Τα Αδιαπραγμάτευτα
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Τα Αδιαπραγμάτευτα

Ο Στράβων, ήταν από τους σημαντικότερους γεωγράφους της αρχαιότητας. Γεννήθηκε το 63 π.Χ στην Αμάσεια του Πόντου, στο ίδιο μέρος όπου πέθανε, σε ηλικία 86 ετών. Τα δύο μεγαλύτερα συγγραφικά έργα του είναι τα Ιστορικά υπομνήματα και τα περίφημα Γεωγραφικά.

Το έργο του Γεωγραφικά, αποτελείται από 17 βιβλία και διασώζεται ολόκληρο. Πρόκειται για ένα σύγγραμμα πολύτιμο , αφού δίνει πληροφορίες για τον τότε γνωστό κόσμο. Αποτελεί πραγματικά ένα Παγκόσμιο Γεωγραφικό Άτλαντα της εποχής εκείνης. Σε αυτό το έργο του , ο Στράβων περιγράφει τα σύνορα της Ελλάδας. Ότι “Εκτείνονται από την Πελοπόννησο ως τη ακεδονία και την Ήπειρο, ως τούς Άγιους Σαράντα, από τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους ως και την Μικρά Ασία”. Αυτά τα σύνορα επικαλέστηκε και ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1827 , απαντώντας στον τότε Βρετανό υπουργό Αποικιών, όταν ερωτήθηκε για το ποια πιστεύει ότι είναι τα σύνορα της Ελλάδας. Και προσέθεσε ο Καποδίστριας “ Τα σύνορα της Ελλάδος, έχουν οροθετηθεί από ακλόνητα δικαιώματα, τα οποία ούτε ο χρόνος, ούτε οι ανυπολόγιστες συμφορές από τους Τούρκους, ούτε η πολεμική κατάκτηση κατόρθωσαν ποτέ να παραγράψουν. Χαράχθηκαν δε αυτά τα σύνορα από το 1821 από το αίμα το ελληνικό, που χύθηκε στις σφαγές των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου και στις πολυάριθμες ναυμαχίες και πεζομαχίες, στις οποίες δοξάστηκε τούτο το Έθνος! ….. Η Τουρκία δεν
γνώριζε και δεν θα γνωρίσει ποτέ τη γλώσσα των διαπραγματεύσεων. Μονάχα με τη δύναμη των όπλων θα μπορούσε να πεισθεί …”

…Σήμερα , μετά 200 χρόνια , μετά από πολέμους, νικηφόρες μάχες αλλά και ήττες, μετά από δικτατορίες και οικονομικές καταστροφές, τα σύνορα της Ελλάδας δυστυχώς παγιώθηκαν σε όρια πολύ μικρότερα από αυτά που ο Στράβωνας περιέγραφε πριν 2000 χρόνια. Αλλά ακόμα και αυτά τα περιορισμένα σύνορα της πατρίδας μας, μέσα στα οποία περικλείονται χιλιάδες χρόνια ιστορίας του Ελληνικού έθνους, αμφισβητούνται από τους Τούρκους. Οι κακοί γείτονες αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες πού τα καθόρισαν. Έμπρακτα, με φραστικές απειλές αλλά και με στρατιωτικές παραβιάσεις συντηρούν τις απειλές τους. Παραβιάζουν συστηματικά την κυριαρχία μας στο Αιγαίο πέλαγος, διενεργώντας έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα για ανεύρεση υδρογονανθράκων. Αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Απαιτούν απροκάλυπτα την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, που γειτονεύουν με τα Μικρασιατικά παράλια, ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει προ πολλού στα ίδια παράλια, την λεγόμενη στρατιά του Αιγαίου… Εκτοξεύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς και πρωτοφανείς απειλές προς την πατρίδα μας. Μετατρέπουν το σύμβολο της ορθοδοξίας , την Αγία Σοφία, σε Τζαμί. Αυθαίρετα, εκτείνουν στην παραλιακή ζώνη της Αμμοχώστου την κυριαρχία των κατεχομένων παράνομα εδαφών της Κυπριακής δημοκρατίας.

Αλλά φθάνουν στο σημείο να επιτίθενται υβριστικά και προς φιλικές προς την Ελλάδα χώρες και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Γαλιά και ο πρόεδρός της… Και με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να ηγήσουν την χώρα μας σε διαπραγματεύσεις για τα αδιαπραγμάτευτα. Διαπραγματεύσεις για τα Ελληνικά δικαιώματα , για τα Ελληνικά νησιά , για τα Ελληνικά σύνορα! Η χώρα μας, μόνο μια διαφορά θεωρεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους. Την οριοθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Και με αυτή την αταλάντευτη και διαχρονική θέση, θα προσέλθει σε αρχικές διερευνητικές συνομιλίες. Αυτό τόνισε και πολύ πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκφράζοντας όλους τους Έλληνες. Το καλό σενάριο είναι, η Τουρκία να δείξει καλή θέληση και να δεχθεί ότι πηγάζει ξεκάθαρα από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υνθήκες.

Το κακό σενάριο είναι, μέσα από ένα προσχηματικό διάλογο, να κερδίσει πολιτικό χρόνο αναμένοντας τις αλλαγές στην Αμερικάνικη πολιτική σκηνή και να αποφύγει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν προαναγγελθεί ως αντίποινα για την επιθετική τους πολιτική. Στην περίπτωση αυτή όμως , θα πρέπει να γνωρίζουν , ότι τα σύνορα τους τα υπερασπίζονταν οι Έλληνες από την αρχαιότητα, όταν χρειαζόταν και με την ζωή τους. …Αυτά τα σημερινά , έστω και συρρικνωμένα σύνορα, που φωλιάζει μια ιστορία χιλιάδων ετών και ένας λαός που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην παγκοσμιότητα! Ελπίζω και εύχομαι, να μην παληθευθούν τα λόγια που είπε ο πρώτος Έλληνας κυβερνήτης ,ο Ιωάννης Καποδίστριας πριν 200 χρόνια στους Άγγλους . Ότι δηλαδή “Η Τουρκία δεν γνώριζε και δεν θα γνωρίσει ποτέ τη γλώσσα των διαπραγματεύσεων. Μονάχα με τη δύναμη των όπλων θα μπορούσε να πεισθεί …”

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Κλείσιμο
είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ