Φόροι: Ποιες παροχές σε είδος προς τους μισθωτούς είναι αφορολόγητες

Φόροι: Ποιες παροχές σε είδος προς τους μισθωτούς είναι αφορολόγητες

Τι πρέπει να ξέρετε εάν ο εργοδότης σας αμείβει (εκτός από μισθό) με έξοδα διαμονής, διατακτικές σίτισης και κάρτες απεριορίστων διαδρομών

xenodoxeio
Πολλές εταιρείες, πέραν από τους μισθούς, επιλεγούν να αμείβουν τους εργαζόμενους τους με παροχές σε είδος, καθώς διευκολύνει και τις δυο πλευρές. Ειδικά τα στελέχη των επιχειρήσεων πέραν του μισθού παρέχουν στους εργαζόμενους και πρόσθετα bonus όπως εταιρικό αυτοκίνητο, παραχώρηση κατοικίας, δάνεια, κινητό τηλέφωνο, μετοχές, πληρωμή σε φροντιστήρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδιωτικά σχολεία.

Οι παροχές σε είδος έως 300 ευρώ ετησίως που λαμβάνουν οι μισθωτοί από τον εργοδότη τους ή οι μέτοχοι και εταίροι μιας επιχείρησης είναι αφορολόγητες, ενώ εάν η αξία των παροχής υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα μόνο για το υπερβάλλον ποσό και όχι το σύνολο της παροχής. Αν και δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη, αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών του εργαζόμενου και αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται φόρος εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Υπάρχουν όμως και παροχές που εξαιρούνται βάση νόμου.

Μεταξύ αυτών είναι και οι εξής:

1. Αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης και η ημερήσια αποζημίωση που έχουν καταβληθεί από τον εργαζόμενο αποκλειστικά για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη.

2. Αποζημίωση για έξοδα κίνησης που καταβάλλονται από τον εργοδότη για υπηρεσιακούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτιση ατομικού ή εταιρικού οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/ χλμ., εφόσον αφορούν έξοδα κίνησης που πραγματοποιήθηκαν από τον εργαζόμενο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά.

Κλείσιμο
3. Διατακτικές σίτισης αξίας έως 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, όταν αυτές είναι ονομαστικές και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζομένους.

4. Ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.

5. Ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής ή ανικανότητάς του στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου, μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο.

6. Αποζημίωση για αγορά μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς.

7. Αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. και με λιανική τιμή προ φόρων έως 40.000 ευρώ, προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, με το υπόλοιπο της αξίας να θεωρείται φορολογητέο εισόδημα.

8. Το άνευ χρηματικού ανταλλάγματος κόστος φόρτισης επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Ειδήσεις σήμερα

Γιώργος Γεωργίου: Οι αντιφάσεις ενός cult ήρωα - Οι ατάκες του που δίχασαν

Ξεκινάει η αντεπίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας

Συνεχίζεται το «γλέντι» στο Twitter για την πτήση που έχασε η Ζέτα Μαρκυπούλια

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης