Netflix - «Επιζών της επόμενης μέρας»: Ένας διαφορετικός πρόεδρος των ΗΠΑ

Netflix - «Επιζών της επόμενης μέρας»: Ένας διαφορετικός πρόεδρος των ΗΠΑ

H Τίνα Μανδηλαρά είδε και προτείνει τη συναρπαστική σειρά του Netflix που δύσκολα σε αφήνει να πατήσεις το κουμπί του «pause» - H «ρεαλιστική απάντηση στο House of Cards» με έναν πολιτικό που φαίνεται να βρίσκεται στον αντίποδα του Φράνσις Άντεργουντ

designated-survivor
«Εξαρτητικό», «προφητικό», «ρεαλιστικό» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που περιγράφουν το πολιτικό θρίλερ «Ο Eπιζών της Επόμενης Μέρας» στο Netflix - και η αλήθεια είναι ότι αν το ξεκινήσεις δύσκολα μπορείς να πατήσεις το κουμπί του pause. Οι αληθοφανείς περιγραφές των γεγονότων που κάνουν τη ζωή δύσκολη για τον υποτιθέμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τομ Κέρκμαν-στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Κίφερ Σάδερλαντ- σε συνδυασμό με τους πολύ αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες δίνουν στη σειρά το στίγμα ενός εξαιρετικού «πολιτικού θρίλερ», προσφέροντας μια ρεαλιστική απάντηση στο House of Cards με έναν πολιτικό που φαίνεται να βρίσκεται στον αντίποδα του Φράνσις Άντεργουντ.

Όλα ξεκινούν όταν ο «Designated Survivor», δηλαδή ο τελευταίος επιζών της καταστροφικής επίθεσης στον Λευκό Οίκο, η οποία φτάνει να εξουδετερώσει όλα τα μέλη της κυβέρνησης, αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Ακολουθούν βέβαια έκτακτες εκλογές που του δίνουν μόνιμα και δικαιωματικά την εξουσία αλλά καθώς φαίνεται τα βάσανα δεν έχουν τέλος για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αφού έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους πολιτικούς του εχθρούς αλλά και τρομοκρατικά χτυπήματα, έκτακτες κρίσεις στο εξωτερικό ακόμα και τον επικίνδυνο Τούρκο Πρόεδρο οι ομοιότητες του οποίου με τον Ερντογάν είναι παραπάνω από σατανικές. Στο σήριαλ μάλιστα αυτό, που κατέχει πολύ καλή θέση στο δίκτυο ABC, όπου προβαλλόταν αρχικά και ύστερα στο Netflix, η Τουρκία από πρώην σύμμαχος των ΗΠΑ φαίνεται να μετατρέπεται στον κατεξοχήν εχθρό της.

Designated Survivor - Official Trailer


Οι αναλογίες ανάμεσα στα πραγματικά γεγονότα και τα όλα όσα συμβαίνουν στο σήριαλ είναι παραπάνω από μεγάλες και φτάνουν να είναι προφητικές, όπως η προσφυγική κρίση στα σύνορα με το Μεξικό, η εμπλοκή στο Αφγανιστάν, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ο βιοπόλεμος-μέχρι και επιδημία γρίπης χτυπάει τη χώρα που μοιάζει να προμηνύει τα όσα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ με την πανδημία του κορονοιου αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών. Δεν λείπουν επίσης τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αφορούν υψηλά ιστάμενους ακόμα και ακροδεξιά στοιχεία που σχεδιάζουν προβοκάτσια τα οποία δημιουργούν υποψίες για το κατά πόσο οι σεναριογράφοι της σειράς παραπέμπουν σε μυστικούς φακέλους και σε πραγματικά περιστατικά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο υποτιθέμενα ανεξάρτητος Πρόεδρος Τομ Κέρκμαν έχει υψηλό το αίσθημα του δικαίου και τουλάχιστον στους δυο πρώτους κύκλους δείχνει να δέχεται και να επιζητεί την σκληρή κριτική από τους συνεργάτες του-ακόμα και την σύζυγό του, η οποία ως νομικός αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις του ανδρός της.

Πόσο δίκαιος μπορεί να είναι ένας Πρόεδρος;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το τρίτο κύκλο ο Πρόεδρος Τομ Κέρκμαν μοιάζει σχεδόν υπόδειγμα Προέδρου: γρήγορος στις αποφάσεις, ακριβοδίκαιος με τους συνεργάτες του, όσο πρέπει πατριώτης, εξολοθρευτής των κακών και αποφασιστικός μέχρι τέλους. Οι αρχές του ενδεχομένως να τον φέρνουν πιο κοντά στο προφίλ ενός Δημοκρατικού Προέδρου-κάτι που έχουν επισημάνει και οι κριτικές στη σειρά-ειδικά όσον αφορά την εκστρατεία του υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας-προφητικό και αυτό!-υπέρ των κατώτερων λαϊκών τάξεων, των δικαιωμάτων των μαύρων, των γκέι-με την ουσιαστική διαφορά ότι τουλάχιστον μέχρι τον τρίτο κύκλο ο Πρόεδρος δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια και αρνείται το βρώμικο παιχνίδι της προπαγάνδας.

Εντύπωση επίσης κάνουν και οι επιλογές του όσον αφορά το προσωπικό και τους συμβούλους, κάτι που αναμφίβολα συνιστά και το μεγάλο αβαντάζ της σειράς: εξαιρετικός ο σύμβουλος επικοινωνίας Σεθ Ράιτ και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα μίντια ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, η εξισορροπιστική ειδική αναλύτρια και δεξί του χέρι Έμιλι Ρόουντς, ο γρήγορος και ευέλικτος ειδικός για τα ζητήματα Εθνικής Ασφαλείας Άαρον Σορ αλλά και η τρομερή διευθύντρια του FBI Χάνα Γουέλς-μοναδική στον ρόλο η Μάγκι Κιου η οποία σηκώνει το βάρος μαζί με τον Κίφερ Σάδερλαντ. Στον τρίτο κύκλο βέβαια όλα αυτά αλλάζουν καθώς η προεκλογική καμπάνια για τη θέση του Προέδρου απαιτεί άλλου είδους παιχνίδια και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη για τα οποία υπεύθυνη είναι η Λορίν Ζίμπερ, ένας όντως καταπληκτικός και απρόβλεπτος χαρακτήρας-ετοιμόλογη, δαιμόνια, αθυρόστομη. Ίσως αυτό να είναι και το σημείο της κριτικής που ασκήθηκε στη σειρά καθώς οι Αμερικανοί φάνηκαν κάπως ανέτοιμοι να δεχτούν όχι μόνο τις τραγικές αλήθειες για τα παρασκήνια της αμερικανικής πολιτικής αλλά τις βωμολοχίες που ακούγονται πολύ έντονα στα κλειστά δωμάτια του Λευκού οίκου.

Έντονες ήταν επίσης και οι αντιδράσεις για την παρουσία του Ντόντε Έβανς, του γκέι υπεύθυνου των ψηφιακών τεχνολογιών του Λευκού Οίκου, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε γκέι σεξουαλικές σκηνές στη σειρά και εμφανίζεται και ως θετικός στο HIV. Όλα αυτά σε συνδυασμό με πολιτικές υπόνοιες για τις άστοχες επιλογές του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που αφήνει η σειρά, κατέστησαν μάλλον αδύνατη την παρουσία 4ου κύκλου, αν και οι αμέτρητοι φαν εξακολουθούν να επιζητούν τη συνέχειά της. Σίγουρα πάντως ο «Επιζών της Επόμενης Μέρας» είναι καλύτερος τρόπος να νικήσει κανείς τις μέρες της καραντίνας και να πάρει μαθήματα πολιτικής σε μια σειρά που δεν σε αφήνει στιγμή να βαρεθείς από το πρώτο επεισόδιο μέχρι το τελευταίο.


Ειδήσεις σήμερα:

Ozark: Εκεί που το μαύρο χρήμα ρέει άφθονο και είναι εθιστικό

La Casa de Papel: Μετά από 4 κύκλους της σειράς-κόλλημα, έχουμε και λέμε...

Γιατί η σειρά «Breaking Bad» τρώει… τη σκόνη του «Better Call Saul»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης