Η οικονομία στο επίκεντρο: Πακέτο ΔΕΘ για τη μεσαία τάξη
christos_bokas_blog

Χρήστος Μπόκας

Η οικονομία στο επίκεντρο: Πακέτο ΔΕΘ για τη μεσαία τάξη

Ο πρωθυπουργός βασιζόμενος στις προτάσεις Πισσαρίδη θα εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη μειώσεις φόρων, κατάργηση εισφορών και νέα υποχώρηση του μη μισθολογικού κόστους προς όφελος όσων επλήγησαν περισσότερο στην κρίση

Ισχυρή περιφερειακή δύναμη με στιβαρή και διεθνώς αποδεκτή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρεί να καταστήσει την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως καταδεικνύει η τελευταία συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει το μεγάλο σχέδιο για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου των 32 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαμορφώσει και την εικόνα της χώρας την επόμενη 15ετία.

Παρά τη θερινή ραστώνη και τον σχετικό αφορισμό του Ουμπέρτο Εκο, ειδήσεις υπάρχουν και οι εξελίξεις τρέχουν στην Αθήνα. Είναι δε ενδεικτικό ότι ένα στενό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συντονισμό με τα αρμόδια υπουργεία, ετοιμάζει ήδη την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (αν και προχθές, Παρασκευή, κυκλοφόρησαν σενάρια περί αναβολής της, λόγω της πανδημίας, χωρίς όμως να υπάρχει τέτοια διάθεση).

Ο πρωθυπουργός προβληματίζεται μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και πέρα από τα νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας ρίχνει το βάρος στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας - το πακέτο που συζητείται χαρακτηρίζεται «ισχυρό».

Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κυβερνητικής σταθερότητας, κάνοντας μερικές αναγκαίες κινήσεις στο υπουργικό σχήμα και αναθέτοντας στον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη την ευθύνη του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης.

Η δε συμφωνία με την Αίγυπτο, που ήρθε την Πέμπτη, επέφερε ικανοποίηση στο Μαξίμου, καθώς έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να αναδιαταχθούν οι ισορροπίες στην περιοχή, οι οποίες είχαν διαταραχθεί από τις αμετροεπείς ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία θα είναι το πρώτο κείμενο που θα ψηφίσει η ελληνική Βουλή μόλις ανοίξει μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για όλες τις διπλωματικές κινήσεις που θα χρειαστούν στη συνέχεια. Για πρώτη φορά ελπίζει βάσιμα ότι το αλώνισμα του Τούρκου προέδρου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο πάει προς το τέλος του. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εκείνο στο οποίο δίνει προτεραιότητα στο εσωτερικό μέτωπο είναι η ένεση στην οικονομία από Σεπτέμβριο.

Κλείσιμο
Oδικός χάρτης

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τη χάραξη του οδικού χάρτη για την αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν εντός του 2021. Κεντρικοί στόχοι του εθνικού σχεδίου που θα πατήσει στις κεντρικές κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη αποτελούν ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου και η δημιουργία θετικού σπιράλ ανάπτυξης με μείωση φόρων, κατάργηση εισφορών και περαιτέρω υποχώρηση του μη μισθολογικού φόρτου προς όφελος όσων επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η βασική κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς του είναι η σταδιακή μείωση -και σε ορισμένες περιπτώσεις η οριστική κατάργηση- των πάνω από 5,5 δισ. ευρώ φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε η μεσαία τάξη να βγάλει οριστικά το κεφάλι έξω από το νερό.

Το αναλυτικό πλάνο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το ερχόμενο φθινόπωρο και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:
n περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών,
n μονιμοποίηση της προσωρινής μείωσης από το 24% στο 13% του ΦΠΑ σε καταναλωτικά είδη και υπηρεσίες που λήγει στις 31 Οκτωβρίου,
n σταδιακή μείωση έως κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
n κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και άλλων επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη για ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε την περίοδο Ιουλίου 2019 - Μαρτίου 2020 μείωση του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.ά. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το εξάμηνο Μαρτίου - Αυγούστου της πανδημίας έπεσαν στην πραγματική οικονομία για τη στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και εργαζομένων σχεδόν 15 δισ. ευρώ με τη μορφή φοροελαφρύνσεων, μείωσης ΦΠΑ, επιδότησης δανείων κ.ά. Πέραν αυτών, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου έχει φορομπηχτική λογική, γι’ αυτό και η νέα δέσμη μέτρων που ετοιμάζεται για το ερχόμενο φθινόπωρο θα περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης, ιδίως των νέων και των γυναικών.

Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται ο μετασχηματισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΔ και των συμπράξεων που μπορεί να αναπτύξει ώστε χιλιάδες άνεργοι να βρουν δουλειά.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο συνδυασμός της ελάφρυνσης του βάρους στη μισθωτή εργασία, των στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων θα λειτουργήσει ως πυροκροτητής ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα