ΑΑΔΕ: Τα SOS για όσους θέλουν να υποβάλουν «διορθωτικές» φορολογικές δηλώσεις

ΑΑΔΕ: Τα SOS για όσους θέλουν να υποβάλουν «διορθωτικές» φορολογικές δηλώσεις

Σε λειτουργία η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξετε με τις καταχωρήσεις και την προθεσμία

forologikes_diloseis
Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχουν και εφέτος όσοι φορολογούμενοι διαπίστωσαν λάθη ή παρέλειψαν να συμπληρώσουν κάποιο και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερό» εκκαθαριστικό.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έχει τεθεί σε λειτουργία στην ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και μπορεί να αποδεδειχθεί σωτήρια για τα φυσικά πρόσωπα!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου κάποιος ξέχασε να συμπληρώσει τους κωδικούς 049-050 των ηλεκτρονικών αποδείξεων, με αποτέλεσμα να «τρώει» πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού που θα έπρεπε να συγκεντρώσει.

H υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, δεν συνεπάγεται καμία κύρωση για τον φορολογούμενο εφόσον πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της 31ης Ιουλίου.

Προσοχή όμως: Σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπληρώσει στα έντυπα Ε2 (π.χ. επιφάνεια ακινήτου ή μήνες εκμίσθωσης) ή και Ε3 (π.χ. εκπιπτόμενες δαπάνες), θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές και μετά να κάνει τις διορθώσεις στο βασικό έντυπο της δήλωσης, δηλαδή στο Ε1.

Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις όποιες τροποποιήσεις (προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων) επιφέρει ο φορολογούμενος, θα αντικαταστήσει την αρχικά υποβληθείσα και από τη στιγμή που θα υποβληθεί εμπρόθεσμα θα εξομοιωθεί με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Για τον λόγο αυτό δεν θα επισύρει κανένα χρηματικό πρόστιμο.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα (στην πράξη προσδιορισμού του φόρου), που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr, αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά μια εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής. Σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο φόρου της αρχικής δήλωσης ή το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης μετατρέπεται σε χρεωστικό υπόλοιπο η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την πληρωμή του ποσού που έχει προκύψει από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης δεν εκδίδεται αμέσως και δεν αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Επίσης δεν αναγράφονται αμέσως στο εκκαθαριστικό τα ποσά των δόσεων στα οποία πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή που έχει βεβαιωθεί με την τροποποιητική δήλωση. Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της Τ.Ο. και των δόσεων για το πληρωτέο ποσό γίνεται από την μεθεπόμενη μέρα της εκκαθάρισης.

Κλείσιμο
Επιπλέον, σε περίπτωση που αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθεί νέο λάθος ή παράλειψη, δεν είναι δυνατή άμεσα η υποβολή νέας τροποποιητικής δήλωσης, αλλά πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης για να υποβληθεί η επόμενη.

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.Ειδήσεις σήμερα:

Τα φτωχά δεδομένα αποτελούν προκλήσεις, λένε οι ερευνητές της NASA που μελετούν τις θεάσεις UFO

Νεκρός 50χρονος σε τροχαίο στην Αλεξάνδρας - Παρασύρθηκε ενώ διέσχιζε τον δρόμο

Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ - Οι οδηγίες για τους υποψηφίους και το πρόγραμμα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης