Στο ίδιο τοπίο με διαφορετικό ερώτημα
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Στο ίδιο τοπίο με διαφορετικό ερώτημα

Κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών το ερώτημα που απασχόλησε περισσότερο και κυριάρχησε σε κάθε πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση αφορούσε το ποια θα ήταν η εκλογική διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές το ερώτημα αυτό έχει σχετική σημασία, καθώς ελάχιστα επηρεάζει τα νέα ζητούμενα της αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου. Με δεδομένη την αδιαμφισβήτητη παράσταση νίκης της Ν.Δ., το πολιτικά ουσιώδες ερώτημα που αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας είναι το αν θα εξασφαλίσει η Ν.Δ. την αυτοδυναμία ή όχι. Η απάντηση στο νέο ερώτημα δεν εξαρτάται από τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, αλλά μόνο από το ποσοστό του πρώτου σε συνδυασμό με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 3%.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές διαπιστώνονται τα εξής:

Παγίωση του νέου δικομματισμού με περαιτέρω τάσεις ενίσχυσής του. Τα ποσοστά της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται υψηλότερα της επίδοσής τους στις ευρωεκλογές και προϊδεάζουν για υψηλό άθροισμα δικομματισμού.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει μεγάλη, στα επίπεδα των ευρωεκλογών.

Η πιθανότητα αυτοδυναμίας της Ν.Δ. θεωρείται ισχυρή, αλλά όχι δεδομένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει στη βελτίωση της εκλογικής του επίδοσης, αλλά όχι σε νίκη.

Κλείσιμο
Το ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται να εξομαλύνει τις απώλειές του λόγω της υπόθεσης Βενιζέλου με κάποιες εισροές κεντροαριστερών ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλα κόμματα στις ευρωεκλογές, ωστόσο δεν παρουσιάζει προς το παρόν ιδιαίτερη δυναμική.

Το ΜέΡΑ 25 εμφανίζεται ικανό να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή, ενώ οι πιθανότητες εισόδου της Ελληνικής Λύσης είναι σχετικά λιγότερες αλλά υπαρκτές.

Το ΚΚΕ καταγράφει κάποιες διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ανάλογες εισροές του εξασφαλίζουν την αντοχή των ποσοστών του.

Η Χρυσή Αυγή διατηρείται στο χαμηλό ποσοστό των ευρωεκλογών με μικρές απώλειες κυρίως προς τη Ν.Δ.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου καταγράφεται στο 11%. Αυτή τη φορά η μερίδα του λέοντος των αναποφάσιστων δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νέους ηλικιακά ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει να στηρίξουν στις ευρωεκλογές μικρότερα κόμματα ή την αποχή. Αυτοί θα κρίνουν και τις -ίσως κρίσιμες πολιτικά- λεπτομέρειες μιας μάχης, όπου η διαχρονική σταθερότητα των αριθμών προϊδεάζει για το αποτέλεσμά της.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ