Υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ - μία win-win περίπτωση
rapti01

Ζωή Ράπτη

Υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ - μία win-win περίπτωση

Η λέξη «συμμαχία» είναι εύκολη στην διατύπωσή της, ανέξοδη και γι’ αυτό συχνή. Δύσκολο είναι να εφαρμοστεί και να ανταποκρίνεται ο τρόπος εφαρμογής της στο πνεύμα των όρων που έχουν συμφωνήσει οι σύμμαχοι μεταξύ τους.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ωστόσο, η χώρα μας δεν ανταλλάσσει μόνο φιλοφρονήσεις και ευχολόγια. Κατά γενική ομολογία αλλά και όπως έχουν παραδεχθεί μια σειρά από πολιτικοί παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών –με πιο πρόσφατο όλων τον πρόεδρο Τραμπ-, Ελλάδα και Αμερική συναντώνται στις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Οι Η.Π.Α έπαιξαν σημαντικό πολιτικό ρόλο στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, οι «πατέρες» του αμερικανικού έθνους αναγνώρισαν την ελληνική επανάσταση, ο Τόμας Τζέφερσον είχε αλληλογραφία με τον Αδαμάντιο Κοραή ενώ ο Αµερικανός πρόεδρος Τζέιµς Μονρόου στο ετήσιο διάγγελµα του το ∆εκέµβριο του 1822 αναφέρθηκε στην Ελληνική Επανάσταση υποστηρίζοντας την αυτοδιάθεση των λαών.

Έλληνες και Αμερικανοί πολέμησαν πλάι πλάι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ισχυρή αυτή χώρα μας βοήθησε να σηκωθούμε οικονομικά αλλά και αμυντικά στα πόδια μας μεταπολεμικά με το σχέδιο Μάρσαλ και τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις καλές σχέσεις μας με την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α.

Τα εθνικά, πολιτικά και γεωπολιτικής φύσεως οφέλη από την τροποποίηση αυτή είναι πολυδιάστατα και σημαντικά, ενώ περαιτέρω, η σύνδεση των ελληνικών και των αμερικανικών αμυντικών επιδιώξεων, που αποτελεί πάγια επιδίωξη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται με πλήρη επίγνωση της σημασίας της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της θέσης της Χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, στο επίπεδο της αμυντικής θωράκισης και ασφάλειας της χώρας μας, η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις Η.Π.Α. αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω των γενικότερων αναταράξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Συμφωνία αυτή εξασφαλίζει, αφενός τον εκσυγχρονισμό των κοινών βάσεων και των στρατιωτικών υποδομών με έξοδα της αμερικανικής πλευράς και αφετέρου, τη συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες των Η.Π.Α., που εκ των πραγμάτων θα αναβαθμίσει το επίπεδο της κατάρτισης των στελεχών μας και το εν γένει αξιόμαχο του ελληνικού στρατού. Αμφότερα τα ανωτέρω, αποτελούν αναγκαία επιδίωξη στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της πατρίδας μας. Με τη Συμφωνία αυτή ενισχύουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας απέναντι σε απειλές, που θέτουν υπό διακύβευση τα εθνικά της συμφέροντα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η σχετική πρόβλεψη για την πρόσβαση και χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί τη στρατηγική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποτελέσει μια παρακαμπτήρια οδό των Δαρδανελλίων προς τις γείτονες χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Κατά τον τρόπο αυτόν , η χώρα μας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου δια της μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο μέσα από τον αγωγό TAP, τον αγωγό IGB και τον τερματικό σταθμό επεξεργασίας φυσικού αερίου.

ΜΕ την αμυντική συμφωνία με τις Η.Π.Α., η χώρα μας ενισχύει πολυεπίπεδα και ουσιαστικά τη γεωστρατηγική αξία και θέση της στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών πολιτικής ασφάλειας στην περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του, κατά τη διάρκεια της ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Βουλή, απέδειξε, για άλλη μία φορά, το έλλειμμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει κανείς να αναρωτηθεί, πώς γίνεται στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την κυβερνητική του θητεία να μην ψηφίζει μία συμφωνία την οποία είχε προετοιμάσει και είχε συμφωνήσει ως Κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας, απέτυχε να επιβάλει ακόμα και τη στοιχειώδη κομματική πειθαρχία, επέτρεψε δε στους βουλευτές του να μην ψηφίζουν , αυτό για το οποίο πανηγύριζαν. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν τα μάτια τους σε όλα τα θετικά μηνύματα που η αμερικανική πλευρά φρόντισε να στείλει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας επιλέγει να επιστρέψει στον αδιέξοδο, καταγγελτικό, αντιπολιτευτικό λόγο που θυμίζει τις αντιμνημονιακές κορώνες του κατά το παρελθόν.

Η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον, πάνω και πέρα από κάθε πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Και η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας συνιστά αυτό ακριβώς: μία αμοιβαία επωφελή συνθήκη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας.

* η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και
Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK