Ταμείο Ανάκαμψης: 300 νέες επενδύσεις 10 δισ. ευρώ με σύστημα «20-35-45»

Ταμείο Ανάκαμψης: 300 νέες επενδύσεις 10 δισ. ευρώ με σύστημα «20-35-45»

Όποιος προλάβει «σούπερ» χαμηλά επιτόκια για τις επιχειρήσεις - Πώς παίζεται το «παιχνίδι» με τα νέα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

skylakakis
«Πάρτυ» έχει στηθεί στην αγορά με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντί να ζητάνε επιδοτήσεις όπως παλιά και να μπει “εγγυητής” το κράτος, εκατοντάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και οι εμπορικές τράπεζες προωθούν συνεχώς νέες προτάσεις και σχέδια για επενδύσεις βάζοντας δικά τους κεφάλαια –τα που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα αλλά ίσως έμεναν για πάντα στο συρτάρι…

Παρουσιάζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το καλοκαίρι του 2021, η κυβέρνηση έβαζε στόχο να κινητοποιήσει επενδύσεις 32 δισ. σε μια πενταετία, προσφέροντας δάνεια 12 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου. Ενάμισι χρόνο μετά, εν μέσω θύελλας στις αγορές και με την διεθνή ύφεση ξανά προ των πυλών, ο στόχος δεν φαντάζει ουτοπικός: το 2022 η «αυλαία» έπεσε με 291 επενδυτικά σχέδια από επιχειρήσεις που βάζουν στόχο να κάνουν επενδύσεις ύψους 10,5 δισ. ευρώ.

Πριν καν κλείσει η χρονιά μάλιστα, “έπεσαν” και οι τελικές υπογραφές για 68 από αυτά τα σχέδια, με συνολικές επενδύσεις 3,22 δισ. ευρώ. Επίδοση εκπληκτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι:
  • θα προσθέσουν άμεσα πάνω από 1,5% στο ΑΕΠ της χώρας
  • έρχονται σε μια κρίσιμη και πολύ αρνητική διεθνή συγκυρία
  • οδηγούν σε «άλμα» αντί για «βουτιά» μετά και από μια χρονιά-ρεκόρ για τις επενδύσεις
  • είναι πολλαπλάσιες σε μέγεθος (Χ4 ενδεχομένως) από την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan, με την εξαγγελία της οποίας έκαναν πριν ένα χρόνο ακριβώς “ποδαρικό” οι Επενδύσεις για το 2022.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι, με βάση και στοιχεία που ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης, αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, από τις 291 επενδυτικές προτάσεις, οι 167 προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή άνω από τις μισές επενδύσεις προέρχονται από μικρούς «παίκτες» που κινητοποιούν 2,25 δισ. ευρώ συνολικά –ή από 13,5 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσον όρον ο καθένας!

Κλείσιμο
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Τόπαλος: 25χρονος Γεωργιανός με εμπειρία 200 αγώνων ο αντίπαλος του στο σπάρινγκ


Φρίκη στη Βέροια: Τη διαδρομή που ακολούθησε η 29χρονη αναζητούν οι Αρχές


Κορωνοϊός: Μέρες του 2019 ζει η Κίνα - Άγνωστος ο αριθμός νεκρών και νοσούντων από Covid-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης