Σύγχρονες Μέδουσες…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Σύγχρονες Μέδουσες…

Οι αρχαιοελληνικοί μύθοι είναι γεμάτοι θεούς, τιτάνες και γίγαντες. Όμως, πιθανόν, κανένας γυναικείος χαρακτήρας δεν είναι τόσο δημοφιλής, όσο η Μέδουσα που μπορούσε να πετρώσει τους άνδρες με ένα της βλέμμα

Ο πρώτος που ερεύνησε σε βάθος την ιστορία της προέλευσής της στη λογοτεχνία ήταν ο γνωστός Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος, που περιέγραψε τις μεταμορφώσεις της στο έργο του Μεταμορφώσεις, τον 8 π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τον Οβίδιο, η Μέδουσα ήταν κάποτε μια όμορφη κόρη, η μόνη θνητή από τρεις αδελφές που ήταν γνωστές ως Γοργόνες. Η ομορφιά της τράβηξε την προσοχή του θεού της θάλασσας, Ποσειδώνα, ο οποίος τη βίασε μέσα στον ιερό ναό της Αθηνάς. Έξαλλη για τη βεβήλωση του ναού της, η Αθηνά μεταμόρφωσε τη Μέδουσα σε τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια και είχε τη θανάσιμη ικανότητα να πετρώνει όποιον την κοίταζε κατά πρόσωπο.

Τελικά τη σκότωσε ο Περσέας, με την βοήθεια της Αθηνάς. Το κεφάλι της, το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε.

Σε αντίθεση με άλλες φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας, οι περισσότεροι ξέρουμε τη Μέδουσα, ακόμη και αν δεν μπορούμε να θυμηθούμε τις λεπτομέρειες του μύθου. Είναι ταυτόσημη με φίδια, θανάσιμο βλέμμα και διάθεση για καταστροφή.

Στην αρχαιότητα, η Μέδουσα ήταν επίσης πολυεπίπεδη. Πρώιμα αγγεία και γλυπτά την απεικονίζουν να έχει γεννηθεί ως Γοργόνα, σιγά-σιγά όμως αυτό άλλαξε. Ωστόσο, μεταγενέστερες δημοφιλείς αφηγήσεις του μύθου εστιάζουν σε αυτό που συνέβη αργότερα – με τον Περσέα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ημίθεος στέλνεται από τον βασιλιά της Σερίφου, να φέρει το κεφάλι της Μέδουσας. Χρησιμοποιώντας μια μπρούτζινη ασπίδα, που δημιουργεί αντανάκλαση για να προστατεύει τα μάτια του, ο Περσέας αποκεφαλίζει τη Μέδουσα. Ο Περσέας παραδίδει το κεφάλι της Γοργόνας στην Αθηνά, η οποία το εναποθέτει στην ασπίδα της. Μέσω αυτής της αφήγησης, η Μέδουσα έγινε συνώνυμο της φρίκης.

Αν επιστρέψουμε στην ελληνική αρχαιότητα, η Μέδουσα ήταν παντοδύναμη, προικισμένη, καθώς είχε τη δύναμη να σκοτώνει και να εξιλεώνει. Γλύπτες και ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν το κεφάλι της Μέδουσας ως αποτροπιαστικό σύμβολο, για να κρατάνε μακριά τα κακά πνεύματα. Αλλά η τραγική της ομορφιά αποτέλεσε ακόμη μεγαλύτερη έμπνευση.

Πάμε στη Γαλλική Επανάσταση, όπου για λίγο η Μέδουσα είχε γίνει δύναμη αλλαγής. Οι Ιακωβίνοι την είχαν ως έμβλημα της «Γαλλικής Ελευθερίας», μετατρέποντας το δαιμονικό σύμβολο σε μέσο ανατροπής του καθεστώτος.

Κλείσιμο
Από τα διαφορετικά πρόσωπα της Μέδουσας γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει παγκόσμια αλήθεια για τον μύθο της. Όμορφο θύμα, αποτρόπαιη «κακιά», πανίσχυρη θεότητα – είναι όλα αυτά, και πολλά άλλα. Ίσως αυτή η ευμετάβλητη φύση της να την κάνει πηγή ατελείωτου ενδιαφέροντος. Είναι, κατά μία έννοια, ένα σημείο όπου εκφράζονται συλλογικές μας εκδοχές για τον φόβο και την επιθυμία.

…Σκέπτομαι ότι ο διαχρονικός μύθος της Μέδουσας, θυμίζει τη διεθνή αλλά και την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα, ειδικά στις ημέρες μας που η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας και μας απειλεί ευθέως με πόλεμο!

-Στην διεθνή πολιτική σκηνή, οι εταίροι μας της ΕΕ, αποδοκιμάζουν τους Τούρκους από την μία, και από την άλλη ανταγωνίζονται σε εξαγωγές και σε συμπαραγωγή πολεμικού υλικού με την γείτονα χώρα….

-Οι πέρα από τον Ατλαντικό σύμμαχοι μας, δια του Προέδρου τους, από την μία απαξιώνουν λεκτικά τον Τούρκο πρόεδρο και αμέσως μετά, τον εγκωμιάζουν!...

-Οι ίδιοι οι Τούρκοι, την μία μας απειλούν ότι θα μας «ξαναρίξουν» στο Αιγαίο, και από την άλλη παρουσιάζονται ως θύματα των… «Ελληνικών φρικαλεοτήτων» το 1922…

-Στο εσωτερικό της χώρας μας, πρωθυπουργός της παράταξης που κυβέρνησε την χώρα από το 1981 με την σημαία της «αλλαγής» και που κορυφαία στελέχη του φυλακίσθηκαν ως ένοχοι διαφθοράς, επανεμφανίσθηκε. Και με πολύ πρόσφατη αρθρογραφία του, κατηγορεί ως υπαίτιο των δεινών της χώρας, πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος όμως, υπερασπίσθηκε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα εθνικά δίκαια…

-Ακόμα και η παράταξη που κυβερνούσε μέχρι πρόσφατα και που έχει βασική ευθύνη για την διεθνή απαξίωση της χώρας με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της…
Που έχει βασική ευθύνη για το μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει την χώρα…

Επικρίνει σφοδρά την παρούσα κυβέρνηση, για ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς χειρισμούς… Μια κυβέρνηση ηλικίας 5 μηνών μόνο!

Όλα αυτά θυμίζουν τον μύθο της Μέδουσας.. Που αλλάζει πρόσωπο και τελικά γίνεται επικίνδυνη και θανατηφόρα…

Ο ημίθεος Περσέας αντιμετώπισε την μυθική επικίνδυνη Μέδουσα και την θανάτωσε, αποκεφαλίζοντάς την…

Ο ρόλος αυτός, στην κρίσιμη εποχή μας , δικαιωματικά ανήκει στον Ελληνικό λαό.

Ένα λαό που έχει την ευλογία από την αρχαιότητα, να «φυλάει Θερμοπύλες»!


* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι καθηγητής καρδιολογίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK