Πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Βερολίνο

Πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Βερολίνο

Η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανική βουλής ενέκρινε την εκταμίευση 6,7 δις ευρώ προς την Ελλάδα -  Κατά τάχθηκαν με αντιπροτάσεις η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι Φιλελεύθεροι

Σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έδωσε το μεσημέρι πράσινο φως στην εκταμίευση της τέταρτης δόσης των πιστώσεων ύψους 6,7 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε γραπτώς την επιτροπή πως οι θεσμοί πιστοποίησαν στην Ελλάδα ότι έχει υλοποιήσει τα 110 προαπαιτούμενα και πως για αυτό το λόγο η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση των θεσμών για εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τα μέλη της επιτροπής είχαν τη δυνατότητα είτε να αποδεχτούν την ενημέρωση (και όχι την πρόταση) είτε να καταθέσουν αντιπροτάσεις. Σε περίπτωση που μια από αυτές τις αντιπροτάσεις συγκέντρωνε πλειοψηφία τότε το όλο ζήτημα της εκταμίευσης θα έπρεπε να συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής. Προτάσεις για απόρριψη της εκταμίευσης κατέθεσαν το λαϊκίστικο και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Τελικά, τόσο η πρόταση του AfD όσο και η πρόταση των Φιλευθέρων ψηφίστηκαν μόνον από τους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων. Το γεγονός ότι καμία αντιπρόταση δεν έγινε δεκτή στην επιτροπή σήμαινε αυτόματα πως η βουλή δίνει πράσινο φως στη γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει με την πρόταση των θεσμών για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Απορρίπτουν AfD και Φιλελεύθεροι

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού για το σκεπτικό της αντιπρότασης του κόμματός του ο εκπρόσωπος του AfD Μάρτιν Χόμαν δήλωσε στη Deutsche Welle πως «η Ελλαδα δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν παραμείνει δέσμια του ευρώ». Μόνον η επιστροφή στη δραχμή θα της δώσει τα περιθώρια να αποφασίζει η ίδια για την πολιτική που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως και για να αντιμετωπίσει τις επιπιτώσεις που έχουν προκαλέσει τα μέτρα των προγραμάτων για τους Έλληνες, υπογράμμισε ο βουλευτής του AfD. Μέλη του κόμματος εξάφρασαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα και ζήτησαν  από τη γερμανική κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί, ώστε μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος να μην υπάρξει και τέταρτο.

Διαφορετική λογική διέπει την πρόταση των Φιλελευθέρων για την απόρριψη της εκταμίευσης της δόσης. Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματος του στη Deutsche Welle ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Μίχαελ Λινκ διευκρίνισε πως με τη στάση του το FDP θέλει να στείλει το μήνυμα πως είναι ακόμη «πρόωρο» να πιστοποιηθεί στην Ελλάδα ότι προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς: «Δεν είμαστε αντίθετοι σε βοήθεια προς την Ελλάδα. Με τη στάση μας θέλουμε όμως να διατηρήσουμε την πολιτική πίεση ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μεταρρυθμιστική τροχιά». Ο Μ. Λίνκ τόνισε ακόμη πως το κόμμα του θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, παράλληλα όμως καθιστά σαφές πως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.»

Κριτική από Αριστερά και Πράσινους

Από την πλευρά του κόμματος «Η Αριστερά» η εκπρόσωπος του Γκεζίνε Λετς καταδίκασε στην επιτροπή την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. «Σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε η κ. Λετς στη Deutsche Welle. Αναφερόμενη στη στάση του AfD και των Φιλελευθέρων στην επιτροπή η πολιτικός της Αριστεράς κατήγγειλε ότι τα δύο κόμματα λίγο πολύ αμφέβαλαν ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θέλουν να πάνε την χώρα τους μπροστά. «Πρόκειται για μια λανθασμένη και υπεροπτική στάση, αντίθετη στο πνεύμα συνεργασίας που θα έπρεπε να επικρατεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ.»

Ως «ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη στάση των δύο κομμάτων ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην επιτροπή προϋπολογισμού Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ. Η υιοθέτηση των προτάσεων τους θα σήμαινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το ζητούμενο όμως είναι άλλο. Δεδομένου ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις» θα πρέπει τώρα να συζητηθούν «ουσιαστικές διευκολύνσεις» αναφορικά με το χρέος για τις οποίες έχουν άλλωστε δεσμευτεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Κίντλερ στη Deutsche Welle. Αυτό το μέτρο θα δώσει «ανάσα» στην Ελλάδα για επενδύσεις αλλά και για μέτρα ανακούφισης στον κοινωνικό τομέα.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoiximan

Για mega deal στο χώρο του Στοιχήματος ετοιμάζεται ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον Τύπο το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με αυτές ο Οργανισμός μέσω της κυπριακής του θυγατρικής, Opap Investments αναμένεται να εξαγοράσει το μερίδιο 37% που κατέχει στην Gambling Malta Ltd ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας.

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

31
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2