Εμβόλια: Δεν μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις - Ισχυρή και ευρεία προστασία από τα υπάρχοντα σκευάσματα

Εμβόλια: Δεν μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις - Ισχυρή και ευρεία προστασία από τα υπάρχοντα σκευάσματα

Για το εμβόλιο της AstraZeneca θα υπάρχουν σύντομα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του  στους άνω των 65 ετών - Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι ηλικίες 70 έως75 - Τον Φεβρουάριο ανοίγουν άλλα 300 κέντρα εμβολιασμού και θα υπάρχουν συνολικά 700

1emvoliasmos-arthro
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος του προγράμματος εμβολιασμού κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία στη χώρα.

Η  κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δεν «δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός» σε σχέση με αυτές.

«Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι και εμβόλια», τόνισε


Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι περίπου ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας η επιστήμη έκανε άλματα και έχουμε πλέον εμβόλια. Την περασμένη Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε το τρίτο εμβόλιο, εκείνοτης AstraZeneca για χρήση στους άνω των 18 ετών.

Σε σχέση με τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί κυρίως από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, για τους άνω των 65 ετών, το «αγκάθι» είναι ο μικρός αριθμός ατόμων που έχει συμπεριληφθεί στις κλινικές δοκιμές.

Εντούτοις, το μικρό δείγμα υπάρχει προοπτική να γίνει σύντομα μεγάλο με 7.500 άτομα από μελέτη στην Αμερική, και επίσης θα υπάρχουν στοιχεία από την εφαρμογή του στη Βρετανία.

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό έμπολα. «Να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.

Κλείσιμο
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περίπου 60% και μετά τη δεύτερη δόση φτάνει στο 82%. Επιπλέον μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείου και να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίπτωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας, κάνοντας λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» και τονίζοντας ότι εκεί το ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού ήταν εξαιρετικά χαμηλό.

«Πρέπει να όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο που είναι το εμβόλιο» συμπλήρωσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8ydalzzlrrd-se)


Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρά του δήλωσε:

«Έχουμε κάνει πάνω από 20.000 εμβολιασμούς σήμερα και στο τέλος της ημέρας θα ξεπεράσουμε τις 22.000.

Συνολικά έχουν γίνει 290.000 εμβολιασμοί, ή 2,75% σε ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Για τον Φεβρουάριο έχουμε κλείσει 680.000 ραντεβού.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολύ προσεκτικά βήματα. Τον Ιανουάριο έγιναν 271.000 εμβολιασμοί, πάνω από 200.000 χιλιάδες που είχαμε προγραμματίσει αρχικά. Έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και άλλες 100 κινητές μονάδες αυτή τη στιγμή ενεργές. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα κέντρα, ενώ θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις, με πάνω από 1.500 άτομα που θα εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες.

Θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις από 1.000 άτομα για τον εμβολιασμό και έχουν ήδη προσληφθεί 500 άτομα. Θα ανοίξουν αλλα 300 κέντρα τον Φεβρουάριο, συνολικά 700.

Σήμερα παραλάβαμε από την Pfizer άλλες 90.000 δόσεις και αναμένουμε συνολικά 1.140.000 δόσεις και 240.000 μέχρι τέλη Μαρτίου από την Moderna. Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με την Astrazeneca ενημερωθήκαμε ότι συνολικά θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις πολύ υψηλού κινδύνου και στα άτομα 70-75 και στα άτομα υψηλού κινδύνου. Αν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί.

Σε σημερινή επικοινωνία που είχαμε με την Johson & Johnson ενημερωθήκαμε ότι θα παραλάβουμε συνολικά περίπου 1,3 εκατ. εμβόλια».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8ydf6nu1uqx-se)


Ειδήσεις σήμερα: 

Χίλντα Ηλιοπούλου: «Ο παραγωγός, μόλις κάθισα στην καρέκλα, μου είπε να βγάλω την μπλούζα μου»

Παπαθανάσης: «Να μη χτίζουμε προσδοκίες» για το αν θα ανοίξουν άλλες δραστηριότητες

Τζένιφερ Άνιστον: Αποθεώνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως «γυναίκα που φέρνει την αλλαγή»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης