ΡΑΕ: Σχεδιάζει ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών

reuma

Πώς θα αντιμετωπίζονται οι παραβάτες

Αυστηρότερο πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές θεσπίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο, που κοστίζει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στους καταναλωτές.

Ήδη από πέρυσι έχει θεσπιστεί αυξημένο ποινολόγιο (πρόστιμα και ποινικές διώξεις) για όσους εντοπίζεται να κλέβουν ενέργεια από το δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την ΡΑΕ, από το 2019 ένα μέρος του κόστους θα καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του φαινομένου.

Παρά την ένταση των ελέγχων και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται, οι ρευματοκλοπές συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της ΡΑΕ, που κατανέμουν το κόστος στο σύνολο των καταναλωτών, οι "μη τεχνικές απώλειες" (δηλαδή η διαφορά της ενέργειας που εισήχθη στο δίκτυο από εκείνην που τιμολογήθηκε) έφθασε το 2016 στο 4,2% του συνόλου, από 3,2% ένα χρόνο πριν.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου ενώ υπογραμμίζει ακόμη τον τετραπλασιασμό, σε μια πενταετία, των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν (11.528 το 2016 έναντι 3.226 το 2011) και τον δεκαπλασιασμό των μηνύσεων (2.971 στο δεκάμηνο του 2017 έναντι 324 το 2015).

"Ωστόσο, παρά τη θεαματική αύξηση του αριθμού των εντοπισμένων κρουσμάτων, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την επίσπευση των διαδικασιών και τη συστηματική υποβολή μηνύσεων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, το φαινόμενο δεν φαίνεται να ανακόπτεται", τονίζεται από τον Διαχειριστή, ο οποίος αποδίδει το πρόβλημα στην οικονομική κρίση και στις ελλείψεις (μέχρι πρόσφατα) του θεσμικού πλαισίου.

Στόχος των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ είναι η ένταση της προσπάθειας για την πάταξη του φαινομένου, δεδομένου ότι το κόστος των ρευματοκλοπών κατανέμεται στους προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), δηλαδή τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ενέργεια που εκλάπη από το δίκτυο ήταν το 2016 περί τις 1800 γιγαβατώρες και η αξία της στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας ήταν της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της ΡΑΕ σύμφωνα με τις οποίες "το μέσο κόστος ενέργειας (ενεργειακό σκέλος ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων) για έναν μέσο τυπικό οικιακό καταναλωτή χαμηλής τάσης (τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 kWh) για το 2016 υπολογίζεται σε 148,59 Euro/ΜWh", το κόστος υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Η συνηθέστερη μέθοδος ρευματοκλοπής είναι η επέμβαση στον μετρητή με στόχο την αλλοίωση της μέτρησης. Εντοπίζονται όμως και περιπτώσεις παράκαμψης του μετρητή (απευθείας σύνδεση του πίνακα με το δίκτυο), αυθαίρετης επανενεργοποίησης παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί λόγω χρεών, ή μετά από αίτημα των ίδιων των καταναλωτών που ζητούν οικειοθελώς την διακοπή της παροχής και στη συνέχεια συνδέονται απευθείας στο δίκτυο χωρίς να έχουν σύμβαση με προμηθευτή.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (9)

stp

Τον παλιό καλό καιρό ήταν άγνωστο σε πάρα πολλούς Ελληνες η ρευματοκλοπή. Πληρώναμε το ρεύμα, άντε καμιά φορά το καθυστερούσαμε. Εγώ πρώτη φορά κατάλαβα πως κλέβουν όταν σε ένα σπίτι δίπλα που νοίκιαζε Αλβανός δεν πλήρωνε. Ήρθε η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα , και την επομένη το σπίτι είχε φως. Μάλιστα είχε βραχυκυκλώσει τα καλώδια παρακάμπτοντας τον μετρητή. Φώναξε ο ιδιοκτήτης ξανά την ΔΕΗ και στην θέση της σφραγίδας με το σύρμα έβαλαν λουκέτο. Ερχεται ο υπάλληλος για να κόψει το ρεύμα, δεν πάει παντού, Μενίδι, Ασπροπυργο κλπ, εκεί είναι άβατο, για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ανοίγει το κουτί , βγάζει τις ασφάλειες , τις οποίες ακουμπάει μέσα στο κουτί και το ξανακλείνει. Δεν χρειάζεται να φωνάξεις ειδικό, , παραβιάζεις το κουτί ένα σύρμα είναι τοποθετείς την ασφάλεια και έχεις ρεύμα. Μάλιστα ο εργολάβος με τον Πακιστανό, Αλβανό που έρχεται να μετρήσει, δεν πάει καθόλου να μετρήσει , γιατί από το μηχανάκι που έχει μαζί του έχει αφαιρεθεί ο συγκεκριμένος μετρητής. Πιάσε το αυγό και κούρευτο. Τώρα λόγω κρίσης αλλά γιατί ξύπνησε και ο Ελληνάρας, κάνει το ίδιο, έμαθαν από τους εισαγόμενους πάρα πολλά, δεν πληρώνουν , κλέβουν, φοροδιαφεύγουν, βοήθησε σε αυτό και το κίνημα δεν πληρώνω, και χάθηκε η μπάλα.

αγιατολαχ

ΣΤΑ ΓΥΦΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΡΕΥΜΑ ! ΑΠΟ 1 ΡΟΛΟΙ 45 ΣΠΙΤΙΑ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΩΝΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΕΚΕΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΜΠΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΑ ΓΥΦΤΑΙΗΚΑ

nik the greek

Κατσε να πεσουν οι μισθοι με το αφορολογητο,και θα κλεβουμε ολοι ρευμα!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΣΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΗ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ?ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Λαμογια!!!!

Ανεβασαν τους λογαριασμους 30τοις εκατο πανω χωρις λογο με τις προσθετες χρεωσεις κτλ και κλαινε το 4τοις εκατο που τους κλεβουν!Λαμογια συριζαιοι σε ολα υπαρχουν απωλειες δεν παμε παντου για 100% κερδος αλλα πρεπει να εχεις δουλεψει εστω και εναν μηνα στην ζωη σου για να το ξερεις!Οσο για τις κλοπες βγαλε τα κοπροσκυλα να κανουν ελενχους η πουλα το προιον σου φθηνοτερα ωστε να το αντεχει ο Ελληνας του 2018.Οπως τον καταντησατε!

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΕΝΕΤΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΔΕΔΔΗΕ ΟΤΑΝ ΠΗΓΕΝΟΥΝ ΑΝΕΠΗΣΗΜΑ ΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΩΜΟΙ ( ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ???) ΜΕ 20,30,40 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ. ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ,ΕΦΚΑ,ΦΠΑ, ΚΑΙ ΑΛΛΑ. ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

George

Όλοι αυτοί θα πεινάσουν, είτε είναι δημόσιοι είτε ιδιώτες. Με αυτό που κάνουν ακριβαίνει το ρεύμα και γίνεται ελκυστικότερη η αυτονόμηση. Ήδη κοστίζει λιγότερο σε μακροπρόθεσμη βάση με τάση να φθηναίνει διαρκώς. Αυτονόμηση σημαίνει πελάτης που δεν ξαναγυρίζει πίσω σε καμία εταιρία. Χωρίς πελάτες, οι εταιρίες θα συρρικνωθούν ή θα κλείσουν και οι υπάλληλοι θα βρεθούν στον δρόμο. Το ίδιο και οι ιδιώτες που κάνουν παράνομες συνδέσεις ή πειράζουν ρολόγια. Μαζί με αυτούς και άλλοι που δεν φταίνε βέβαια. Αλλά έτσι πάνε αυτά.

ΜΝΚ

Η κυρια αιτια που εξεθρεψε τη ρευματοκλοπη ειναι η καταργηση της άμεσης διακοπης ρευματος που ισχυε προ ετων. Ας την επαναφερουν και θα καθεται σε ενα λεπτο καθε κατεργαρης στον παγκο του. Απλα ειναι τα πραγματα..

George

Ας γίνουν έλεγχοι και ας μπουν πρόστιμα σε αυτούς που κλέβουν ρεύμα ώστε να βγάλουν τα σπασμένα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtakiss_arthroos1

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ - Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ποτάμι: Από ατμομηχανή η ΔΕΗ έγινε θηλειά της οικονομίας λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ

124