4 ώρες στο αλάτι και μια γεύση στη μνήμη – Η σαρδέλα όπως την είδαμε στην Καλλονή

4 ώρες στο αλάτι και μια γεύση στη μνήμη – Η σαρδέλα όπως την είδαμε στην Καλλονή

Ρεπορτάζ από την 23η Γιορτή Σαρδέλας στη Σκάλα Καλλονής – σαρδέλα (παπαλίνα), μεζέδες, ψαράδες, ούζο και καλή καρδιά

4 ώρες στο αλάτι και μια γεύση στη μνήμη – Η σαρδέλα όπως την είδαμε στην Καλλονή

«Αν είσαι μερακλής την αφήνεις στο αλάτι μόνο 15 λεπτά. Αλλιώς, άμα δεν σου αρέσουν τα ωμά, τότε τέσσερις ώρες. Όχι παραπάνω. Και στις τρεις είναι έτοιμη, είναι και θέμα γούστου. Αλλά πρόσεξε: η παπαλίνα δεν θέλει τίποτα στο πιάτο. Την απολαμβάνεις σκέτη. Με ένα ποτήρι ούζο δίπλα». Έτσι ξεκινάει φέτος το ρεπορτάζ του Cantina, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρέθηκε στην Καλλονή. Όχι από τη σκηνή ή τα περίπτερα, αλλά από το λιμάνι, στις 7 το πρωί, ανάμεσα σε ψαράδες, γάτες, γλάρους και σαρδέλες που ακόμα στάζουν θάλασσα. Στο γραφικό λιμανάκι του Κόλπου, στη Σκάλα Καλλονής, σε ένα από τα ιστορικότερα σημεία όπου οι παραδοσιακή αλιεία έσωσε τον κόσμο από την πείνα και έζησαν γενιές και γενιές, κάποτε.

Από την 1η έως και την 3η Αυγούστου, η Σκάλα Καλλονής μεταμορφώθηκε σε υπαίθρια γαστρονομική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη σαρδέλα. 

Πλέον, είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε η σαρδέλα της Καλλονής να αναγνωριστεί επίσημα ως το πρώτο αλιευτικό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), γεγονός που σημαίνει πως θα είναι (και επίσημα) σύμβολο, τεχνική, μνήμη και ταυτότητα. Και η 23η Γιορτή Σαρδέλας ήρθε για μία ακόμη χρονιά να το επιβεβαιώσει.

Διαβάστε περισσότερα το cantina.protothema.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης