Ευρωεκλογές 2019: Οι ημερομηνίες, οι ηλικίες, η διαδικασία, τα εκλογικά όρια και οι ευρωβουλευτές

Ευρωεκλογές 2019: Οι ημερομηνίες, οι ηλικίες, η διαδικασία, τα εκλογικά όρια και οι ευρωβουλευτές

Η κατανομή των εδρών του ευρωκοινοβουλίου ανά χώρα μετά το Brexit 

EU_FLAGS
Οι Ευρωεκλογές 2019 βρίσκονται προ των πυλών και από τις 23 έως τις 26 του μηνός, 400 περίπου εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες των 28 χωρών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν 751 ευρωβουλευτές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό σώμα της ΕΕ και εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της ΕΕ κάθε πέντε χρόνια. Οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν περί τα 500 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ και οι τελευταίες εκλογές έγιναν τον Μάιο 2014 με τη συμμετοχή κατά μέσον όρο να διαμορφώνεται στο 42,6%.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Το κατώτατο όριο ηλικίας για να είναι κάποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής διαφέρει από χώρα σε χώρα και καθορίζεται από τους εθνικούς νόμους ενώ κυμαίνεται, ανάλογα με την χώρα, από 18 ως 25 ετών. Σε όλες τις χώρες το όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου είναι τα 18 χρόνια. Εξαιρούνται η Ελλάδα που είναι τα 17 και η Αυστρία και η Μάλτα που είναι τα 16.

Οι εκλογές διεξάγονται από την Πέμπτη 23 ως την Κυριακή 26 Μαΐου. Οι περισσότερες χώρες ψηφίζουν στις 26 Μάιου. Συγκεκριμένα, στις 26 ψηφίζουν οι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία. Η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσουν στις 23, η Ιρλανδία στις 24 και η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία στις 25. Η Τσεχία στις 24 και 25.

Στην Ελλάδα οι Ευρωεκλογές θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαϊου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Η επίσημη προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών, ξεκίνησε στις 26 Απριλίου. Μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 17 ετών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. Υποψήφιοι μπορούν να είναι από την ηλικία των 25 ετών και άνω και μόνο κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων μπορούν να προτείνουν υποψηφίους. Στους συνδυασμούς ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 1/3 των υποψηφίων.

Η χώρα μας εκλέγει 21 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει του πληθυσμού της. Οι Έλληνες της Ε.Ε. μπορούν να ψηφίσουν αν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σε μία από τις 27 χώρες της Ένωσης. Ψηφίζουν το Σάββατο 25 Μαϊου και οι ψήφοι τους μετρώνται ταυτόχρονα με την Ελλάδα.

Κάθε εκλογέας μπορεί να επιλέξει με σταυρό προτίμησης μέχρι τέσσερις (4), υποψηφίους του συνδυασμού. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από 4 σταυρούς προτίμησης, προσμετράται ως έγκυρο υπέρ του συνδυασμού, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις απαγορεύονται. Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή έχουν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 1.5% στις τελευταίες εθνικές εκλογές, έχουν δικαίωμα κρατικής χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και στην τελευταία χώρα.

Το εκλογικό όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή είναι 5% για την Τσεχία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Λιθουανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Το εκλογικό όριο του 4% ισχύει για την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σουηδία, το 3% για την Ελλάδα και το 1,8% για την Κύπρο. Οι υπόλοιπες χώρες δεν θέτουν ελάχιστο όριο. Το σύστημα εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αμιγές αναλογικό.

Κλείσιμο
Η κατανομή των εδρών του ευρωκοινοβουλίου ανά χώρα μετά το Brexit θα είναι η εξής: Γερμανία 96, Γαλλία 79 (5 περισσότερους από το παρόν ευρωκοινοβούλιο), Ιταλία 76 (+3), Ισπανία 59 (+5), Εσθονία 59 (+5), Πολωνία 52 (+1), Ρουμανία 33 (+1), Ολλανδία 29 (+3), Βέλγιο 21, Τσεχία 21, Ελλάδα 21, Ουγγαρία 21, Πορτογαλία 21, Σουηδία 21 (+1), Αυστρία 19 (+1), Βουλγαρία 17, Δανία 14 (+1), Φινλανδία 14 (+1), Σλοβακία 14 (+1), Ιρλανδία 13 (+2), Κροατία 12 (+1), Λιθουανία 11, Λετονία 8, Σλοβενία 8, Εσθονία 7 (+1), Κύπρος 6, Λουξεμβούργο 6, Μάλτα 6.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης