Ο μέσος πολίτης
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ο μέσος πολίτης

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης , ο Σίγκμουντ Φρόυντ, διατύπωσε την άποψη ότι οι κοινωνίες καθοδηγούνται από πρωτόγονα ένστικτα της ανθρώπινης ψυχής, τα οποία οδηγούν τον άνθρωπο να εκδηλώνει, κάτω από προϋποθέσεις, βίαιη συμπεριφορά και επιθετικότητα

Και πίστευε ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούν να οδηγήσουν τις κοινωνίες σε αποσύνθεση. Με αυτά τα δεδομένα, συμπέραινε ότι οι Λαϊκές μάζες μπορεί να χειραγωγηθούν όταν κάποιος χρησιμοποιήσει τις επιθυμίες και τους φόβους τους προς όφελός του.

Με βάση αυτή την ψυχαναλυτική θεωρεία, αναπτύχθηκε μια νέα κυβερνητική πρακτική για τον έλεγχο των πολιτών, η οποία βασίζεται στην άποψη ότι όταν ικανοποιούνται οι ασυνείδητες επιθυμίες τους, τότε αυτοί  γίνονται πειθήνιοι. Αυτές οι κυβερνητικές πρακτικές, εφαρμόστηκαν σε αρκετές χρονικές περιόδους  και στη χώρα μας, ιδιαίτερα  μετά τη μεταπολίτευση...

Οι  ασυνείδητες αυτές επιθυμίες, μπορεί να αφορούν απόκτηση υλικών αγαθών που οδηγούν σε υπερκαταναλωτισμό, ή να αφορούν ιδεολογήματα. Τα ιδεολογήματα αυτά μπορεί να έχουν πολιτικό πρόσημο (φιλελεύθερο, σοσιαλιστικό ή κομουνιστικό), να έχουν πατριωτικό πρόσημο, όπως το “έξω οι βάσεις του θανάτου” και το “βυθίσατε το χώρα”, ή να έχουν ακόμα και εθνικιστικό πρόσημο, όπως “έξω οι μετανάστες”…

Την κυβερνητική αυτή πρακτική, δηλαδή την διέγερση ασυνειδήτων επιθυμιών των πολιτών, χρησιμοποιεί κατεξοχήν και σε κάθε περίσταση  η παρούσα κυβέρνηση , που,  είτε μέσω της ευθείας και απροκάλυπτης προπαγάνδας, είτε μέσω non papers, καταφέρνει να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία.

Οι ασυνείδητες αυτές επιθυμίες μερίδας του λαού, αφορούν τιμωρία των προηγουμένων κυβερνήσεων  που κατά τους κυβερνώντες συσσώρευσαν τα δεινά της χώρας μας, αντίσταση στους δανειστές, αντίσταση στον καπιταλισμό, αναδιανομή του εθνικού πλούτου, πάταξη της οικογενειοκρατίας και του νεποτισμού και  αποκατάσταση της αξιοκρατίας .
Κλείσιμο

Βέβαια, τίποτα στην πραγματικότητα από αυτά δεν έγιναν στην τριετή διακυβέρνηση της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση. 

-Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν “τιμωρήθηκαν” , αφού δεν προέκυψαν ανάλογα επιβαρυντικά στοιχεία 

-Η αντίσταση στους δανειστές εξελίχθηκε σε απόλυτη υπακοή και υιοθέτηση όλων των απαιτήσεών τους, όπως κατ΄επανάληψη δηλώνουν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε.

 -Η αντίσταση στον καπιταλισμό έμεινε στα λόγια, αφού εξελίχθηκαν ως οι πλέον αγαπημένοι εταίροι του δυτικού καπιταλιστικού συστήματος. 

- Η αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν έγινε. Αυτό όμως  που έγινε, είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων, και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης. 

- Η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός, αντικαταστάθηκαν με τον πλέον ωμό και ανεξέλεγκτο τρόπο. 

- Η αξιοκρατία δεν αποκαταστάθηκε, αλλά αντικαταστάθηκε από νέα αριστερή(;) αναξιοκρατία...

…Εκτός όμως από την προκλητή διέγερση των ασυνειδήτων επιθυμιών του λαού, που με μεγάλη επίδοση επιδίδεται η παρούσα κυβέρνηση, με στόχο την παραμονή στην εξουσία, ενίοτε μπορεί να προκληθεί και αυτόματη, ενδογενής, διέγερση και εξωτερίκευση ασυνειδήτων επιθυμιών του λαού.

Αυτό συνέβη με τα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας. 
Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όλων των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων, κατέκλισαν την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και φώναξαν το ιστορικά, γενετικά και ρεαλιστικά αυτονόητο. Ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική. Μπροστά σε αυτή την φωνή του λαού, η κυβέρνηση ξαφνιάστηκε.

Κατάλαβαν, προφανώς, οι κυβερνώντες, ότι δεν μπορεί πάντοτε να χειραγωγούνται οι ασυνείδητες επιθυμίες του λαού, αλλά μπορεί να διεγερθούν και χωρίς  την κυβερνητική προπαγάνδα και τα non papers!  Δηλαδή κατάλαβαν, πανικόβλητοι, ότι ο λαός δεν χειραγωγείται πάντοτε!

Και μέσα στον πανικό τους, επιδόθηκαν σε ύβρεις προς το εθνικό αλλά και παγκόσμιο κεφάλαιο , τον Μίκη Θεοδωράκη…

Και μέσα στον πανικό τους, επιδόθηκαν σε (μάταιη) προσπάθεια, να υποβαθμίσουν την λαοθάλασσα , τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς την σύνθεση…

Προσπάθησαν ακόμα να σπιλώσουν και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αποδίδοντάς του διγλωσσία στο θέμα της Μακεδονίας! Αυτόν, που την αμετακίνητη στάση του στο πρόβλημα, την πλήρωσε μένοντας εκτός της κεντρικής πολιτικής για 11 χρόνια ! 
Αλλά ο λαός μίλησε. 

Και όπως είπε και ο ανιψιός και μαθητής του Φρόυντ, Εδουάρδος Μπερνέζ, 
“  Ο μέσος πολίτης είναι ο πιο ευαίσθητος αισθητήρας που υπάρχει στην Γη..»

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ