Πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Βερολίνο

Πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Βερολίνο

Η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανική βουλής ενέκρινε την εκταμίευση 6,7 δις ευρώ προς την Ελλάδα -  Κατά τάχθηκαν με αντιπροτάσεις η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι Φιλελεύθεροι

Σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έδωσε το μεσημέρι πράσινο φως στην εκταμίευση της τέταρτης δόσης των πιστώσεων ύψους 6,7 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε γραπτώς την επιτροπή πως οι θεσμοί πιστοποίησαν στην Ελλάδα ότι έχει υλοποιήσει τα 110 προαπαιτούμενα και πως για αυτό το λόγο η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση των θεσμών για εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τα μέλη της επιτροπής είχαν τη δυνατότητα είτε να αποδεχτούν την ενημέρωση (και όχι την πρόταση) είτε να καταθέσουν αντιπροτάσεις. Σε περίπτωση που μια από αυτές τις αντιπροτάσεις συγκέντρωνε πλειοψηφία τότε το όλο ζήτημα της εκταμίευσης θα έπρεπε να συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής. Προτάσεις για απόρριψη της εκταμίευσης κατέθεσαν το λαϊκίστικο και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Τελικά, τόσο η πρόταση του AfD όσο και η πρόταση των Φιλευθέρων ψηφίστηκαν μόνον από τους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων. Το γεγονός ότι καμία αντιπρόταση δεν έγινε δεκτή στην επιτροπή σήμαινε αυτόματα πως η βουλή δίνει πράσινο φως στη γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει με την πρόταση των θεσμών για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Απορρίπτουν AfD και Φιλελεύθεροι

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού για το σκεπτικό της αντιπρότασης του κόμματός του ο εκπρόσωπος του AfD Μάρτιν Χόμαν δήλωσε στη Deutsche Welle πως «η Ελλαδα δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν παραμείνει δέσμια του ευρώ». Μόνον η επιστροφή στη δραχμή θα της δώσει τα περιθώρια να αποφασίζει η ίδια για την πολιτική που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως και για να αντιμετωπίσει τις επιπιτώσεις που έχουν προκαλέσει τα μέτρα των προγραμάτων για τους Έλληνες, υπογράμμισε ο βουλευτής του AfD. Μέλη του κόμματος εξάφρασαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα και ζήτησαν  από τη γερμανική κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί, ώστε μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος να μην υπάρξει και τέταρτο.

Διαφορετική λογική διέπει την πρόταση των Φιλελευθέρων για την απόρριψη της εκταμίευσης της δόσης. Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματος του στη Deutsche Welle ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Μίχαελ Λινκ διευκρίνισε πως με τη στάση του το FDP θέλει να στείλει το μήνυμα πως είναι ακόμη «πρόωρο» να πιστοποιηθεί στην Ελλάδα ότι προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς: «Δεν είμαστε αντίθετοι σε βοήθεια προς την Ελλάδα. Με τη στάση μας θέλουμε όμως να διατηρήσουμε την πολιτική πίεση ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μεταρρυθμιστική τροχιά». Ο Μ. Λίνκ τόνισε ακόμη πως το κόμμα του θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, παράλληλα όμως καθιστά σαφές πως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.»

Κριτική από Αριστερά και Πράσινους

Από την πλευρά του κόμματος «Η Αριστερά» η εκπρόσωπος του Γκεζίνε Λετς καταδίκασε στην επιτροπή την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. «Σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε η κ. Λετς στη Deutsche Welle. Αναφερόμενη στη στάση του AfD και των Φιλελευθέρων στην επιτροπή η πολιτικός της Αριστεράς κατήγγειλε ότι τα δύο κόμματα λίγο πολύ αμφέβαλαν ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θέλουν να πάνε την χώρα τους μπροστά. «Πρόκειται για μια λανθασμένη και υπεροπτική στάση, αντίθετη στο πνεύμα συνεργασίας που θα έπρεπε να επικρατεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ.»

Ως «ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη στάση των δύο κομμάτων ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην επιτροπή προϋπολογισμού Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ. Η υιοθέτηση των προτάσεων τους θα σήμαινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το ζητούμενο όμως είναι άλλο. Δεδομένου ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις» θα πρέπει τώρα να συζητηθούν «ουσιαστικές διευκολύνσεις» αναφορικά με το χρέος για τις οποίες έχουν άλλωστε δεσμευτεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Κίντλερ στη Deutsche Welle. Αυτό το μέτρο θα δώσει «ανάσα» στην Ελλάδα για επενδύσεις αλλά και για μέτρα ανακούφισης στον κοινωνικό τομέα.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

attiki_ar

Έργα βαριάς συντήρησης αλλά και νέες λιμενικές υποδομές σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Άνδρος, η Πάρος, η Σαμοθράκη, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Χίος και η Λέσβος, σειρά οδικών έργων με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και κίνητρα για την διείσδυση του απαξιωμένου ελληνικού σιδηροδρόμου στις χερσαίες μεταφορές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τομέα των μεταφορών το οποίο θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα.

airport_art

Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία και η πολλά υποσχόμενη και ανερχόμενη Πολωνία αποτελούν το τοπ 5 των ευρωπαϊκών αγορών για τα ελληνικά αεροδρόμια το 2018, τα οποία δέχθηκαν συνολικά 23 εκατ. διεθνείς αφίξεις.

4708377

Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» - δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014!

56
c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».