Θα ’πρεπε να βγάζουν όλοι τον σκασμό μπροστά στους ήρωες του ’40
anastasiadis_themos

Θέμος Αναστασιάδης

Θα ’πρεπε να βγάζουν όλοι τον σκασμό μπροστά στους ήρωες του ’40

Οσοι δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς, μην περιμένουμε να σεβαστούν τους ζωντανούς

Αμα δεν σέβονται την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, περιμένετε να σεβαστούν τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου; Κι άμα δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία του να λες ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, περιμένει κανείς να αντιληφθούν τι σημασία έχει το ότι βγήκαν θετικά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών; Δεν ενδιαφέρει αν είναι Συριζαίοι ή όχι, Ανταρσύες ή οτιδήποτε άλλο, ούτε το ποιος φταίει πιο πολύ. Δεν είναι εκεί το θέμα μας σήμερα.

ΟΚ, ίσως η κυβέρνηση θα ’πρεπε να δώσει συγχαρητήρια στον αριστεροαούα δήμαρχο που έβαλε σοβιετικά ΕΑΜικά εμβατήρια στη μαθητική παρέλαση, αλλά και στα «κομματόσκυλα»-φοιτητές που τραμπούκισαν τον Φορτσάκη, απαιτώντας -αυτοί, μια χούφτα άνθρωποι- να γίνει το δικό τους. Να εύχεται να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου που αμφισβήτησαν -οι μόνοι παγκοσμίως μαζί με κάτι κοράκια κερδοσκόπους των hedge funds- την κατάσταση των τραπεζών μας, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο βαράνε οι καμπάνες για το τι έχει να γίνει σ’ αυτό τον τόπο αν και όταν θα κυβερνήσουν οι τρελο-συνιστώσες... Να φανταστεί κανείς ότι με τη λογική που έχουν, σε λίγο θα εισβάλουν και στην αίθουσα του Κοινοβουλίου για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνησή τους; Θα μπαίνουν στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας να επιβάλλουν αποφάσεις; Ή μήπως μέσα στο γενικό τους ξεσάλωμα θα μπουκάρουν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών προκειμένου να... εμποδίσουν τους ξένους επενδυτές που ξεπουλάνε και φεύγουν εν όψει πολιτικής αβεβαιότητας; Μπορεί και να αγνοούν το γεγονός ότι οι μαζικές πωλήσεις δεν γίνονται επιτόπου, ντούκου και στο χέρι, αλλά από πολύ μακριά και ηλεκτρονικά, οπότε... δεν μπορούν να τις μπλοκάρουν με τον τσαμπουκά!

Αν αυτά είναι τα previews μιας νέας προο­δευτικής κυβέρνησης, κρατήστε τα στα 50.000 νέα iPhone 6, που ήδη αγοράσαμε στα 700 ευρώ  έκαστος από την πρώτη μέρα (!), γιατί θα αποκτήσουν μεγάλη ιστορική αξία, αφού... με τέτοια εισαγωγή δεν θα δούμε ποτέ το κυρίως έργο. Ητοι, η χώρα θα κινδυνεύσει να διαλυθεί προτού καν ΦΤΑΣΕΙ στις κάλπες. Ομως, επαναλαμβάνω, ούτε αυτό είναι το θέμα μας, ούτε καν ότι η Κουμουνδούρου δεν μπορεί προφανώς να ελέγξει όσους προβαίνουν σε διάφορες ακρότητες και χαζομάρες εν ονόματί της. Και δεν τολμά καν να τους ανακαλέσει στην τάξη -πόσο μάλλον να τους αποδοκιμάσει- όταν καταλήγουν να λειτουργούν εντελώς προβοκατόρικα. Το σοβιετικό-ΕΑΜικό εμβατήριο στη μαθητική παρέλαση του Χαλανδρίου δεν θα είχε και καμιά ιδιαίτερη σημασία αν δεν ξύπναγε μαζικά τις μνήμες που όλοι θέλουμε να θάψουμε - δεξιά και αριστερά. Στο κάτω-κάτω, όλα τα εμβατήρια και οι «ηρωικές» εν γένει μουσικές έχουν τη δική τους ιστορία, και αν τα αναλύαμε όλα πολιτικά, στο τέλος θα τα αποκλείαμε και θα ακούγαμε μόνο τον εθνικό ύμνο και ταμπούρλα. Ιστορικά μάλιστα διάφορες μελωδίες έχουν ξεπεράσει από μόνες τους τα σύνορα του πολέμου και τις τραγουδούσαν ενίοτε και οι δύο πλευρές, όπως συνέβη με το «Λιλί Μαρλέν» και τον... «Μακρινό δρόμο προς το Τιπερέρι»... (Αν δεν ξέρεις, δεν χρειάζεται να ρωτήσεις, δες «Dancing» να ξεχαστείς, ντάρλινγκ.) Και δεν αξίζει καν να παρασυρθεί κανείς σε ιστορική ανάλυση για το τι έκαναν οι Σοβιετικοί και οι απανταχού εντεταλμένοι «σύντροφοί» τους όταν σύσσωμος ο ελληνικός λαός, δεξιός, κεντρώος και αριστερός, δημιουργούσε το ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940. Στο οποίο, για να μην ακούμε και σαχλαμάρες, συμμετείχαν όλοι, ανεξάρτητα από το αν υπήρχαν… κοινωνικές ανισότητες την εποχή εκείνη ή είχαν υποστεί τη δικτατορία του Μεταξά. Για την ακρίβεια, μπροστά στο μεγαλείο των προγόνων μας εκείνης της περιόδου θα έπρεπε να το βουλώνουμε άπαντες και να υποκλινόμαστε στη μνήμη τους.

Δυστυχώς γίνεται το ανάποδο! Επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης μιας από τις πιο ηρωικές και αλτρουιστικές περιόδους της τρισχιλιετούς ιστορίας μας, που είναι σαν να ξεθάβουμε τους νεκρούς μας παππούδες και γονείς και να ασχημονούμε στις σορούς τους! Οποιος το κάνει, απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχεται, είναι για φτύσιμο! Ολοι θα ’πρεπε να βγάζουν τον σκασμό μπροστά στους ήρωες του ’40. Οι οποίοι πολέμησαν με το χαμόγελο στα χείλη, όχι εναντίον του Μνημονίου των απογόνων τους, ούτε για να πάρουν καμιά σύνταξη της Εθνικής Αντίστασης, ούτε για να μην απολυθούν οι… δημόσιοι υπάλληλοι με τα πλαστά χαρτιά. Πολέμησαν γιατί μπήκαν στην πόλη οι ΟΧΤΡΟΙ και για τίποτ’ άλλο! Οποιαδήποτε διασύνδεση με το σήμερα, ακόμη και αυτή η συναισθηματική που έκανε ο Ελληνας Top Gun πιλότος με το «Ελληνες, ψηλά το κεφάλι», είναι ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. Αφήστε τους ήρωες στους τάφους τους αν δεν μπορείτε να τους σεβαστείτε και κοιτάξτε τριγύρω που μας σκάβουν τον λάκκο. Γι’ αυτό και θα συμφωνήσω ότι είναι καλύτερα να σταματήσουμε τις παρελάσεις αν είναι να γίνεται τέτοια εκμετάλλευση με θλιβερά φαινόμενα όπως αυτό του Χαλανδρίου, αλλά και εν γένει με την όλη εικόνα της παρέλασης μπροστά στους επισήμους, όπου... απαγορεύονται ουσιαστικά οι θεατές, και οι μαθητές περνάνε απορημένοι καθώς δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Ούτε τα της Πρυτανείας αν­τέ­χουν σε συζήτηση. Τα ’χουμε πει, τα ’χουμε ξανακούσει, μια ζωή τα ίδια. Το αυτονόητο έχει χαθεί. Το χάος επικρατεί και -ποιος ξέρει;- μπορεί μόνο... η Δούρου να βάλει ιδιωτικούς σεκιουριτάδες και καθαρίστριες από εταιρείες και να μαζέψει το ατέλειωτο ΧΑΛΙ. Αν θέλουμε να ξαναέχουμε ποτέ Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όταν λέμε «ΕΞΩ» κύριε Φορτσάκη, να εννοούμε «ΕΞΩ». Αν δεν μπορούμε, τι το λέμε; Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σε οποιοδήποτε ΑΕΙ της υφηλίου, φοιτητές που θα είχαν τραμπουκίσει τη… Σύγκλητο θα είχαν διαγραφεί διά παντός χωρίς ΣΥΖΗΤΗΣΗ! Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε επίσημα και τους ανόητους του Χαλανδρίου και τους εξτρίμ του Πανεπιστημίου είναι μια διπολική πολιτική κατάσταση που θα τη βρει μπροστά του. Οποιος δεν σέβεται τους νεκρούς, θα υπολογίσει τους ζωντανούς; Για να δούμε, έτσι από περιέργεια, αν ο Τσίπρας θα καταφέρει να κάνει τίποτα μ’ αυτούς τους μυστήριους γύρω του που του σκάβουν λάκκο... τριών υπογείων, πλατύτερο κι από αυτόν της Αμφίπολης… Αντί για Τσίπρα θα βλέπουμε μόνο τσίρκα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK