Σόιμπλε: Ο Τσίπρας κέρδισε γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας κέρδισε γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε

Γιατί είχε ευχηθεί στον Τσίπρα να χάσει - «Δεν μπορείς να ζητάς δάνεια και μετά να βρίζεις αυτούς που στα δίνουν» - «Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει συντάξεις»

«Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. 'Ήτοι, εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα και υπακοή στον Νόμο. Δηλαδή στο πρωτογενές και παράγωγο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο τέως Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, το όνομα του οποίου έχει γίνει συνώνυμο της λιτότητας στην Ελλάδα, απέρριψε για ακόμα μια φορά την πιθανότητα διαγραφής του ελληνικού χρέους, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης .   

Μετά από οκτώ χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και μετά από 113 συνεδριάσεις του Eurogoup, ο Β. Σόιμπλε, ένας αληθινός ευρωπαϊστής και παράλληλα ένας ειλικρινής πολιτικός, εξακολουθεί να προσεγγίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με έναν απλό τρόπο. «Ακολουθήστε τους κανόνες. Οι κανόνες υφίστανται. Μπορούμε να τους αλλάξουμε. Αλλά μέχρι τότε, πρέπει να τους ακολουθούμε. Αλλιώς δεν έχουν καμία σημασία». 

Μιλώντας στον διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξη Παπαχελά, για την εκπομπή “Ιστορίες” του “ΣΚΑΙ”, ο νυν πρόεδρος της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για όλους και για όλα. Και είχε να πει πολλά. Ο Σαμαράς, τα ψέματα του Τσίπρα και οι προτάσεις για Grexit 
«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποτέλεσε τον εύκολο στόχο κάθε ελληνικής κυβέρνησης.  Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Βερολίνο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2012, λέγοντάς του ότι όταν εκλεγεί, θα φροντίσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Του απάντησα ότι θα ήταν καλύτερο για τον ίδιον να χάσει τις εκλογές, καθώς θα ήταν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο»..

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε διεξοδικά και στην περίοδο από την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λόγω ατολμίας αρνήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή διαβρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέχρι το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.  

«Είχα συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο, λέγοντάς του, ότι θα ήταν καλύτερο ένα time-out από την Ευρωζώνη. Είχα πει ότι η εφαρμογή τόσο σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Εγώ δεν θα μπορούσα να τις εφαρμόσω στην Γερμανία [...] Θα μπορούσατε να εγκαταλείψετε την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιείστε την υποτίμηση του νομίσματος για να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και μετά από κάποια χρονική περίοδο να επιστρέψετε στο ευρώ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Λογικό, καθώς αυτή απόφαση ήταν αποκλειστικά δική σας» 

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς φοβήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή των «απαραίτητων» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ζητώντας ένα «διάλειμμα» για πολιτικούς λόγους, καθώς έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

«Εκείνη την περίοδο συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα εδώ στο γραφείο μου. Μιλήσαμε για μια ώρα και του είπα ότι δεν θα κερδίσει τίποτε αν αθετήσει τις υποσχέσεις μιας επιτυχημένης διακυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά».  
 
Το εξάμηνο Βαρουφάκη 
Αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015, την δημιουργική.... ασάφεια του κ. Βαρουφάκη και τη συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η νέα πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έβρισκε σύμφωνους σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Νομισματικής Ένωσης. «Εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία στο Eurogroup υποστήριζε αυτήν την πρόταση [...] Είναι δύσκολο να απαντηθεί αν θα ήταν η ορθή απόφαση».  Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε  ότι η πρόταση αυτή ήταν, σε εκείνη την χρονική περίοδο, προς το συμφέρον της Ελλάδας, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και το σύνολο σχεδόν του Eurogroup, έβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν είχε καμία διάθεση να ακολουθήσει το Δίκαιο της Ε.Ε.  «Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορώ καν να τις σχολιάσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα δεν υπέστη καμία τιμωρία από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις δημοσιεύτηκαν, καθώς η χώρα μας εκλήθη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες άλλα κράτη-μέλη είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν με μεγαλύτερο, δημοσιονομικό και - κυρίως πολιτικό- κόστος. 

Κάναμε λάθη με την Ελλάδα 
Ερωτηθείς για πιθανά λάθη τόσο του ίδιου, όσο και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αφοπλιστικά: «Φυσικά και κάναμε λάθη. Ένας πολιτικός που λέει ότι δεν έκανε λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος». 

Στεναχωρήθηκα που παρουσιάστηκα ως δαίμονας στην Ελλάδα
Οι παροικούντες τις Βρυξέλλες γνωρίζουν μια άτυπη συμφωνία που ισχύει εδώ και οκτώ χρόνια κάθε φορά που πλησιάζει το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον Β. Σόιμπλε για μια συνεδρίαση του Eurogroup. Κλείνουν οι κάμερες. Κατεβαίνουν οι φωτογραφικές μηχανές. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται μόνο για τηλεφωνικές κλήσεις. Αυτός ο βετεράνος της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θέλει να δει στα Μέσα Ενημέρωσης φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν  την δυσκολία του να αποβιβαστεί από το υπουργικό όχημα. Η δολοφονική επίθεση εναντίον του, το 1990, δεν τον ανάγκασε απλώς να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά έχει προκαλέσει ζημιές σε ζωτικά του όργανα. Ουδείς δημοσιογράφος θα δημοσίευε κάτι τέτοιο, αν και ήταν γνωστό. Ο κ. Σόιμπλε αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος για αυτές τις περιπέτειες μετά από ατελείωτες συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα. «Μεταφέρθηκα σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Την ώρα που μιλούσαμε για την Ελλάδα. Ποτέ δεν ήθελα να βλάψω την Ελλάδα. Ζητούσα την καλύτερη απόφαση για την χώρα». 

Ο υπουργός Οικονομικών που σημάδεψε όσο κανείς άλλος την οκταετή κρίση στην Ευρωζώνη επανέλαβε ότι τα όποια προβλήματα στην Ελλάδα εντοπίζονται στην πολιτική και οικονομική της ελίτ, υπογραμμίζοντας ότι δεν αισθάνεται θλίψη, παρά μόνο στεναχώρια για την «δαιμονοποίησή» του από πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. «Είναι εύκολο να ρίχνεις τις ευθύνες σε άλλους [...] Ναι, ήμουν ο δαίμονας για κάποια Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με στενοχώρησε. Αλλά ποτέ δεν κατηγόρησα τους Έλληνες. Είναι άλλο πράγμα ο ελληνικός λαός και άλλο πράγμα οι κυβερνήσεις του». 

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, για παράδειγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να κόψει συντάξεις αντί να επιβάλει φορολογία στους πλούσους εφοπλιστές, «αντίθετα με ό,τι είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές» όπως παρατηρεί το πρακτορείο Reuters.

«Αυτή (σ.σ. η απόφαση για περικοπή συντάξεων) δεν ήταν μια απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, ήταν μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε με νόημα ο Γερμανός πολιτικός.

Ο υπουργός που πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ 
Ένα από τα παλιότερα γνωμικά στις Βρυξέλλες λέει ότι «οι Γερμανοί έχουν ανάγκη τους Γάλλους για κρύβουν την δύναμή τους και οι Γάλλοι έχουν ανάγκη τους Γερμανούς για να κρύβουν την αδυναμία τους». Η συνέχεια του γνωμικού είναι ότι «όταν οι Γάλλοι μιλούν για πολιτική, οι Γερμανοί μιλούν για την εφαρμογή του Νόμου». Το πρώτο εξάμηνο του 2015, ήταν αναμφίβολα το πιο καταστροφικό για την πορεία της ελληνικής κρίσης. 

“Παλιάτσοι” και “τυχοδιώκτες”. Χαρακτηρισμοί που συνόδευαν τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εκείνη την περίοδο, σε πολλά μέσα ενημέρωσης της Ε.Ε.. Οι ατέλειωτες, ανούσιες, διαπραγματεύσεις κατέληξαν ως γνωστόν με την επιστολή Σόιμπλε. Το απόγευμα της 10ης Ιουλίου του 2015 έφθασε στις Βρυξέλλες ένα non-paper από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Από τον ίδιον τον Β. Σόιμπλε. Πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ και την παροχή οικονομικής βοήθειας 50 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Το non-paper του Βερολίνου πάγωσε τις Βρυξέλλες. Ιταλία και Γαλλία ανέλαβαν δράση για να ανακληθεί αυτό το τελεσίγραφο. Την λύση την έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα ο κ. Μάρτιν Σελμάγιερ. Ο προσωπάρχης του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Γερμανός. Στέλεχος του CDU. Ευρωπαϊστής. Ο “Πασκάλ Λαμί” του Γιούνκερ.  Δίνοντας το έγγραφο στην γερμανική εφημερίδα FAZ, το ακύρωσε στην πράξη.....  Ποιος είδε τον Σόιμπλε και δεν τον φοβήθηκε. Τελικά η απόφαση για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη ξεπέρασε την "Wilhelmstraße” . Ελήφθη από την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ. Οι δύο αυτοί πολιτικοί συνεχίζουν μέχρι τώρα  άλλωστε την άτυπη παρτίδα “σκάκι” που ξεκίνησε όταν η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στην προεδρία του CDU. Ότι και να υποστηρίζει πλέον ο κ. Σόιμπλε, ένας πραγματικά πιστός ευρωπαϊστής, ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που υποστηρίζουν θερμά την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε, πρότεινε και επισήμως την απομάκρυνση μιας χώρας από την Νομισματική Ένωση.  

Το αντίο στον υπουργό Οικονομικών
Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. 400 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας , ντυμένοι με μαύρα ρούχα, σχημάτισαν ένα ανθρώπινο “μηδενικό”, για να αποτυπώσουν το “ιερό δισκοπότηρο” της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας. Αυτό ενός εξισορροπημένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. 

Το “μαύρο μηδέν” (schwarze Null) αποτελούσε, από την πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, τον απόλυτο δημοσιονομικό στόχο, παρόλο που η επιμονή της Γερμανίας στον εξισορροπημένο προϋπολογισμό – επιμονή που μεταφέρθηκε και σε επίπεδο Ευρωζώνης- έχει δεχθεί κριτικές, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από οικονομολόγους εντός της Γερμανίας. Το “μαύρο μηδέν” (schwarze Null) μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως μια πράξη όπου τα “έξοδα” και τα “έσοδα” του προϋπολογισμού ισούνται με το μηδέν. Ένα “μαύρο μηδέν” που -σύμφωνα με την ισχύουσα οικονομική πολιτική στη Γερμανία-  προστατεύει τους Γερμανούς πολίτες. 

Οι φωτογραφία των υπαλλήλων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν ξεκαθαρίζει ωστόσο αν αποτελεί το “ύστατο χαίρε” στην συγκεκριμένη πολιτική ή αν αποτελεί υπόσχεση συνέχισής της. 

Ο Β. Σόιμπλε αποχώρησε. Αν ισχύει η αγγλική παροιμία που υποστηρίζει ότι “είναι καλύτεροι οι δαίμονες που γνωρίζεις”, θα φανεί τις επόμενες βδομάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ (150)

dias

Εμεις οι προσκυνημενοι γερμανοτσολιαδες το ξεραμε. Οι αλλοι πιστευαν αυτο που τους βολευε

Τίποτα σωστό

Τίποτα σωστό , δεν κάνατε Γερμαναράδες στην Ελλάδα ! Μας φορτώσατε τον Τσίπρα και την αλητοπαρέα του ,που ευχαρίστως σας χάρισε τη δημόσια περιουσία μας για 99 έτη και θέλετε τώρα να μας πείτε ότι δεν τα μιλήσατε και δεν τα συμφωνήσατε με τους πρόθυμους ηλίθιους !Αν σας έκανε τη βρωμοδουλειά ο Σαμαράς , ακόμα θα τον είχατε πρωθυπουργό ! Υπάρχει και φιλότιμο , όμως βλέπετε , σ´ αυτή τη χώρα !

Γεράσιμος

Παιδιά δεν κατάλαβα. Ο Σόιμπλε είπε πως ο εφιάλτης για την Ελλάδα τελείωσε; Μια στιγμή, εγώ είχα μείνει πως η χώρα καταστρέφεται, πως οδηγούμαστε στα βράχια, τσάμπα τα χαρτιά υγείας που αποθηκεύαμε; Τελικά όλη αυτή η καταστροφολογία που αναπαράχθηκε ως πολιτική από την αντιπολίτευση ήταν ένα ψέμα; Ήταν μια πολιτική που αντί να καταστρέψει την χώρα σταμάτησε τον εφιάλτη της; Και όλοι αυτοί που διακινούσαν όλον αυτόν τον εκφοβισμό είναι διασπορείς ψευδών ειδήσεων; Η διασπορά ψευδών ειδήσεων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Εισαγγελείς θα παρέμβουν ή θα παραμείνουμε απλά στο χαρακτηρισμό "ψεύτες". Να γιατί η Αντιπολίτευση βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω από την Συμπολίτευση. Γιατί ακόμα και σήμερα, ο ενορχηστρωτής αυτής της καταστροφικής πολιτικής για την χώρα μας, ο άνθρωπος που προσπάθησε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται πλέον με εναργέστατο τρόπο για τα πράγματα στην Ελλάδα, η ΝΔ και οι υπόλοιποι αντιπολιτευόμενοι εξακολουθούν να μιλάνε για καταστροφική πολιτική. Δυστυχώς γι' αυτούς η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει και απλά δεν το έχουν αντιληφθεί. Ο μόνος που φαίνεται να το αντιλήφθηκε είναι ο δόκτορ Σόιμπλε. Και ως ορθολογιστής, αναγνωρίζοντας την καταφανή του ήττα, προτίμησε να παροπλιστεί. Γνωρίζοντας πλέον πως δεν είναι εκείνος που μπορεί να διαμορφώσει πολιτική και να επηρεάσει ολοσχερώς. Και αυτό οφείλεται φυσικά στον Αλέξη τον Τσίπρα που κατάφερε να καταδείξει τους δόλιους σκοπούς του και να τον απομονώσει. Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε πάντως πως ξέρει να χάνει.

sgs

Ακριβώς αυτό ήθελε να πει. Καληνύχτα

Διασκεδαζομενος

Τη μέρα τι δουλειά κάνεις;

Ψεκασμένοι...

Καλά σοβαρά τα γράφεις τώρα αυτά? Πιστεύεις ειλικρινά ότι ο Τσίπρας καθαιρεί έμμεσα τον Σόιμπλε? Αντιλαμβάνεσαι το νόημα της όλης συνέντευξης? Ο Τσίπρας εκλέχθηκε με ποσοστά κάτω του ορίου, φλόμωσε τον κόσμο υποσχέσεις και ψέμματα και ακόμα κυβερνά. Ο Σόιμπλε απλά ξεκαθαρίζει ένα πράγμα. Για τον Γολγοθά που τραβάνε οι Έλληνες φταίνε οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις που εκλέγουν... Σκέψου λίγο καλύτερα... Δικομματισμός 40 χρόνια, πελατειακό κράτος όσο δεν πάει. Πόσοι fake διορισμοί? Πόσα φακελάκια? Πόσοι δεν αξιολογούνται? Ποιος έκοψε συντάξεις? Ποιος έστειλε 2 γενιές στην ξενιτιά? Brain drain.. Γιατί οι νέοι (και όχι μόνο) φεύγουν έξω..? Έλεος ρε παιδιά έχουμε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου και μόλις μας πουν να ακολουθήσουμε κανόνες και να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας αμέσως το παίζουμε περήφανοι Ελληνάρες... Αφού λοιπόν είμαστε περήφανοι, έξυπνοι και ολίγον νάρκισσοι ως γνωστόν για ποιο λόγο είμαστε στα χάλια που είμαστε εδώ και πόσα χρόνια? Μήπως γιατί όλοι έχουμε ένα φίλο-συγγενή-γνωστό διορισμένο από σπόντα? Μήπως γιατί ακόμα το δωματιάκι που χτίσαμε έξτρα (για κάποιους βίλες πισίνες κλπ ) ήθελε άδεια αλλά εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα? Και μήπως γιατί μια ζωή εκλέγαμε κυβερνήσεις που σιγοντάρανε όλα αυτά? Επιτυχία λέει που ο κόσμος δεν τρώει από τα σκουπίδια.. ο Ρουβίκωνας τραμπουκίζει, οι επιχειρήσεις κλείνουν, το μόνο που έχει μείνει είναι ο τουρισμός αλλά και εκεί ένα σκασμό θέματα (απλήρωτη, ανασφάλιστη, εξοντωτική εργασία, απόκρυψη εισοδημάτων κλπ)... Η λίστα έχει τον ατέλειωτο.. Η Ευρώπη προσπαθεί να μαζέψει τον αμάζευτο που έχει η Ελλάδα... Και εμείς φραπεδιά και κάνα τσιπουράκι να πάνε κάτω τα φαρμάκια.. Και τσουπ, μόλις βγει έξω μετανάστης ο Έλληνας διαπρέπει.. Γιατί? Γιατί ακολουθεί σύστημα στη δουλειά του, του δίνονται οι ευκαιρίες έξω και πάει σε χώρες σεταρισμένες σωστά που τις σετάρανε σωστά οι πολίτες της με αυτούς που εκλέγουν... Εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους και να μας φταίνε οι άλλοι... Όταν έρθει η ώρα για ειλικρινή αυτοκριτική όμως είναι τα δύσκολα.. Και μην μου γράφεις ότι ο Τσίπρας έσωσε την παρτίδα με τον Σόιμπλε... Ούτε Αγγλικά δεν ξέρει... Και για σύμβουλο έχει έναν παπάρα που γράφει ότι έπιναν καφέ οι αριστεριστές αντί να πάνε στη Μακρόνησο... Λες και φοβόταν μην τυχόν τους σερβίρει.. ο "καριέρα είναι χολέρα.." που θα συμβουλευτεί ο Τσίπρας να φέρει ανάπτυξη... Έλεος δηλαδή...

Ποσο μυωπικη η κοσμοθεωρια του Συριζα...

Οπως είπε ο Σοιμπλε στον Τσιπρα,ευρω χωρις μνημόνιο δεν νοειται στην ευρωζωνη,και αυτο το έκανες γαργαρα....Ο Τσιπρας γνωριζε εξαρχης οτι δεν μπορουσε να σκισει το μνημόνιο εντος ευρω...Ο Τσιπρας ενεπαιξε τον ελληνικο λαο υποδυωντας ότι μπορουσε να πετυχει κατι στην διαπραγμάτευση ,ενω εξαρχης γνώριζε ότι αυτο δεν μπορουσε να γίνει..Οι Ευρωπαίοι ενεπαιξαν τον ελληνικο λαό ,και την κυβερνηση του,βαζοντας μια χωρα να κανει αυτα που δεν εκανε 50 χρόνια σε λιγα χρόνια,γνωριζοντας οτι αυτο δεν θα μπορουσε να γίνει χωρις να καταρρευσουν πολιτικα κομματα και ετσι επετρεψε να ευδοκιμήσουν καθε καρυδιας καρυδι,να παρουν την εξουσία τυχοδιώκτες λαικιστες ανιδεοι να αντιληφθουν το διακυβευμα και τους κινδυνους που υπαρχουν..Ετσι πηγαν σαν τα γίδια και συγκρουστηκαν με τους Ευρωπαίους ως ρομπεν των πτωχων και γυρισαν με την ουρα στα σκέλια,υπογραψαν και αυτα που δεν μπορουσαν οι προηγουμενοι.... Η καταστροφολογία που αναπαράχθηκε δεν ηταν βεβαίως ψέμα ,και αντικατοπτρίζεται στην απώλεια πλούτου τουλάχιστον 86 δισ...Απο την εξαυλωση των τραπεζικων αξιών,απο την υφεση,απο την απωλεια του ΤΧΣ,οταν μάλιστα σημειωθηκε πτωση των τιμών του πετρελαιου και ποσοτική χαλάρωση,που σημαίνει αν δεν ηταν ο τσιπρας με την περηφανη διαπραγματευση του...αλλα η κουτση Μαρία να ήταν πρωθυπουργός τα πραγματα θα ηταν καλυτερα.... Αφού λοιπον βαλαμε όλα τα ζώα μεσα στο σπίτι ,και δεν μπορουσαμε να πάρουμε ανασα,τώρα βγάλαμε ενα απο τα ζώα και νοιωθουμε ...καλύτερα... Η Ελλάδα είναι κολλημένη σε στασιμοπληθωρισμό,με δρακοντεια πλεονάσματα που θα μας ακολουθούνε πολλα χρόνια ....Η Ελλαδα πηγαίνει καλύτερα με την έννοια ότι κανει αυτα που πρεπει για τους πιστωτες, ωστε στο μέλλον να την ξεζουμιζουν με ψηλα πλεονασματα ,εξασφαλιζοντας τα συμφεροντα τους....εφαρμόζοντας πειθήνεια αυτα τα οποια ζητάνε οι πιστωτές....Πειτε μία φορά μια αλήθεια κυβερνάτε σχεδον 3 χρονια...Εσεις ευθυνεστε που οι πιστωτες μας πατανε στον λαιμο ,εσεις δώσατε το δικαίωμα ,δυστυχως ο λαος δεν αντεξε την αργη βελτιωση των οικονομικων δεικτων το 2014 ,και ψηφισε τον ψευτη...Το δυστυχημα είναι απο την μία είχαμε τον γερμανό υπουργό που ζητούσε να κάνει η Ελλάδα όσα δεν έκανε 50 χρόνια, ακαμπτος στις απαιτησεις του ,και απο την αλλη εναν πρωθυπουργο που κορόιδευε μια ολοκληρη χώρα,δεσμιος των υποσχεσεων του,και δραματοποιώντας μια διαπραγμάτευση που γνώριζε εξαρχής ότι δεν μπορούσε να επιτύχει ,φουσκωνοντας τον λογαριασμό ,βαζοντας το κόμμα πάνω απο την χώρα για να επιπλευσει πολιτικα....

@

Άντε γεια!!! Ποσους μπάφους έκανες πριν γράψεις το άρθρο??

Dum Spiro Spero

τι πινεις και δεν μας δινεις ? τρολακι του αλητη.

Jimmy

Η Γερμανία ισοσκελίζει το μόνιμο εμπορικό έλλειμα με την Κίνα και τη Ρωσία με το να ξεζουμίζει όλη την Ευρώπη πουλώντας δάνεια εμποδίζοντας οποιαδήποτε ανάπτυξη που αντιβαίνει στα γερμανικά προϊόντα.

Τι λεει το νουμερο

Ναι ρε ησουν ετοιμος να εξαγαγεις λαμογια, και συνταξιουχους και δεν σε αφησαν οι Γερμανοι.

Βίκος

Θα πέσει μεγάλη φάπα στις εκλογές θα ξεβρακώσουμε τους αριστερούς ψεύτες

νηρέας

50 δις για ανθρωπιστική κρίση να φύγουμε από την ΟΝΕ ? ΟΧΙ κ Σόιμπλε !

Γεια Σοιμπλε

Ποια εξοδο απο το ευρω και πρασινα αλογα. Σας ταιζουν και τα τρωτε. Αμα δεν συμφωνησουν ολοι οι δανειστες δεν πα να λεει ο Σοιμπλε φυγετε. Ποιος θα τους πληρωσει αμα φυγουμε ? Ο Σοιμπλε? Τετοιες βλακειες ειναι για γελια. Αμα ο Klaus δεν μιλησει πρωτα με τους πρωθυπουργους ολων των κρατων που μας εχουν δανεισει και παρει το οκ απο αυτους (πραγμα δυσκολο γιατι μετα αντε να πας στην κολοπετινιτσα να διεκδικησεις χωραφια) εξοδος δεν υπαρχει.

naso

Φίλε ο Σόιμπλε τα είχε καταφέρει τότε να πείσει για Grexit και δεν έγινε από παρέμβαση. Πιστεύεις ότι το Grexit πτώχευση και κούρεμα ήταν καλύτερη λύση ή παραμονή στην ευρωζώνη με μνημόνια και αιώνια επιτήρηση με υψηλή φορολογία και χαμηλή προσφορά χρήματος είναι η καλύτερη λύση?!

kent

στα 226 τρις το παγκοσμιο χρεος,στο 324% του παγκοσμιου ΑΕΠ.τρεχα και μαζεφτα μπαρμπα,ποια ελλαδα και κουραφεξαλα.

ναι καλά

Το παγκόσμιο χρέος σε πείραξε, τεράστιε οικονομολόγε του τσιπροδημοσίου κηφηναριού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ....................................

Λ8

Καλά ο Σόιμπλε σαν παππούς εμμένει στα ίδια και στα ίδια, εσείς όλοι οι σχολιαστές στα χρόνια του είσαστε η δεν έχετε βρίσει αρκετά; ποσο ακόμα; έχετε δικαιο, άντε οι πολιτικοί που εσείς ψηφίσατε σας ξέσκισαν, τους βρίσατε τους ξανά βρίσατε, τους σκυλοβρίσατε, ακόμα; η μήπως είσαστε τελείως μοναχικά άτομα που βρίζοντας τους πολιτικούς σας βρίζετε την μαμημενη κενωνια; Σόιμπλε και σχολιαστές του ΠΘεματος κάνουν τους ιδιοκτήτες πάμπλουτους Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο, αφού στις επόμενες εκλογές πάλι γιο θα ψηφίσετε... για νας σώσει χαχαχαχαχαχα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgieva_staikouras

«Ο κ. Σταϊκούρας με ενημέρωσε σχετικά με τις προσπάθειες εξισορρόπησης των δαπανών προς όφελος της κοινωνικής προστασίας και ένταξης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του ΔΝΤ για τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών