Μυρτώ Βασιλείου: Από το Πάντειο στις μεγάλες μουσικές σκηνές

Μυρτώ Βασιλείου: Από το Πάντειο στις μεγάλες μουσικές σκηνές

Η κομβική συνάντηση με τη Νατάσσα Μποφίλιου, ο «έρωτας» με την Τάνια Τσανακλίδου, η συμβουλή του Μάριου Φραγκούλη και η νέα δισκογραφική δουλειά με διάσημες υπογραφές: η νέα γενιά της ελληνικής μουσικής κάνει τον πιο γλυκό θόρυβο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
myrtw_vasileiou_slider_xr
Είχα καιρό να συναντήσω ένα τόσο φωτεινό πρόσωπο. Ισως να φταίει η ηλικία της, ίσως από την άλλη να μη φταίει τίποτε απολύτως. Είναι απλώς εντυπωσιακή. Θα μπορούσε να είναι μια πρωταγωνίστρια της Disney ή κεντρική ηρωίδα σε μιούζικαλ.

Ζωηρή και εκφραστική, δείχνει ξεκούραστη και άνετη, παρότι, όπως με πληροφορεί, εργάζεται σε τρεις δουλειές για να βιοποριστεί. Είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και αυτοδίδακτη στο πιάνο και την κιθάρα, αφού από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος σε χορωδίες και μουσικούς διαγωνισμούς, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να τραγουδάει σε μπάντες, μπαρ και μουσικές σκηνές. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια ευκαιρία, να βρεθεί στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Η οποία ήρθε όταν σε μια φιλική παρέα γνώρισε τη Νατάσσα Μποφίλιου το 2016. Δύο χρόνια και ατελείωτες συνεργασίες επί σκηνής μετά, κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο με διθυραμβικές κριτικές.

Μέσα στη φετινή χρονιά θέλει να μας ξανασυστηθεί με έναν καινούριο δίσκο και έχει επιστρατεύσει μια ομάδα-όνειρο. Τη Μυρτώ Βασιλείου την αγαπάει πολύ το Σύμπαν και σίγουρα θα την αγαπήσετε κι εσείς.
myrto_vasileiou
Φόρεμα, Christina Beautiful Life. Aρβυλάκια, Dr. Martens
Κλείσιμο

GALA: Ξεκινώντας, τι πρέπει να γνωρίζουμε για σένα;
ΜΥΡΤΩ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Γεια σας, είμαι η Μυρτώ, είμαι 27 χρόνων, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τους φίλους μου, αγαπώ πολύ τα ζώα, τις ταινίες, την μπίρα και τον ήλιο. Κάνω τρεις διαφορετικές δουλειές -μη ρωτήσετε πόσες ώρες έχει το 24ωρό μου- και τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθώ ένα μεταπτυχιακό πάνω στη Συμβουλευτική Ψυχοσωματικής Υγείας. Το καταφύγιό μου είναι η μουσική, μ’ αρέσει να τραγουδώ και να είναι η δημιουργικότητά μου ο λόγος που θα σηκωθώ το πρωί. Οταν μεγαλώσω, θέλω να είμαι καλός άνθρωπος.
G: Πώς από το Πάντειο Πανεπιστήμιο προσγειώθηκες στον «Σταυρό του Νότου»;
Μ.β.: Η προσγείωση ήταν ομαδική. Είμαι συνεπής και δουλεύω πολύ γι’ αυτά που θέλω να αποκτήσω, αλλά υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μου που είναι μέρος αυτής της «προσγείωσης». Η δασκάλα μου Αμαλία Βίνος, ο συνθέτης Κώστας Τσίρκας, οι στενοί μας συνεργάτες, οι φίλοι που έγιναν συνεργάτες μας βοηθώντας να δημιουργήσουμε όσα θέλουμε.
G: Το 2014 σε ανακάλυψε η Νατάσσα Μποφίλιου. Μίλησέ μας γι’ αυτή την αναπάντεχη συνάντηση.
Μ.Β.: Αναπάντεχη όντως. Κοίτα τι γίνεται όταν το Σύμπαν σ’ αγαπάει: η Ειρήνη, η καλύτερή μου φίλη, και η οικογένειά της είχαν οργανώσει ένα τραπέζι όπου καλεσμένη ήταν και η Νατάσσα. Το βράδυ εκείνο, αφού ήπιαμε και φάγαμε, βγάλαμε τις κιθάρες. Εναν χρόνο μετά η Νατάσσα μού τηλεφώνησε και μου είπε ότι ο Κώστας Τσίρκας έψαχνε μια φωνή για τα τραγούδια του. Την επομένη κιόλας βρεθήκαμε, ήπιαμε καφέ και φτιάξαμε τα πρώτα μας demo. Αργότερα μπήκαμε στο στούντιο, βγάλαμε το «Μαζί τον χειμώνα», τον πρώτο μας δίσκο, ακολούθησε το «Καταφύγιο», το δεύτερο mini album μας, και τώρα ετοιμάζουμε τον τρίτο. Φέρνω πάντα εκείνη την ημέρα στο μυαλό μου, ειδικά όταν βλέπω τη Νατάσσα στη σκηνή, και σκέφτομαι με πόση γενναιοδωρία μού άνοιξε τον δρόμο.
G.: Οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος. Πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες τα συνεχόμενα εμπόδια που μπαίνουν στην πορεία τους;
Μ.Β.: Είμαι απόλυτα συμφιλιωμένη με την ιδέα ότι ανήκω σε μια γενιά που θα παλεύει διαρκώς. Οχι ότι χαρίστηκε κάτι στους προηγούμενους, αλλά εμείς δεν έχουμε γνωρίσει κάτι άλλο εκτός από αυτό που λέγεται «οικονομική κρίση». Οσο για την πανδημία, αυτό που μου μένει είναι η αίσθηση της απομόνωσης, η οποία στον καθένα είχε διαφορετική επίδραση. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο και κουραστικό. Μελλοντικά, ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε για κάποιο λόγο, με θετικό πρόσημο πάντα. Τον πόλεμο και κάθε είδους πόλεμο, προς τις γυναίκες, τα παιδιά, το διαφορετικό, τον τοποθετώ σε άλλη σελίδα. Εχει να κάνει με τις αξίες και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής που είναι εξίσου ιερά. Η ανθρωπιά και η ενσυναίσθηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι το πιο σημαντικό, είτε είσαι καλλιτέχνης είτε όχι.
G.: Εχεις συνεργαστεί ήδη με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας. Είναι υποστηρικτικοί οι παλαιότεροι καλλιτέχνες προς τους νέους;
Μ.Β.: Είναι μαγικό να βλέπεις ολοκληρωμένους καλλιτέχνες να ενθουσιάζονται με τους νεότερους που προσπαθούν να συνεχίσουν το ελληνικό τραγούδι. Νιώθω ευγνωμοσύνη που έχω συναναστραφεί με ανθρώπους που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Είναι ωραίο να παίρνεις, αλλά ωραιότερο να δίνεις, και οι περισσότεροι δίνουν απλόχερα την αγάπη και τον θαυμασμό που έχουν εισπράξει στο παρελθόν.
G.: Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που θαυμάζεις, με ποιον ονειρεύεσαι ένα ντουέτο και σε ποιον θα ήθελες να δώσεις στίχους σου;
Μ.Β.: Εχω μεγάλο έρωτα με την Τάνια Τσανακλίδου. Ο τρόπος που ερμηνεύει, ο τρόπος που μιλάει στις συνεντεύξεις της, αυτό που είναι, όλα με αφορούν και με αγγίζουν πολύ πάντα. Πέρα από την τεράστια καλλιτεχνική της υπόσταση, είναι και τρομερά ευαισθητοποιημένη, την απασχολεί το δίκιο και το διεκδικεί. Αυτό σημαίνει καλλιτέχνης, να έχεις τη δική σου φωνή. Θα ήθελα πολύ να βρεθώ στη σκηνή μαζί της.
G.: Είσαι αρκετά εκφραστική και θεατρική. Εχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με την υποκριτική;
Μ.Β.: Πρώτη φορά μού το λένε αυτό. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να έχω σχέση με το θέατρο. Νομίζω πως η μουσική μού ταιριάζει περισσότερο κι έχω καταφέρει να βρω τον τρόπο που θα εκφραστώ μέσα από αυτήν.
G.: Κεφάλαιο «Μάριος Φραγκούλης»: τι έχεις μάθει κοντά σε έναν καλλιτέχνη με παγκόσμια απήχηση; Ονειρεύεσαι μια τόσο μεγάλη καριέρα;
Μ.Β.: Αγαπώ βαθιά τον Μάριο Φραγκούλη. Χάρη σ’ εκείνον έχω τραγουδήσει στα πιο όμορφα θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου, έχω δει τι σημαίνει επαγγελματισμός και έχω μάθει να ακολουθώ το δικό μου όνειρο χωρίς εκπτώσεις. Πάντα μου έκανε εντύπωση η συνθήκη ασφάλειας και εμπιστοσύνης που δημιουργούσε πάνω στη σκηνή με τους συνεργάτες του. Αυτές οι εμπειρίες με έχουν καθορίσει και έχουν συμβάλει στη δική μου καλλιτεχνική πορεία.
G.: Ποια συμβουλή του θα σε ακολουθεί πάντα;
Μ.Β.: Κρατώ μια κουβέντα που είχαμε κάνει την πρώτη χρονιά που τον γνώρισα. Ημουν πολύ ανήσυχη και φοβισμένη που θα τραγουδούσα για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό. Με πολλή αγάπη γύρισε και μου είπε: «Μυρτώ μου, δεν πρόκειται ποτέ να σε προδώσει αυτό που έχεις στην ψυχή σου. Ο,τι έχεις περάσει κι ό,τι νιώθεις αυτή τη στιγμή, βγες εκεί έξω και ακούμπησέ το πάνω στη σκηνή».
G.: Ποια είναι η συμβολή του Γιώργου Περρή στη μουσική πορεία σου;
Μ.Β.: Με τον Γιώργο έχουμε μια τόσο ξεχωριστή σύνδεση που στην προηγούμενή μας ζωή πρέπει να ήμασταν σίγουρα αδέρφια. Οπως του λέω πάντα -και το αρνείται κατηγορηματικά-, εκείνος ευθύνεται για πολλά βήματα που έχω κάνει. Με έφερε κοντά σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες, τον Μάριο Φραγκούλη και τη Λίνα Νικολακοπούλου. Εχει μια ευαισθησία ιδιαίτερη, έχει πείσμα, δουλεύει ασταμάτητα, έχει όραμα, πάθος και μια βελούδινη φωνή. Με εμπνέει, με παρακινεί και με βοηθάει, πολλές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιεί.
G.: Και ύστερα ήρθε η συμμετοχή σου στον δίσκο «Η παγωμένη θεατρίνα», σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Πόσο διαφορετική ήταν η συνάντησή σου με τον κόσμο του ποιητή;
Μ.Β.: Με έκανε αυτόματα να ψαχτώ περισσότερο ερμηνευτικά, να αναλύσω την κάθε λέξη, να μπορέσω να προσαρμοστώ σε κάτι διαφορετικό. Είναι συγκλονιστικό με τι λεπτότητα και τρυφερότητα έγραψε για θέματα όπως η ομοφυλοφιλία 40 χρόνια πριν. Ο Νίκος Χιώτογλου, που μελοποίησε τον δίσκο αυτό, μου χάρισε ένα από τα πιο συγκινητικά τραγούδια που έχω ακούσει ποτέ, τη «Φυλακή της Αντιγόνης». Βέβαια, όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν οι συνεργάτες μου από τη Menta Art Events, ο Δημήτρης Συρεγγέλας και η Μαρία Ιωάννου, δεν με είχαν προτείνει στην Αγαθή Δημητρούκα, η οποία από την πρώτη στιγμή με καλοδέχτηκε στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου.
G.: Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα φέτος;
Μ.Β.: Μόλις κυκλοφόρησε το «Μυθιστόρημα» από την Blue Ark Productions, σε μουσική Κώστα Τσίρκα και στίχους της Νάντιας Δουλαβέρα. Είναι το πρώτο τραγούδι από τον νέο μας δίσκο που θα είναι έτοιμος μέσα στη χρονιά. Ανυπομονώ γι’ αυτή τη δουλειά, είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και ως προς τα τραγούδια αυτά καθαυτά, αλλά και γιατί ο ενορχηστρωτής, ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, κατάφερε να ενώσει υπέροχα τον μοντέρνο ήχο με κάποια πιο λαϊκά και έθνικ στοιχεία. Χαίρομαι ακόμη περισσότερο γιατί στο άλμπουμ αυτό θα συμπεριλαμβάνονται τρία τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, από τα οποία το ένα θα το τραγουδήσουμε μαζί με τον Γιώργο Περρή. Προς το παρόν, όμως, ετοιμαζόμαστε για τη συναυλία μας στον «Σταυρό του Νότου» την Παρασκευή 15 Απριλίου. Είμαστε πανέτοιμοι να παρουσιάσουμε τα δικά μας τραγούδια -νέα και παλιά-, αλλά και τραγούδια δημιουργών που θαυμάζουμε, λίγο πειραγμένα ηχητικά ◆


Styling: Λίζη Παπάζογλου Make up - Hair: Πετρούλα Δουράμπεη
Βοηθός styling: Ελένη Εξάρχου Βοηθός Φωτογράφου: Μάριος Κόλλιας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ