LIVE

Κορωνοϊός

Ξανά σε φορολογική ασυλία οι offshore

Ξανά σε φορολογική ασυλία οι offshore

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο… δώρο, ύψους τουλάχιστον 93 εκατομμυρίων ευρώ

Μία διάταξη, που περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων επαναφέρει τις  εξωχώριες εταιρίες σε καθεστώς φορολογικής ασυλίας, ενώ επιβάλλει και κάτι πρωτοφανές: Υποχρεώνει το δημόσιο να διαγράψει ή να επιστρέψει – σε περίπτωση που είχε ήδη εισπράξει - φόρους και πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί στις εταιρίες αυτές, αφού η ισχύς της συγκεκριμένης ρύθμισης ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2010, καθιστώντας όλους τους φορολογικούς ελέγχους, που έγιναν την τελευταία τριετία, ουσιαστικά άκυρους!!!

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο… δώρο, ύψους τουλάχιστον 93 εκατομμυρίων ευρώ, προς πανίσχυρα, προφανώς συμφέροντα. Η ρύθμιση δεν αφορά μόνο εξωχώριες εταιρίες – στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ακίνητα – αλλά και άλλες εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, που εκμισθώνουν κτήριά τους σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πλέον απαλλάσσονται από κάθε φορολογική υποχρέωση.
 
Η υπόθεση έχει ως εξής: με παλαιότερες ρυθμίσεις, στη βάση μάλιστα του αρχικού ν. 89 του 1967 (επί χούντας) όσες εταιρίες (ακόμη και οι offshore) εκμίσθωναν ακίνητα σε ναυτιλιακές και πλοιοκτήτριες εταιρίες απαλλάσσονταν από την καταβολή των αντίστοιχων φόρων, που προβλέπονταν για άλλες κατηγορίες ιδιοκτητών.
 
Με νόμο του 2002 (τον 3091, που τροποποιήθηκε ελαφρώς το 2003) επιβλήθηκε ειδικός φόρος στα ακίνητα, που βρίσκονται στην Ελλάδα, ύψους 3%, επί της αξίας τους αυτών. Προβλέπεται τότε εξαίρεση, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους, σύμφωνα με το καταστατικό τους, σε εταιρίες για τα ακίνητα, που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές εταιρίες του ν.89/1967, αποκλειστικά για την εγκατάσταση των γραφείων και των αποθηκών τους.

Το 2010 το πλαίσιο τροποποιείται με τον νόμο 3842: Ο ειδικός φόρος αυξάνεται στο 15% επί της αξίας αυτών των ακινήτων και αίρεται η εξαίρεση, που προέβλεπε ο νόμος του 2002 για τις ναυτιλιακές εταιρίες. Η τροποποίηση εκείνη αποσκοπούσε στο να διευρύνει την κατηγορία των υπόχρεων σε ειδικό φόρο και να δημιουργήσει αντικίνητρα με την πάταξη της φοροαποφυγής από εξωχώριες εταιρίες. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και μία τροποποίηση του νόμου 3943. Σημειωτέον με τις νομοθετικές αυτές αλλαγές αναγκάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος να «περάσει» το πολυτελές σπίτι του στην Ακρόπολη από την offshore εταιρία στην οποία το είχε, σε όνομα της Βίκυς Σταμάτη, αφού η φορολόγηση της εξωχώριας εταιρίας του φάνηκε υπερβολικά μεγάλη.

Με βάση αυτό το νόμο την τελευταία τριετία και μετά τη ρύθμιση του 2010, έγιναν εκατοντάδες φορολογικοί έλεγχοι και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 93 εκατ. ευρώ, σε εταιρίες που δεν συμμορφώθηκαν και συνέχισαν να μην αποδίδουν φόρους! Μεταξύ αυτών είναι και πασίγνωστο Ίδρυμα στο οποίο καταλογίστηκε πρόστιμο ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ. Βρέθηκε ότι εκατοντάδες ακίνητα ήταν στο όνομα offshore και άλλων εταιριών, που ενώ υποχρεούνταν, με βάση το νέο πλαίσιο, να καταβάλλουν φόρους, δεν το έπρατταν.

Η κυβέρνηση έρχεται τώρα, με μία διάταξη στο άρθρο 33 του νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, και όχι μόνο επιχειρεί να επαναφέρει την εξαίρεση, αλλά προβλέπει και την αναδρομική ισχύ της από την 1/1/2010!!! Δεν αλλάξει δηλαδή μόνο το καθεστώς και δω και πέρα, αλλά προκλητικά δημιουργείται η εξής κατάσταση: Θα κληθεί το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο να διαγράψει τις οφειλές και τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί, αλλά και να επιστρέψει τα χρήματα, που στο μεταξύ έχουν καταβάλλει πολλές από τις εταιρίες, που εκμισθώνουν ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρίες! Σύμφωνα με υπολογισμούς έχουν ήδη καταβληθεί από τους υπόχρεους σχεδόν 25 εκατ. ευρώ από τα 90 εκατ. ευρώ, που έχουν καταλογιστεί, ενώ ενδέχεται το συνολικό ποσό, που προσπαθεί να χαρίσει η κυβέρνηση να είναι πολύ μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιες εφορίες καταλόγισαν το ποσό αυτό, έχοντας ολοκληρώσει τον έλεγχο σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από 10%  του συνολικό αριθμό των εταιριών, που πρέπει να βρεθούν στο στόχαστρο, και άρα υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμη περιπτώσεις, που πρέπει να ελεγχθούν, εάν δεν αλλάξει το νομικό και φορολογικό πλαίσιο και τελικά τα οφειλόμενα – και προς «χάρισμα» - να φτάνουν και σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

@peryman

Εδώ είναι Ελλάδα ο κάθε στουρναρας κάνει ότι θέλει... Φενεται υπάρχει σύνταγμα και τίποτα... Μα είναι λογικό.. Όλοι οι βουλευτές και γενικά οι πολιτικοί διατηρούν. Offshore εταιρίες.. Τι περίεργο βρίσκεται... Αυτοί τα έφαγαν όλα τα δημόσια χρήματα... Τα βλέπουμε κάθε μέρα..

peryman

Καλά ρε παιδιά, το σχέδιο Νόμου έχει 11 άρθρα....Εσείς που βρήκατε το 33ο ????? Πουθενά δεν λέει για τις απαλλαγές των offshore. Καταργεί το Νόμο 3842/2010 (μόνο τα άρθρα 27 - 50 ) όπου και πάλι δεν μιλάει για τις απαλλαγές αυτές....Ο νέος Νόμος, στις απαλλαγές του δεν αναφέρει τίποτε για offshore.....Εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 57 το Ν 3842/2010 που καταργεί την απαλλαγή των offshore....Που βρήκατε τα στοιχεία για το άρθρο σας...????

Θανάσης εκ των ορέων

Όταν σας λέω εγώ , εκεί στο "πρώτο θέμα", πως θέλουν όλοι τους στρουμπούλια, δεν το δημοσιεύετε. Πληρώστε τώρα όλα τα λαμόγια, κι εγώ μαζί σας, όλους αυτούς που έβγαλαν τα χρήματά τους έξω μέσα από εξωχώριες εταιρίες. Μια ζωή την πλήρωνε, την πληρώνει και θα την πληρώνει και στο μέλλον ο φτωχόκοσμος. Υ.Γ. Τα στρουμπούλια(ακανόνιστες πέτρες μέγεθος γροθιάς) γράφονται εδώ περιπαικτικά, όπως και τόσα άλλα για να διασκεδάσουμε τον πόνο μας, ασχέτως αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν το χιουμορίστικο γράψιμο.

No Hope

Δεν πρέπει να υποκύψει το κράτος και η κυβέρνηση στην έλλειψη σοβαρότητας καταστρατηγωντας την αίσθηση δικαίου των πολιτών. Τέτοιες επιλογές γίνονται επικίνδυνες για τη Δημοκραυια .

ΟΥΣΤ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΛΕΙΔΩΣΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 70 ΕΤΩΝ

oeo

ασχοληθείτε όλοι με τον λιάπη και τον νέο φόρο ακινήτων / πλειστηριασμών = ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ και αυτό ας περάσει (που θα περάσει) στα ψιλά.... είμαστε ΦΡΑΠΕΔΕΣ

ΓΑΠίτης

Δεν σας άρεσε ο ΓΑΠ, καλά να πάθετε τώρα, πληρώστε!

βλασης Αργυροπουλος

ε βεβαία τα κουτάβια αυτόν που τους δείχνουν γαβγίζουν, δεν έχουν μυαλό και κρίση, όταν ο ΓΑΠ τους εσκιζε με φόρο 15% ετήσια, η άλλοι έτρεχαν να τον κατηγορήσουν, και τα κουτάβια τρέχαν και αυτά από πίσω ε; κουτάβια τώρα να σας δω

Ζάχος

...τι δεν καταλαβαίνετε ; το φορολογικό καθεστώς των εξοχώριων εταιρειών είναι ισχυρότερο από τα εκάστοτε εθνικά και ...τελειώσαμε .

Jewish Community

Βρεεεεεεε ΓΙΑ ΜΠΑΤΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης