Για ποιους ανάβει κερί ο Τσίπρας
tsekouras-thanasis-2

Θανάσης Τσεκούρας

Για ποιους ανάβει κερί ο Τσίπρας

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί ακόμη να μας εντυπωσιάζει στην πολιτική ζωή, αυτό είναι η διαρκής αυταρέσκεια των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως αυτό να εξηγεί και την πρόσφατη χριστιανική στροφή του Τσίπρα - ο άνθρωπος ευχαριστεί τον Θεό για τους αντιπάλους που του έχει προσφέρει.

Για ένα-δυο χρόνια η Ν.Δ. διαμένει στον παράδεισο των δημοσκοπήσεων. Με εντυπωσιακή ομοιότητα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν μια διψήφια διαφορά υπέρ της Ν.Δ. και μια καταβύθιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Δίπλα στους δημοσκόπους, μια εύθυμη παρέα από δημοσιολόγους, φιλικά ΜΜΕ, αρθρογράφους και λοιπές χαρούμενες δυνάμεις μοίραζαν προσκλήσεις για συμμετοχή στο πάρτυ.

Το αποτέλεσμα; Εγκλώβισαν τον Κ. Μητσοτάκη στην οκνηρή θεωρία του ώριμου φρούτου. Ολες οι αρχικές σκέψεις και προθέσεις του αρχηγού της Ν.Δ. για ανανέωση, νέες ιδέες, συγκροτημένες προτάσεις, άφθαρτα πρόσωπα υποτάχθηκαν στο δόγμα τού «άσ’ το για αργότερα». Το νέο πολιτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας υποκαταστάθηκε από διάφορες σημαίες ευκαιρίας.

Η πρώτη σημαία ευκαιρίας ήταν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κύμα. Από τη στιγμή που η ηγεσία της Ν.Δ. ανέβηκε στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ κύμα που δημιούργησαν οι κατά συρροήν αστοχίες της κυβέρνησης, όλα φάνηκαν εύκολα. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να κάνει αντιπολίτευση σε όλα. Ολα τα υπόλοιπα είναι περιττές πολυτέλειες - αυτός ήταν ο πυρήνας της πολιτικής της.

Η δεύτερη σημαία ευκαιρίας ήταν το Μακεδονικό. Αφού διαπίστωσαν ότι η φουστανέλα ξαναγίνεται μόδα, τον έπεισαν να ντυθεί «μακεδονομάχος». Χωρίς καμία δεύτερη σκέψη ότι η δυναμική της «συναισθηματικής» πολιτικής πάνω στα εθνικά σύμβολα εξαντλείται γρήγορα. Οτι ο Κυριάκος εκπροσωπεί μια πολιτική οικογένεια μέσα στην κεντροδεξιά παράταξη που καθορίστηκε ιστορικά και φυσιογνωμικά από την αντίθεση στον δεξιό εθνικισμό.
Η τρίτη -και πιο πρόσφατη- σημαία ευκαιρίας είναι η μετάλλαξη του Κυριάκου σε «Τσίπρα της Δεξιάς». Με προσωπικές επιθέσεις κατά του αντιπάλου του, με «αποκαλύψεις» για τον πατέρα του, με «τσαμπουκάδες» και «κουτσαβακισμό». Ουδείς τους προειδοποίησε ότι οι μεταμορφισμοί συνήθως καταλήγουν σε κωμικά αποτελέσματα...

Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, η παρέα της χαράς που προέβλεπε τα «40-20-10» (ως εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. αντίστοιχα) έχει απολέσει την ευθυμία της. Η Ν.Δ. αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, αλλά με διαφορά που κινείται σε επίπεδα λογικής. Αμέσως μετά, θα ήταν φρόνιμο για την ηγεσία της να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Και τις παρέες της. Γιατί ούτε οι εθνικές εκλογές θα είναι περίπατος.

Οσο για τους χαζοχαρούμενους, αν ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ήταν οι αποτελεσματικότεροι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Τσίπρα, ας ξαναδιαβάσουν μια εμβληματική φράση του Τοκβίλ για τον πραγματικό ρόλο των ηλιθίων στη Γαλλική Επανάσταση: «Εκείνο που με εντυπωσιάζει πιο πολύ είναι όχι τόσο η ιδιοφυΐα αυτών που υπηρέτησαν την Επανάσταση όσο η εξαιρετική ηλιθιότητα αυτών που την προκάλεσαν χωρίς να το θέλουν». Μήπως και καταλάβουν για ποιους ο Τσίπρας προσεύχεται και ανάβει κερί κάθε βράδυ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ