Γονικές παροχές: Πόσο μειώνεται ο φόρος και ποιες είναι προϋποθέσεις

Γονικές παροχές: Πόσο μειώνεται ο φόρος και ποιες είναι προϋποθέσεις

Ο συνδυασμός της αφορολόγητης δωρεάς των γονέων προς τα παιδιά και το αφορολόγητο για πρώτη κατοικία μειώνει σημαντικά τη φορολογία και σε πολλές περιπτώσεις τη μηδενίζει

akinita_eurokinissi
Διπλή φορολογική απαλλαγή ισχύει πλέον για τις οικογένειες στις οποίες οι γονείς αποφασίζουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους οικονομικά για να αγοράσουν δικό τους σπίτι.
Με νομοθετική διάταξη που τέθηκε σε ισχύ από τις 31 Ιουλίου, προβλέπεται ότι οι δωρεές-γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 150.000 ευρώ που κάνουν οι γονείς προς τα τέκνα τους είναι αφορολόγητες, εφόσον τα χρήματα διατίθενται από τα τέκνα αποκλειστικά για την αγορά πρώτης κατοικίας  με απαλλαγή  από τον φόρο μεταβίβασης.

Μέχρι τις 30 Ιουλίου  οι δωρεές χρηματικών ποσών από τους γονείς προς τα τέκνα φορολογούνταν αυτοτελώς με 10% ανεξαρτήτως ύψους και προορισμού.

Στην ουσία, από τις 31 Ιουλίου, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία γονέας αποφασίζει να δωρίσει στο παιδί του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να το βοηθήσει οικονομικά στην αγορά πρώτης κατοικίας, ισχύει διπλή φορολογική απαλλαγή: μία απαλλαγή - μέχρι τα 150.000 ευρώ - για το ποσό της δωρεάς ή της γονικής παροχής και μία απαλλαγή - μέχρι τα 200.000 ευρώ, αν το παιδί είναι άγαμο, ή μέχρι τα 250.000 ευρώ, αν το παιδί είναι έγγαμο - για το ποσό της αγοράς της πρώτης κατοικίας.
Η απαλλαγή της δωρεάς μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ ισχύει ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία το τέκνο που λαμβάνει τα χρήματα από τον γονέα του, τα διαθέτει για να αποπληρώσει στεγαστικό δάνειο το οποίο έλαβε για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Δείτε πίνακα και παραδείγματα για το ποσό του φόρου που μπορούν να γλιτώσουν όσοι αποκτούν σπίτι με χρηματική δωρεά ΕΔΩ

Δεν ισχύει όμως σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της δωρεάς ή της γονικής παροχής προορίζεται να καλύψει δαπάνη ανέγερσης οικοδομής.
Αντιθέτως, αν το ποσό της δωρεάς-γονικής παροχής χρησιμοποιηθεί για την αγορά του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί η πρώτη κατοικία του τέκνου, απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι τα 150.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης