Home Cinema: Μια λίστα «απίστευτου» θριάμβου των γυναικών από τον Δημήτρη Δανίκα

Home Cinema: Μια λίστα «απίστευτου» θριάμβου των γυναικών από τον Δημήτρη Δανίκα

«Unbelievable», «Το κορίτσι που άφησα πίσω» και «Lady Bird» οι σημερινές τρεις προτάσεις από την πλατφόρμα του Netflix

unbelievable
Κατακλυσμιαία επέλαση γυναικών. Ολων των ηλικιών. Και διαφορετικών χαρακτήρων. Υπό την ηγεσία μιας μίνι σειράς, αποκλειστικά στο Netflix με τον συμβολικό τίτλο «Unbelievable», δηλαδή «Απίστευτο». Αυτό το θηλυκό «τσουνάμι» έχει σκηνοθετηθεί κυρίως από γυναίκες και ολόκληρο το φιλμικό σύμπαν αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Τέτοιο πράγμα από τις ελάχιστες φορές στον κόσμο των κινούμενων εικόνων.

Εχουμε και λέμε, από τους τρεις σκηνοθέτες, οι δύο φέρουν ονόματα αμερικανίδων δημιουργών: Λίζα Τσολοντένκο και Σουζάνα Γκραντ. Μάλιστα η τελευταία υπήρξε σεναριογράφος της ταινίας «Εριν Μπρόκοβιτς» με την οποία η Τζούλια Ρόμπερτς απέσπασε Οσκαρ Α γυναικείου ρόλου το 2001.

Πρωταγωνίστριες η Τόνι Κολέτ (από Αυστραλία) καθώς και Μέριτ Γουίβερ με Κέιτιν Ντέβερ από ΗΠΑ. Οι δύο πρώτες σε ρόλους ντετέκτιβ της Αστυνομίας. Η Κέιτιν Ντέβερ, ένα από τα πολλά θύματα μασκοφόρου και ψυχρού βιαστή, είναι μόλις 23 ετών, μικροσκοπική, αδύνατη, κατηγορίας «φτερού» με άφθονες περγαμηνές αφού τα αμερικανικά Media την έχουν αποθεώσει ως ένα από τα μεγάλα ταλέντα, τις μεγάλες ελπίδες του Χόλιγουντ.

Το «Απίστευτο», παραγωγής 2019, εξαντλείται σε οκτώ επεισόδια, συνολικής διάρκειας έξι ωρών και 25 λεπτών. Το βλέπεις μονορούφι. Το στόρι βασίζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από δέκα χρόνια στις ΗΠΑ. Η αρχή γίνεται με πρώτο θύμα την Κέιτιν Ντέβερ. Ένα 18χρονο απροστάτευτο πλάσμα που μετακινείται από ανάδοχη σε ανάδοχη οικογένεια. Εκ πρώτης όψεως διαταραγμένη προσωπικότητα. Όμως από τις αλλεπάλληλες βίαιες και αυταρχικές συμπεριφορές ανάδοχων πατέρων, έχει χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη της στον κόσμο των μεγάλων. Η εσωστρέφειά της ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Και είναι δικαιολογημένη.

Κλείσιμο
Unbelievable | Official Trailer | Netflix


Η Κέιτιν λοιπόν αποκαλύπτει τον βιασμό της, εξετάζεται μέσα και έξω από γιατρούς και νοσοκόμους, ανακρίνεται από αρμόδιους αστυνομικούς (αρσενικού γένους), αλλά στο τέλος όλοι αρχίζουν να αμφιβάλλουν. Και έτσι την πείθουν να πιστέψει και να ομολογήσει πως όλα αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας της. Προκειμένου να αποσπάσει προσοχή από τους άλλους. Ετσι είστε; Λέει μέσα της. Εντάξει όλα αυτά τα φαντάστηκα.

Όμως μερικούς μήνες αργότερα, σε διαφορετικό γεωγραφικό «σημείο» ένα άλλο κορίτσι καταλήγει θύμα του ίδιου βιαστή. Ένα πλάσμα καθόλου γοητευτικό, αντιθέτως πάσχει από αφόρητη παχυσαρκία. Επειδή όμως είναι φοιτήτρια τεχνολογίας και επειδή είναι απίστευτα παρατηρητική, με τρομερή αυτοσυγκράτηση αλλά και επειδή ο ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεσή της είναι γυναίκα, η κατάθεσή της γίνεται πιστευτή. Το ένα θύμα διαδέχεται το άλλο. Το ένα θύμα παχύσαρκο, το άλλο εβδομήντα ετών και το τρίτο ακόμα πιο μεγάλη. Οι έρευνες δύο αστυνομικίνων συντονίζονται αλλά τα αποτελέσματα καταλήγουν σε αδιέξοδο. Η συνέχεια συναρπαστική. Η συνέχεια επί της μικρής οθόνης!

Η σημερινή λίστα θριάμβου γυναικών, ολοκληρώνεται με δύο κινηματογραφικές επιλογές. Only for Women. Κατά χρονολογική σειρά:

«Το κορίτσι που άφησα πίσω» (Girl Interrupted), αμερικανικής παραγωγής 1999 με σκηνοθέτη τον Τζέιμς Μάγκολοντ και cast: Γουινόνα Ράιντερ, Αντζελίνα Τζολί, Βανέσα Ρέντεγκρειβ, Τζάρετ Λέτο. Το στόρι από ομότιτλο βιβλίου της Σούζι Κέιτεν που επί 18 μήνες αναγκάστηκε να εγκλωβιστεί σε ψυχιατρική κλινική.

Η Γουινόνα Ράιντερ υποδύεται την Σούζι και η Αντζελίνα Τζολί το διαταραγμένο, ιδιαίτερο και ανατρεπτικό κορίτσι που ενέπνευσε την Αμερικανίδα συγγραφέα. Εκείνη τη χρονιά η Αντζελίνα μόλις έσκαγε από το αβγό της αμερικανικής οθόνης. Και με την ερμηνεία της που ταιριάζει ταμάμ στον χαρακτήρα της κερδίζει Οσκαρ Β γυναικείου ρόλου. Ηταν η πρώτη υποψηφιότητά της με δεύτερη, ακόμα καλύτερη, ως πρωταγωνίστρια της «Ανταλλαγής» του Κλιντ Ιστγουντ. Κι αυτό το σενάριο από αληθινό περιστατικό. Με ανύπαντρη μητέρα να εκλιπαρεί την Αστυνομία πως ο γιός της έχει απαχθεί αλλά ουδείς αξιωματούχος να την πιστεύει!

Girl, Interrupted - Trailer


«Πασχαλίτσα» (Lady bird) αμερικανικής παραγωγής 2017 σε σκηνοθεσία Γκρέτα Γκέργουικ και cast: Σίρσα (Saoirse) Ρόναν, Λόρι Μέτκλαφ, Τιμοτέ Σαλαμέ. Η Σίρσα Ρόναν, με τέσσερις υποψηφιότητες παρακαλώ, εκ των οποίων η πρώτη προέκυψε όταν ήταν μόλις 14 ετών, για την αριστουργηματική ταινία «Εξιλέωση» με Κίρα Νάιτλι και Τζέιμς ΜακΑβόι.

Η «πασχαλίτσα» με πέντε υποψηφιότητες και με μια μικρή ηρωίδα που αναστατώνει το σύμπαν. Ασυμβίβαστη, ιδιαίτερη και επαναστάτρια. Η εφηβεία ενός κοριτσιού αλλιώτικου απ όλες τις άλλες!

Lady Bird | Official Trailer HD | A24





Ειδήσεις σήμερα:

Tiger King: Μια αληθινή ιστορία παράνοιας στο Netflix - Ποιος είναι ο πολυγαμικός γκέι Joe Exotic

«Ο επιζών της επόμενης μέρας»: Ένας διαφορετικός πρόεδρος των ΗΠΑ

Ozark: Εκεί που το μαύρο χρήμα ρέει άφθονο και είναι εθιστικό


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης