσυρση του νόμου συνολικά, οι ψυχραιμότεροι ωστόσο βλέπουν θετικά τις προβλεπόμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια εξωστρέφεια, κινητικότητα και αντιμετωπίζουν ως «αγκάθι», το θέμα με τα Συμβούλια Διοίκησης, από τα μέλη των οποίων θα εκλέγεται ο νέος πρύτανης. Επιλέξιμοι δηλαδή για τη θέση του Πρύτανη είναι τα 6 εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου.

Οι πρυτάνεις αναμένεται να ζητήσουν σήμερα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον απαραίτητο χρόνο να συζητήσουν τα περισσότερα από 300 άρθρα του νομοσχεδίου και να το ξανασκεφτεί το θέμα και η ηγεσία του υπουργείου, κυρίως αυτά που αφορούν στην εκλογή πρυτανικών αρχών και η υπουργός αναμένεται να θυμίσει ότι σε 10 Πανεπιστήμια, ήδη έχει δώσει παράταση θητείας έως τον Αύγουστο και πρέπει να γίνουν πρυτανικές εκλογές.

Τι είπαν οι Πρυτάνεις για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ

Ηδη οι πρυτάνεις πραγματοποίησαν το Σάββατο έκτακτη Σύνοδο, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να διαμορφώσουν τις θέσεις τους επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ. Από ότι διαφάνηκε πολλοί πρυτάνεις εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το νέο μοντέλο διοίκησης , ο καθένας με διαφορετικές ενστάσεις και αποχρώσεις.

Στην κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων συμμετείχαν οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και οι Αντιπρυτάνεις του Προεδρείου της Συνόδου. Πριν από την έναρξη της Συνόδου και όλες τις προηγούμενες ημέρες έντονες ήταν οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των πρυτάνεων για το σύντομο χρονικό διάστημα που έχουν για το σχέδιο νόμου, ενώ στο «μικροσκόπιο» των πρυτάνεων τέθηκε το σύνολο των άρθρων του σχεδίου νόμου.

Κατά την συνεδρίαση οι πρυτάνεις, συζήτησαν επί του θέματος , με σημείο τριβής το νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων που προτείνει η υπουργός Παιδείας η οποία επικοινώνησε με τον προεδρεύοντα της Συνόδου Β. Διαμαντόπουλο από τον οποίο και ζήτησε να γίνει έκτακτη Σύνοδος.

Κλείσιμο
Ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διαμαντόπουλος, κάλεσε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και, παρά τα πιεστικά χρονικά περιθώρια, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες μπορούν, αν είναι εφικτό, να καταθέσουν εγγράφως στο προεδρείο της συνόδου, ώστε να επιχειρηθεί κάποια προσπάθεια σύγκλισης». Και τονίζει ότι στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου δεν θα κληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων καθαρά από την πλευρά των πανεπιστημίων.

Στην ανακοίνωση της Συνόδου τονίστηκε: «Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η συζήτηση του κατατεθέντος στη διαβούλευση νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία των Πανεπιστημίων, ενός εξαιρετικά εκτεταμένου νομοσχεδίου, χωρίς να έχει προηγηθεί, παρά μόνο σε επίπεδο γενικών αρχών, συζήτηση μεταξύ ΥΠΑΙΘ και πανεπιστημιακής κοινότητας. Η συζήτηση που έχει προηγηθεί μέχρι την κατάθεση του ν/σ αφορούσε μόνο μέρη του τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί, καλύπτουν σημαντικά θέματα με πολλές επιμέρους βελτιώσεις, όπως, ενδεικτικά, θέματα των ΕΛΚΕ, προώθησης της έρευνας, των προγραμμάτων σπουδών, της εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων κ.α.Μείζον θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο αποτέλεσε το μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων και αναπτύχθηκε προβληματισμός όσον αφορά τον ρόλο των προτεινόμενων Συμβουλίων Διοίκησης και το αυτοδιοίκητο.
Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους, λόγω της ανάγκης για συζήτηση μιας πληθώρας θεμάτων που απαιτούν ενδελεχή εξέταση μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ενώ ήδη οι επιτροπές της συνόδου επεξεργάζονται πυρετωδώς επιμέρους ενότητες του ν/σ για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές διαφωνίες και τεχνικές ασάφειες. Επιπλέον, το στενό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί δεν έχει ακόμη επιτρέψει τις απαραίτητες συζητήσεις στα όργανα των Πανεπιστημίων.Είναι συνεπώς απολύτως απαραίτητη, και θα τεθεί επιτακτικά στην προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό, η εύλογη παράταση του χρόνου διαβούλευσης με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Η Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της πως κάθε ακαμψία και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην πρόοδο των πανεπιστημίων».

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχίζει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την άγρια δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη

Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία, που επανακτά εδάφη στο Λουχάνσκ – Oργή από Μόσχα, χτυπά ξανά το Κίεβο

Ραγδαία μεταβολή του καιρού: Από την ζέστη σε ακραία μπουρίνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης