Ο επόμενος Μηταράκης
tsekouras-thanasis-2

Θανάσης Τσεκούρας

Ο επόμενος Μηταράκης

Δεν χρειάζονται επιπλέον αποδείξεις ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί σε μια κρίση εκτός ελέγχου. Αρκούν οι εικόνες από την κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Αν υπάρχουν ακόμη ελπίδες να διορθωθούν τα πράγματα, προϋπόθεση είναι να συνεννοηθούμε όλοι στο ελάχιστο κοινό πλαίσιο αναφοράς. Η κυβέρνηση, το σύνολο των κομμάτων, τα μίντια και οι πολίτες.

Το Μεταναστευτικό δεν αποτελεί ούτε ιδεολογικό, ούτε εθνικό ζήτημα. Είναι πρωτίστως ένα πρόβλημα διαχείρισης που προϋποθέτει πολιτική βούληση, επάρκεια του κρατικού μηχανισμού και υψηλές δόσεις ρεαλισμού.

Μόνο οι πάσης φύσεως φανατισμοί επιλέγουν να το αντιμετωπίζουν ως ιδεολογικό ζήτημα. Είτε με την οπτική μιας αριστερίστικης ιδεοληψίας που θεωρεί ότι μια χώρα αποτελεί ζώνη ελεύθερης διακίνησης, είτε από μια δεξιά ιδεοληψία που «βλέπει» μια συντονισμένη επιχείρηση αλλοίωσης του ελληνισμού.
Στο πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάσαμε την αριστερή ιδεοληψία. Η σκυτάλη τώρα περνάει στο άλλο άκρο, τους «εθναμύντορες». Με κοινό αποτέλεσμα την έλλειψη αποτελέσματος.

Αν επιχειρήσουμε την προσγείωση στο έδαφος του ρεαλισμού και της κοινής λογικής, τότε χρειάζεται να συνεννοηθούμε σε ορισμένα βασικά ζητήματα.
Πρώτον, ασφαλώς χρειάζονται μέτρα περιορισμού των μεταναστευτικών ροών. Ομως ακόμη και η καλύτερη ασπίδα προστασίας θα αφήσει χώρο για μαζικές εισόδους μεταναστών στη χώρα.

Κλείσιμο
Δεύτερον, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Είναι εθελοτυφλία ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα εξαϋλωθούν, άρα μαζί τους θα εξαλειφθεί και το πρόβλημα. Αρκετές χιλιάδες μετανάστες θα παραμείνουν στη χώρα. Αρα, πέρα από άγονες φαντασιώσεις, χρειάζονται σοβαρές διαδικασίες ένταξης των μεταναστών στις πόλεις, στην εργασία, στην εκπαίδευση.

Τρίτον, το ελληνικό κράτος πρέπει να κάνει επιτέλους τη δουλειά του. Η οποία είναι η ανάδειξη του δημοσίου συμφέροντος. Πέρα από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, των συντεχνιών και των κάθε είδους ομάδων συμφερόντων.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει δείξει ότι απέχει από το επίπεδο μιας στοιχειώδους διαχειριστικής επάρκειας. Μέσα σε επτά μήνες άλλαξε τρεις φορές πολιτική. Και μετά τα τελευταία γεγονότα με τα ΜΑΤ πάμε αισίως για την τέταρτη...

Η πολιτική Χρυσοχοΐδη εγκαταλείφθηκε με διαδικασίες fast track γιατί ορισμένοι θερμοκέφαλοι υπουργοί τη θεώρησαν έξω από τα στερεότυπα της παραδοσιακής Δεξιάς.

Η πολιτική Στεφανή ξεχάστηκε γρήγορα γιατί δεν πρόσφερε μόνο άφθονο μιλιταρισμό, αλλά και πλούσιο γέλιο.

Φτάσαμε στην τρίτη στροφή, στην πολιτική Μηταράκη. Η οποία πολύ περισσότερο από την πολιτική εδράζεται στη γεωγραφία. Ολοι οι μετανάστες στα νησιά και βλέπουμε. Ετσι, για να φαιδρύνουμε λίγο περισσότερο την ατμόσφαιρα, ο Ταλεϋράνδος συνήθιζε να χαρακτηρίζει την Αγγλία «γεωγραφικό ατύχημα για την Ευρώπη». Ανάλογα, λοιπόν, τα νησιά του βορείου Αιγαίου εγκαταλείπονται στη μοίρα τους γιατί έχουν το «γεωγραφικό ατύχημα» να βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία.

Επιπλέον, υποφέρουν και από ένα πρόσθετο «πολιτικό ατύχημα». Η εκλογική τους δύναμη είναι ασύγκριτα μικρότερη από την ηπειρωτική Ελλάδα. Με συνοπτικές διαδικασίες, λοιπόν, οι εκλογικοί συσχετισμοί μαζί με τους κομματάρχες της Ν.Δ. στην ηπειρωτική Ελλάδα έστειλαν στα αζήτητα την επιλογή της «αποσυμφόρησης».

Κάπως έτσι φτάσαμε στο «γουέστερν» που απολαύσαμε μέχρι την Πέμπτη με τους «Ινδιάνους» και τους «σερίφηδες». Θαυμάζοντας την υλοποίηση μιας «επιτελικής» πολιτικής με μοντέρνες ιδέες, σύγχρονες αντιλήψεις άσκησης της εξουσίας, βαθιά μεταρρυθμιστική. Κυρίως, όμως, αποτελεσματική. Και περιμένοντας την επόμενη στροφή της κυβέρνησης και τον επόμενο Μηταράκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ