«Time Decorated»: Μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ για την επιρροή της μουσικής στην τέχνη του Μπασκιά

«Time Decorated»: Μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ για την επιρροή της μουσικής στην τέχνη του Μπασκιά

«Μπορείς να τραβήξεις μια ευθεία γραμμή μεταξύ της bebop και της hip-hop. Στην πραγματικότητα, ο Μπασκιά είναι η σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο κόσμων» αναφέρει ο Τοντ Μπόιντ

Jean-Michel_Basquiat_2560x1920

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Time Decorated: The Musical Influences of Jean-Michel Basquiat» πραγματεύεται το πώς επέδρασε η μουσική στην τέχνη ενός από τους πιο επιτυχημένους ζωγράφους, του Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Στη σειρά συμμετέχουν ο παραγωγός Terrace Martin, ο ιδρυτής της Afro-Punk, James Spooner και ο ειδικός της hip-hop Todd Boyd. Μιλούν, αναλύουν και αναρωτιούνται σχετικά με τις επιρροές της μουσικής στην ζωγραφική.

Basquiat_WW_1_2560x1920

«Όλοι θέλουν να διεκδικήσουν ως δικό τους το Ζαν Μισέλ Μπασκιά, η jazz, το hip-hop και το No Wave, αλλά ήταν όλα αυτά τα πράγματα. Ήταν ένα παιδί της Νέας Υόρκης», αναφέρει, στο δεύτερο μέρος της σειράς, ο James Spooner.

O Μπασκιά ήταν, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μόνιμος στη σκηνή των κλαμπς της Νέας Υόρκης, πριν καν εκθέσει τα έργα του σε γκαλερί. Την ίδια περίοδο μεγάλοι καλλιτέχνες,  όπως ο Keith Haring, η Madonna και η Debbie Harry έφτιαχναν το δικό τους μύθο όνομα. Αργότερα, το 1980, έργα του Μπασκιά εμφανίστηκαν στο πρωτοποριακό Times Square Show, ένα ομαδικό σόου, που νομιμοποίησε την καλλιτεχνική σκηνή του κέντρου της πόλης. Αυτή η εμφάνιση ήταν που εγκαινίασε τη σύντομη, αλλά με τόσο μεγάλη επίδραση, καριέρα του.

how_basquiat_used_his_surroundings_as_a_canvas_1050x700



«Οι ιδρυτές του "The Broad" ήξεραν τον Μπασκιά, τον επισκέπτονταν στη Νέα Υόρκη, πήγαιναν στο στούντιό του, κάποια στιγμή τον έφεραν και στο Λος Άντζελες»  είπε, μιλώντας στο Hyperallergic, ο παραγωγός της σειράς «Time Decorated» και διευθυντής του τμήματος Audience Engagement στο μουσείο,  Εντ Πατούτο.

«Η δεκαετία του 1980 είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος όσον αφορά την αμερικανική κουλτούρα, τη hip-hop κουλτούρα, τη Μαύρη κουλτούρα» λέει στο τρίτο μέρος της σειράς, ο Τοντ Μπόιντ, πρώην DJ και καθηγητής Cinema and Media Studies στο University of Southern California. «Μπορείς να τραβήξεις μια ευθεία γραμμή μεταξύ της bebop και της hip-hop. Στην πραγματικότητα, ο Μπασκιά είναι η σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο κόσμων», συνεχίζει.

Δωρεάν streaming της σειράς ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο :
https://www.thebroad.org/events/series/time-decorated

Ειδήσεις σήμερα:

Ντρου Μπάριμορ: Εγκαταλείπει προσωρινά τον κινηματογράφο

Συνέντευξη Χάρι-Μέγκαν: Υπήρχε συμφωνία να αναβληθεί σε περίπτωση θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου


Ο Σπάικ Λι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης