Πώς φτάσαμε από το Μνημόνιο στο… «εργαλείο»

tsakalwtos

«Τρένο» οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και στα επόμενα χρόνια - Ο Μοσκοβισί προτείνει «ενισχυμένη εποπτεία» για την Ελλάδα και ο πρόεδρος του Eurogroup προϊδεάζει για ένα νέο σύστημα παρακολούθησης - Πώς θα επιβάλλονται μέτρα και χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης

Συνέχιση -και όχι αναστροφή- των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για πολλά χρόνια μετά το Μνημόνιο
, με μέσο πίεσης το "εργαλείο" που η Κομισιόν ανέλαβε να παρουσιάσει, αποφάσισε το Eurogroup 
για την χώρα μας. Αντί για "καθαρή έξοδο" από το Μνημόνιο, η επιστολή συμπερασμάτων του Eurogroup της Σόφιας που εστάλη από τον πρόεδρο Σεντένο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποκαλύπτει τα στοιχεία που θα αποτελέσουν την βάση της συμφωνίας για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Όπως αναφέρει η επιστολή Σεντένο, στο συμβούλιο της 27ης Απριλίου συμφωνήθηκε ότι:

- "να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες στα χρόνια μετά το πρόγραμμα". Οι δανειστές δηλαδή θεωρούν ότι μετά από 8 χρόνια στα Μνημόνιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί να συνεχίσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν.

- "για την μελλοντική παρακολούθηση" των διαρθρωτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, η Κομισιόν πρότεινε στο Eurogroup το εργαλείο που λέγεται "ενισχυμένη επιτήρηση".

Και μόνον η αναφορά αυτή, αποδεικνύει πως η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο μόνον "καθαρή" δεν θα είναι. Από τις 8 χώρες της ΕΕ που μπήκαν σε Προγράμματα Στήριξης κατά την τελευταία δεκαετία, μόνον η Ισπανία πέτυχε "καθαρή έξοδο" και αυτό διότι βγαίνοντας (μετά από 1,5 χρόνο μόλις) από το δικό της Μνημόνιο, αποπλήρωσε αμέσως και πρόωρα μελλοντικές δόσεις δανείων, ώστε να μειωθεί η οφειλή της στον ESM κάτω από 75% και να μην εφαρμόζεται σε αυτήν καμία ειδική μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Αντιθέτως, και σε σχέση με τις άλλες χώρες που επίσης μπήκαν και βγήκαν από τα Μνημόνιο, παραμένει ασαφές ποιο ακριβώς θα είναι το "εργαλείο" το οποίο πρότεινε για την Ελλάδα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Και αυτό γιατί παρουσίασε μια ιδέα που αφορά στην Ελλάδα, και όχι χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος ή η Ιρλανδία που ούτε ελάφρυνση χρέους είχαν ζητήσει (η Κύπρος υπέστη και «κούρεμα» καταθέσεων), ούτε για συγκεκριμένα μέτρα μετά την λήξη του Μνημονίου είχαν δεσμευτεί.

Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, η "καθαρή έξοδος" προϋποθέτει ότι, αντί η χώρα να παίρνει πάλι δόσεις δανείων για να μπορεί να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της, θα ζητάει "δόσεις" ελάφρυνσης των πληρωμών του χρέους της προς τους δανειστές της –δηλαδή πρόγραμμα στήριξης χωρίς λεφτά αλλά με επιμήκυνση πληρωμών και μείωση επιτοκίων.

Και το όνομα αυτού… "ενισχυμένη εποπτεία"

Όπως όλα δείχνουν, το "εργαλείο" που σχεδιάζεται, θα συνδέει την προσφορά της ελάφρυνσης από τους ευρωπαίους δανειστές, με "ενισχυμένη εποπτεία" και παρακολούθηση όρων που θα προαπαιτούνται.

Το τι κρύβει ο όρος "ενισχυμένη εποπτεία" που προτείνει η Κομισιόν, το αποκαλύπτει ο κανονισμός 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτός προβλέπει για την μεταμνημονιακή "ενισχυμένη εποπτεία":

1. Αξιολογήσεις μέχρι να εξοφληθεί το 75 % των δανείων (Άρθρο 14)

2. Νέα μέτρα, τα οποία τα προτείνει η Κομισιόν, επιβάλλονται άμεσα και θεωρείται εκ των προτέρων πως έχουν εγκριθεί και από το Eurogroup -εκτός αν συνεδριάσει μέσα σε 10 μέρες και με ειδική πλειοψηφία τα απορρίψει (Άρθρο 14).

3. Στην ψηφοφορία αυτή, δεν ψηφίζει η Ελλάδα (Άρθρο 15): για τα μέτρα που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Eurogroup, το οποίο ενεργεί χωρίς να λάβει υπόψη την ψήφο του μέλους του που εκπροσωπεί το οικείο κράτος-μέλος

Νέα μέτρα και χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την μεταμνημονιακή εποπτεία προβλέπει ξεκάθαρα ότι τις αποφάσεις για νέα μέτρα μετά το 2018 θα λαμβάνουν οι δανειστές. Αν η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεονάσματα, δεν θα χρειάζεται να παίρνει άλλα μέτρα. Αν όμως δεν κάνει όσα χρειάζονται, θα επιβάλλονται μέτρα για να παίρνει ελάφρυνση και διευκολύνσεις.

Από την άποψη αυτή, η έξοδος χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, μπορεί να είναι εξίσου «καθαρή» από μέτρα όσο και αν η Ελλάδα είχε και προληπτική γραμμή, αφού και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται –από τον ίδιο Κανονισμό- ότι κανένα απολύτως πρόσθετο μέτρο δεν επιβάλλεται, εάν δεν χρειαστεί.

Αντιθέτως, είτε με προληπτική γραμμή είτε χωρίς, τα μέτρα επιβάλλονται έξωθεν, όποτε οι θεσμοί το κρίνουν αναγκαίο.

Στην πραγματικότητα πάντως, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, η χώρα χάνει και οικονομικά πλεονεκτήματα που της προσφέρονται (όπως το waiver από την ΕΚΤ για στις τράπεζες κλπ).

Ζούμε με τους μύθους μας…

Εκτός από την Ελλάδα, άλλες 7 χώρες της ΕΕ μπήκαν (και βγήκαν) από Προγράμματα Διάσωσης, Η τεράστια διαφορά (στην αξιοπιστία που κρίνει και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων) είναι πως όλες οι άλλες χώρες βγήκαν ταχύτατα από τα Μνημόνια και απέδειξαν στις αγορές πως οικειοποιήθηκαν τα αναγκαία μέτρα για να ξεφύγουν από την κρίση, χωρίς «δεκανίκια» από νέα Προγράμματα. Πουθενά καμία χώρα δεν καθυστέρησε οκτώ χρόνια όπως η Ελλάδα, γεγονός που αφήνει το στίγμα του «υψηλού ρίσκου» για την χώρα μας.

Από τη σύγκριση αυτοί ξεδιαλύνονται «μύθοι και πραγματικότητες», όπως:

- από τις 28 χώρες της ΕΕ, οι 8 έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία από προγράμματα προσαρμογής, με ή χωρίς το ΔΝΤ: Ουγγαρία (2008), Λετονία (2008), Ρουμανία (2009), Ελλάδα (2010), Ιρλανδία (2010), Πορτογαλία (Μάιος 2011), Ισπανία (2012), Κύπρος (2013).

- όλες οι άλλες χώρες ολοκλήρωσαν το Πρόγραμμα σε λιγότερο από 3 χρόνια. Σε καμία δεν άλλαξαν 5 κυβερνήσεις μέχρι βγουν από τα Μνημόνια. Όλες επέδειξαν υψηλό βαθμό οικειοποίηση των προγραμμάτων, υψηλό βαθμό πολιτικής συναίνεσης και ταχύτητα υλοποίησης.

- τέλος του Προγράμματος και «έξοδος» από τα Μνημόνια σημαίνει Εποπτεία και όχι αποδέσμευση από υποχρεώσεις (μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί), ειδικά όσο η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας παραμένει χαμηλή.

Τι εστί «καθαρή έξοδος»

Τι συνέβη στις άλλες 7 χώρες, που βγήκαν πριν από εμάς από τα Μνημόνια:

- Ισπανία: η χώρα μπήκε στο πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2012 –λόγω των τραπεζών- χωρίς το ΔΝΤ. Ήταν 18μηνης διάρκειας (έως τέλος του 2013) και ύψους 100 δισ. ευρώ, από τα οποία εκταμιεύθηκαν μόνο τα 41 δισ. ευρώ. Από το 2014 ως τα τέλη του 2017 η Ισπανία αποπλήρωσε πρόωρα και εθελοντικά έξι δόσεις, για να μειώσει το υπόλοιπο οφειλής της στον ESM στα 31 δισ. ευρώ (δηλαδή στο 75% προκειμένου να απαλλαγεί από αξιολογήσεις και εποπτεία). Αυτή ήταν η μόνη «καθαρή έξοδος».

- Ιρλανδία: Το πρόγραμμα ξεκίνησε Δεκέμβριο του 2010 και τέλειωσε Δεκέμβριο του 2013. Όλα εφαρμόστηκαν ταχύτατα και τέλειωσαν 12 αξιολογήσεις με μέση διάρκεια 3 μήνες. Από τότε έως και το 2017 η χώρα πέρασε κι άλλες 7 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι αξιολογήσεις θα τελειώσουν το 2031, όταν η χώρα αναμένεται να έχει αποπληρώσει το 75% των δανείων του ESM.

- Πορτογαλία: μπήκε σε πρόγραμμα το 2011, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα. Ολοκληρώθηκε χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης και σε λιγότερο από 3 χρόνια, ταχύτερα κι από το αναμενόμενο (η 12η αξιολόγηση δεν έγινε ποτέ καθώς η χώρα δεν χρειάστηκε καν την τελευταία δόση). Υπόκειται όμως και αυτή στην “εποπτεία μετά το πρόγραμμα”. Από το 2014 έως το 2017 πέρασε 5 αξιολογήσεις. Η εποπτεία θα τελειώσεις το 2026, όταν η Πορτογαλία αναμένεται να αποπληρώσει το 75% στον ESM.

- Κύπρος: το πρόγραμμα ξεκίνησε Απρίλιο του 2013 και τερματίστηκε αρχές Μαρτίου 2016, χωρίς διάδοχο πρόγραμμα ή προληπτική γραμμή, αν και η πιστοληπτική διαβάθμισή της ήταν -και παραμένει- κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο είναι καλύτερη από της Ελλάδος και το δημόσιο χρέος της είναι χαμηλότερο. Η Κύπρος βγήκε από τα capital controls και δανείζεται από τις αγορές, αλλά παραμένει σε μεταμνημονιακή εποπτεία όπως και η Πορτογαλία.

- Ουγγαρία (Οκτώβριος 2008) και Λεττονία (Δεκέμβριος 2008): μπήκαν επίσης σε προγράμματα προσαρμογής, τα οποία τέλειωσαν εντός τριετίας, χωρίς προληπτική γραμμή.

- Ρουμανία: μπήκε σε πρόγραμμα την περίοδο 2009-2011. Ακολούθησαν και άλλα δύο προγράμματα προληπτικού χαρακτήρα, χωρίς περαιτέρω εκταμιεύσεις. Από τον Οκτώβριο του 2015 η Ρουμανία βρίσκεται κι αυτή σε “εποπτεία μετά το πρόγραμμα”(post-programme surveillance – PPS).

ΣΧΟΛΙΑ (69)

kos

-κούλα: μήτσο μου τι εργαλείο είν΄ τούτο? -μήτσος:μνημόνιο το λένε μαρή.

jan

πάλι με το εργαλείο τους παίζουν οι άπλυτοι.

Ο μανωλιός

Οι τρόικες γίνανε θεσμοί, τα μνημόνια εργαλεία και τα ΌΧΙ, ΝΑΙ! Ούστ

nikolios

Ευρωλιγουρηδες εχετε καταστρεψει τη χωρα.

Τσυριζοτύφλακας

Εμείς πάντως τους χορούς θα τους ξαναρίξουμε στο Σύνταγμα, τον Αύγουστο, γιατί στην Βαλκανομπανανία ΔΕΝ καταλαβαίνουν τίποτα οι ΧΑΧΟΛΟΙ!!!

επαμιτης

επειδη πλησιαζουν εκλογες το φθινοπωρο βγηκαν οι ελληνοφωνοι παγανια οι εδω νεοδημοκρατες,πασοκοι,ποταμισιοι και συριζαιοι και οι τυποι στις εκπομπες 10 μικροι μητσοι,βινυλιο και ραδιο αρβυλα και οσοι ειμαστε πατριωτες και εθνικιστες(παροτι με τους δευτερους δε συμφωνω στην αντιδημοκρατια) και μας χαρακτηριζουν διαφορα να μαθουν λοιπον ολοι αυτοι που κατηγορουν τους ελληνες οτι ειναι τεμπεληδες και οτι ειναι γεματοι ελαττωματα και αρνητικα και οτι πρεπει να αποδεχτουν την τιμωρια τους εθνικα,οικονομικα και κοινωνικα, οτι εμεις οι ελληνες που εχουμε ξυπνησει προ καιρου και μας λενε λαικιστες και ακροδεξιους δεν θα μασησουμε τον σανο προπαγανδα της γερμανιας,της ε.ε και της τουρκιας και οτι δεν θα φυγουμε ποτε απο τα αντιμνημονιακα αντιευρωπαικα κομματα. ολοι αυτοι οι "πανεξυπνοι μορφωμενοι" τυποι που μερικοι το χου ριξει στην νεοταξιτικη σιωνιστικη φιλοσοφια και στην θολοκουλτουρα στις εκπομπες τους και οι οπαδοι τους ειστε γερμανοδουλοι, ευρωδουλοι, νενεκοι, γιουσουφακια, προσκυνημενοι και ραγιαδες. η ελλαδα ηταν, ειναι και θα ειναι εθνος ορδοδοξο, πατριωτικο και ελληνικο δεν ειναι ουτε ευρωπαικο, ουτε γερμανικο ουτε ισλαμοτουρκικο. και καποια στιγμη στο μελλον θα γινει και ελευθερο και δεν θα κρεμετε απτα κακαλα της αμερικης,της ε.ε και της γερμανιας και θα μας σεβονται ολοι οι ξενοι και θα μας εχουν στα ωπα ωπα οχι με ωραια λογακια ψευτοευγενειας, ψευτοευχολογιων, ψευτολυπησης και ψευτοκατανοησης αλλα με πραξεις και εργα για τα συμφεροντα της πατριδας μας γιατι μας εχουν αναγκη σε αυτην γεωστρατηγικη θεση που ειμαστε. το 2021 πλησιαζει και θα αλλαξουνε πολλα. κουραγιο αδερφια συνελληνες πατριωτες.

Μεγάλε

μ' αρέσουν όσα λες περί Ελλάδας, Ορθοδοξίας κλπ Ολοι οι Ελληνες (οι περισσότεροι) είμαστε σύμφωνοι. Αλλά πως θα γίνουμε ανεξάρτητοι και μεγάλοι; Αρκεί να λέμε στα λόγια ότι δεν θέλουμε τους ξένους; Αντε και το είπαμε. Αντε και φύγαμε απο ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ Ετσι όπως είμαστε δηλ. αχαίρευτοι ως κράτος πόσο θα αντέξουμε; Να σου πω εγώ. Τρεις- Εξι μήνες και μετά θα πούμε το ψωμί-ψωμάκι. Λοιπόν φίλε δεν αρκεί να είσαι πατριώτης, πρέπει να έχεις και μυαλό ώστε να βγείς νικητής στη μάχη που πρέπει να δώσεις. Δες τι έγινε με την επανάσταση του 1821. Χρειάστηκε προετοιμασία απο φιλική εταιρεία και οπλαρχηγούς. Αλλιώς ακόμη σκλάβοι θα ήμασταν. Για την Πατρίδα νοιάζονταν πολλοί κατά καιρούς αλλά θα σου φέρω 3 παραδείγματα για να καταλάβεις. Αντώνιος Μπουρνιάς, Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης. Ο πρώτος ήταν πατριώτης αλλά η έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας οδήγησε στην καταστροφή της Χίου. Ο δεύτερος ήταν επίσης πατριώτης αλλά κατάφερε μόνο να πεθάνει ηρωικά. Ο τρίτος απελευθέρωσε την Ελλάδα διότι εκτός απο πατριώτης είχε και στρατηγικό μυαλό.Ε λοιπόν Κολοκοτρώνηδες θέλουμε που να ξέρουν να υποχωρούν όταν πρέπει, να προετοιμάζονται κατάλληλα (δες το σχέδιο καμένη γη) και να συγκρούονται κατά μέτωπο όταν πρέπει. Αρα φίλε δεν φτάνει να λέμε ότι είμαστε πατριώτες πρέπει να σοβαρευτούμε ως λαός και να επιλέξουμε τους ηγέτες που σε 20-30 χρόνια θα μας κάνουν μια χώρα περήφανη, ανεξάρτητη. Κλείνω λέγοντας ότι ο λαός σήμερα είναι αμόρφωτος όπως περίπου οι Ελληνες το 1821. Ελληνες που είχαν θητεία στο εξωτερικό (όπως ο Κολοκοτρώνης) έφεραν την οργάνωση απέξω και πέταξαν τον τούρκο έξω.

@ Μεγαλε

Τοτε με τον Κολοκοτρωνη η Ελλαδα ηταν υπο την τουρκικη κυριαρχια με τα οπλα. Τωρα ειμαστε υπο κατοχη με το χρεος. Οποτε δεν χρειαζομαστε Κολοκοτρωνηδες, χρειαζομαστε πατριωτες πολιτικους, που να εχουν οραμα, σχεδιο και πυγμη. Ουτε απο την ΕΕ ουτε απο το ΝΑΤΟ χρειαζεται να φυγουμε. Αρκει μια ελλ. κυβερνηση να καλεσει σε συναντηση ολους αυτους που εχουν αναμιξη στο ζητημα του χρεους, να τους δειξει τι ζημια που εχει γινει στη χωρα με τα μνημονια ( η σημερινη κυβερνηση παρουσιαζει αιματηρα πλεονασματα ) και να ζητησει αμεσα ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ !!! Και αν δεν δεχονταν να κανουν κουρεμα, τοτε ΕΠΙΜΗΚΗΝΣΗ χρονου (πχ για 200 χρονια), με ΠΤΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ, με ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΗΤΟΣ για καποια χρονια και αποπληρωμη με ρητρα αναπτυξης. Αλλα για να συμβουν αυτα, θα πρεπει οι ξενοι να εχουν απεναντι τους μια κυβερνηση, με σοβαρους πολιτικους και οχι σαν τους καιροσκοπους που κυβερνουν σημερα, που το μονο που τους νοιαζει ειναι το χρημα, το κομμα και η καρεκλα.

δημοκρατης

Ειναι πραγματικα μεγαλη απογοητευση, μετα απο 8 μνημονιακα χρονια, το χρεος της Ελλαδας, να βρισκεται ακομα σε τετοιο υψος. Χιλιαδες ανθρωποι αυτοκτονησαν, χιλιαδες νεοι εφυγαν απο τη χωρα, χιλιαδες μαγαζια και επιχειρησεις εκλεισαν, χιλιαδες πολιτες εχασαν την περιουσια τους, εκατομμυρια Ελληνες χρωστανε στο Δημοσιο, χιλιαδες ανθρωποι εχασαν χρηματα που ειχαν επενδυσει σε ελλ. ομολογα, αεροδρομια, λιμανια, τρενα, ΔΕΗ και πολλοι δημοσιοι οργανισμοι ξεπουληθηκαν και θα ξεπουλιωνται για εναν αιωνα, για να καταληξουμε μετα απο 8 χρονια στο ιδιο σημειο που ειμασταν και χειροτερα αφου εχουμε χασει ενα μεγαλο ποσοστο του ΑΕΠ. Το χρεος το 2010 ηταν 320 δις και το 2018 ειναι παλι 320 δις και.... αυξανεται! Αυτο δειχνει οτι ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ! Απετυχαν γιατι καμμια κυβερνηση δεν φροντισε για την εξοφληση η' το κουρεμα του βασικου χρεους, παρα μονο την πληρωμη των τοκων του χρεους και.... την διατηρηση της καρεκλας. Επισης δειχνει οτι οι χιλιαδες των ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ που ειχαν πλημμυρισει το Συνταγμα το 2011 ειχαν δικιο. Το συμπερασμα που βγαινει μετα απο αυτην την τραγικη κατασταση ειναι οτι Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ που στην ουσια δεν ξεπληρωνεται με ΤΙΠΟΤΑ!! Μετα απο ολα αυτα, κατηγορω και καταγγελω δημοσια την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ το ΛΑΟΣ τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις προδοτικες μνημονιακες πολιτικες που εφαρμοσαν και κατεστρεψαν την Ελλαδα και την Ελληνικη Δημοκρατια! Ντροπη σας "κυριοι"....

Κώστας

Θα συμφωνήσω μαζί σου και θα προεκτείνω την καταγγελία στους κύριους/κυρίες (της Ευρωπαικής Ένωσης) οι οποίοι παρουσίασαν τα "μνημόνια" ως λυτρωτική και αναγκαστική οδό καθώς είναι οι δημιουργοί αυτού του υποχρεωτικού αντίδοτου που υπόσχεται θεραπεία, αλλά χωρίς να ξέρουν ούτε οι ίδιοι το πότε! Αυτό φαίνεται διότι πέρασαν 3 μνημόνια όπου το ένα ακύρωνε την αποτελεσματικότητα και την εγκυρότητα του άλλου. Τώρα μας δίνουν το "εργαλείο". Μιλάμε για πλήρη αποτυχία τις υφιστάμενης πρακτικής.

λογικό

Είναι απολύτως λογικό να μην πιάνει κανένα μέτρο αφού θέλουμε με δανεικά να διορίζουμε στο δημόσιο όλη τη χώρα και να χουμε 2.000.00 45ρηδες συνταξιούχους.

O λαός που δε φταίει σε τίποτα

Ποιος τους ψήφισε αυτούς; Τις συντάξεις 4000 των ΔΕΚΟ ποιος τις τραγάνιζε; Ποιος δεν πλήρωνε 1 ευρώ φόρο 40 χρόνια; Ποιοι βόλευαν τα παιδιά τους στο Δημόσιο με ρουσφέτι;

δημοκρατης

@ Μη τα λες οπως θελεις.... Οι Ελληνες πληρωναν κανονικα τους φορους τους ( τωρα δεν εχουν πια να πληρωνουν ) και δεν φταινε, ουτε που οι πολιτικαντηδες και τα λαμογια τους αδειασαν τα δημοσια ταμεια, ουτε για τα ψεμματα που υποσχονται προεκλογικα. Αλλωστε, μπορει καποιοι να ζητανε απο τον πολιτικους ρουσφετια, αλλα οι πολιτικοι εχουν την ευθυνη και πρεπει να ειναι σοβαροι, να μη δεχονται ρουσφετια και να τιμουν την καρεκλα που καθονται. Η δουλεια τους πρεπει να ειναι το κοινο συμφερον και οχι η ψηφοθηρια με ρουσφετια και ψεμματα.

dim

υ.γ. Η ανικανότητα σας να εισπράξετε από τις λίστες και τους ταπεινούς ελέγχους είναι απλά εξοργιστική. Το ίδιο και τα κόκκινα δάνεια τα οποία πλέον οδηγούνται σε 90% περικοπή ... ποιός τα φορτώνεται ?? Τον τρόπο βεβαβίως να πλειστηριάσετε πρώτη κατοικία καταφέρατε να τον βρείτε. Τον τρόπο να διορθώσετε τη φορολογική συνείδηση του έλληνα πολίτη καιθώς και τον τρόπο επιτέλους να συρρικνώσετε το δημόσιο 10 ολόκληρα χρόνια δεν μπορείτε να τον βρείτε (αυτή η ερώτηση απευθύνεται βεβαίως και στους μεν και στους δε).

dim

Η λύση είναι μια και απλή : μείωση δημοσίου και πάταξη φοροδιαφυγής/διαπλοκής σε ότι αφορά τις περαιτέρω περικοπές μισθών-συντάξεων ή περαιτέρω υπερφορολόγησης.Επιτέλους κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν και από τον πολιτικό κόσμο και από τον λαό. Τα νοικοκυριά όχι μόνο είναι αδύνατον και εγκληματικό και αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό να επιβαρυνθούν περαιτέρω, πρέπει να ελαφρυνθούν γιατί ήδη με τις βλακείες που έχουν ψηφίσει και οι μεν και οι δε οδηγούνται σε αδιέξοδο. Πάρτε το χαμπάρι κύριοι όσο επιβραβεύεται και ενθαρρύνεται ο φοροφυγάς και τιμωρείται εμμονικά ο νοικοκύρης μόνο έγκλημα διαπράττετε.

Αριστερός με μεγάλο εργαλείο

Για όσους δεν ξέρουν, το εργαλείο φτάνει το 2060, μπορεί και παραπέρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

b6b87a22ad189b4f043ed5880a0a29bf_XL

Αιτία η υπουργική απόφαση για ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου - Να σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ζητά με επιστολή της και η ΠΟΜΙΔΑ

8