Η υπερήφανη διαπραγμάτευση, τα κόστη της και το Νόμπελ αλχημείας
Χρήστος Αηδόνης

Χρήστος Αηδόνης

Η υπερήφανη διαπραγμάτευση, τα κόστη της και το Νόμπελ αλχημείας

Διαβάζοντας την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της Ελλάδας, με κυρίευσε η απογοήτευση.

Η υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τις οικονομικές προοπτικές στην χώρα μας, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που ισχύει, με έκανε να αναρωτιέμαι.  Πόσο αράγε θα μας κοστίσει ακόμα η  περήφανη διαπραγματευση;

Θα σχολιάσω μόνο δύο δείκτες.

Κλείσιμο
Ο πρώτος αφορά την αύξηση της ανεργίας στο 25,7% έναντι πρόβλεψης 25,2% τον Νοέμβριο.

Δηλαδή στο 1,5 εκ. ανέργων θα προστεθούν μερικές χιλιάδες άνεργοι ακόμη στον ιδιωτικό τομέα. Με δεδομένη την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για το επόμενο διάστημα καμία ξένη επένδυση δεν πρόκειται να υπάρξει στην χώρα μας.

Άρα καμία νέα θέση εργασίας από εξωγενείς παράγοντες.

Επίσης με ποσοστά ανάπτυξης που είναι μηδενικά και οι ενδογενείς οικονομικές δυνάμεις είναι αδύνατο να συμβάλουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το 2015 λοιπόν, απλά θα μετράμε μερικές χιλιάδες ακόμη στον καιάδα της ανεργίας ως πρώτο αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσης.

Ο δεύτερος δείκτης αφορά το ΑΕΠ της χώρας που θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,1% φέτος, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,3%.

Αυτό σημαίνει ότι μερικές δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα χαθούν μαζί με τους εξαφανισμένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακόμη  η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 180%, από 174,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση των αναλυτών του ΟΟΣΑ.

Επειδή όμως οι σύνθετοι αριθμοί πολλές φορές δημιουργούν συγχύσεις, θα περιοριστώ σε απλές πράξεις, για να μην υπάρχουν αδυναμίες κατανόησης από αυτούς που συνεχίζουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Με 186 δισ. ευρώ ΑΕΠ και με την αρχική πρόβλεψη του 2,3% ποσοστό ανάπτυξης σημαίνει σε απλά μαθηματικά  2,3 - 0,1= 2,2. Χάνουμε δηλαδή 2,2 ποσοστό ανάπτυξης επι του ΑΕΠ.

Στα 186 δισ. ευρώ θα είχαμε επιπλέον παραγόμενο πλούτο 186 Χ 2,2 = 409.2 που σημαίνει 4,092 δισ. ευρώ επιπλέον παραγόμενο πλούτο.

Αν σε αυτό υπολογίσουμε την ωφέλεια που θα προέκυπτε μεσοσταθμικά από την είσπραξη του ΦΠΑ περίπου 0,5- 0,6 δισ. θα είχαμε επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ.

Δεν θα είχαμε δηλαδή την απαίτηση των θεσμών για αύξηση των συντελεστών
του ΦΠΑ ακόμη και σε κοινωνικά τιμολόγια πχ ΔΕΗ, που όπως παραδέχθηκε ο κ. Σταθάκης πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή θα κυμαίνονται τα έσοδα από ΦΠΑ  στο 1 δισ. επιπλέον.

Βέβαια φρόντισε να μας πει ότι θα είναι καταμερισμένος δίκαια και ήδη έχει προταθεί για Νόμπελ.

Βλέπετε η περήφανη διαπραγμάτευση δεν έχει μόνο κόστη, αλλά και επιτυχίες.
Διεκδικούμε το Νόμπελ της αλχημείας, μόνο που σήμερα δεν είμαστε στον Μεσαίωνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα