Πονάει η Γεωργία, φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες για την Ουκρανία

Πονάει η Γεωργία, φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες για την Ουκρανία

Προβληματισμός, αλλά και μέχρι στιγμής ψυχραιμία επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες που έχουν επενδύσει στις παρακαυκάσιες δημοκρατίες, και (κυρίως) στη διαρκώς αναπτυσσόμενη ουκρανική αγορά. Κι αυτό διότι η επιλογή επίθεσης κατά αμάχων στη Νότια Οσετία εκ μέρους του Γεωργιανού προέδρου Μ. Σαακασβίλι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με τη γειτονική Ρωσία, αλλά και για το σύνολο των πρ

Πονάει η Γεωργία, φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες για την Ουκρανία

Προβληματισμός, αλλά και μέχρι στιγμής ψυχραιμία επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες που έχουν επενδύσει στις παρακαυκάσιες δημοκρατίες, και (κυρίως) στη διαρκώς αναπτυσσόμενη ουκρανική αγορά. Κι αυτό διότι η επιλογή επίθεσης κατά αμάχων στη Νότια Οσετία εκ μέρους του Γεωργιανού προέδρου Μ. Σαακασβίλι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με τη γειτονική Ρωσία, αλλά και για το σύνολο των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που νιώθουν… βαριά τη ρωσική ανάσα επάνω τους. 

Αν και στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, εδρεύει μόνο η Εμπορική Τράπεζα, το ενδιαφέρον από το δυτικότερο Κίεβο είναι μεγαλύτερο. Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως ήδη η Εμπορική ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές της, όπως έχει συμβεί και με το σύνολο των πολυεθνικών εταιρειών που εδρεύουν στην πολύπαθη χώρα.

Ομως και τα επιτελεία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που έχουν βάσεις στην επίσης «στο στόμα του λύκου» χώρα της Ουκρανίας δεν ησυχάζουν. Εδώ και καιρό εξάλλου οι επενδύσεις από τις Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Marfin είναι μεγάλες, κυρίως μάλιστα από την πρώτη, η οποία παρουσιάστηκε στη χώρα και με τη θυγατρική της Eurobank Properties. Η Ουκρανία αποτελεί μια χώρα-σταθμό για τις ελληνικές επενδύσεις τόσο λόγω του μεγάλου της πληθυσμού, που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια, όσο και λόγω της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης που συντελείται εξαιτίας της δημιουργίας μιας νέας και πιο ελπιδοφόρας μεσαίας τάξης εκεί.

Κλείσιμο

Επομένως οι παραπάνω εξελίξεις δίνουν ευρύ πεδίο για ανάπτυξη στο τραπεζικό retail και -λόγω της σημασίας της Ουκρανίας ως ναυτικό κέντρο στη Μαύρη Θάλασσα- στη ναυτιλία.  

Κάπως έτσι οι τράπεζές μας αποτελούν άμεσους χρηματοπιστωτικούς βοηθούς για επενδύσεις στον τομέα της ναυπηγικής αλλά και του real estate, όπου μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι το τελευταίο διάστημα δείχνουν κινητικότητα. Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονούμε πως στη χώρα αυτή έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά και η αλυσίδα Γερμανός, σε μια επένδυση όμως που ακόμα δεν έχει βρει τον βηματισμό της, καθώς και ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Πάντως η κίνηση στις ελληνικές τράπεζες στη χώρα δεν έχει -προς το παρόν- ατονήσει.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως «καταστροφικό» το σενάριο μιας ευρύτερης συμμαχίας των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών κατά της Ρωσίας και την κλιμάκωση του πολέμου που ξέσπασε για τα μάτια της Οσετίας και σε άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης