LIVE

Κορωνοϊός

Tasos_karamitsos2

Θέλουμε (έστω και λίγους) τουρίστες;

Τάσος Καραμήτσος

Δύσκολο πράγμα η συνεννόηση μεταξύ εταίρων (στην Ευρωπαϊκή Ενωση), κι αυτό εμείς ως χώρα το μάθαμε καλά την τελευταία δεκαετία, κάναμε κι εμείς μοιραία λάθη τις εποχές των μνημονίων, μας έκαναν κι αυτοί πειραματόζωα, αλλά, τέλος πάντων, μας δάνεισαν και τρεις φορές, συνολικά, περί τα 300 δισ. ευρώ, υποθηκεύοντας, βεβαίως, όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία για 99 χρόνια.

Εδώ, όμως, τώρα «βρισκόμαστε» αλλού, σε άλλο κεφάλαιο της Ιστορίας, και θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα από την κυβέρνηση, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και μάλιστα σύντομα γιατί έρχεται μεγάλος οικονομικός πόνος με τέτοια ύφεση. Και από τον σχεδιασμό που (υποχρεωτικά) γίνεται για τους εισερχόμενους τουρίστες λόγω υγειονομικών περιορισμών, μάλλον επιβεβαιώνεται ότι... φέτος θα τους δούμε μόνο στα περσινά πλάνα της TV.

Πρώτον, για την ώρα -μπορεί να το διαβεβαιώσουν και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- η ελληνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει ήδη μερικά δισ. ευρώ για τις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία της Ε.Ε. Αναμένονται οι εγκρίσεις μετά τον Ιούλιο, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού το κρατικό ταμείο αδειάζει. Και ας μη σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να πάρει λεφτά από το περίφημο «μαξιλάρι» των 15,5 δισ. ευρώ (ναι, αυτό που υπερηφανεύεται ότι έφτιαξε ο κ. Τσίπρας από το τρίτο μνημόνιο), γιατί απλώς (αν το πειράξουμε) δύο τινά θα συμβούν. Η τρόικα θα ξαναγυρίσει full time στην Αθήνα, οι επενδυτικοί οίκοι αξιολόγησης θα μας... στείλουν αδιάβαστους με επενδυτική βαθμολογία αλά 2015.

Δεύτερον, πρέπει να μας πουν πώς γίνεται να μην μπορούν να πάρουν μια απόφαση ούτε καν για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα θεσπιστεί για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών στην Ε.Ε. και να φιλοδοξούν ότι θα καταλήξουν σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα (ομόλογο, ESM κ.λπ.) για να συνδράμουν στην τρομακτική ύφεση που έρχεται στις χώρες-μέλη της.

Τρίτον, αν δεν αποφασίσουν αυτοί το πρωτόκολλο αεροπορικών ταξιδιών που θέλουν να ακολουθήσουν μεταξύ χωρών-μελών, ας προχωρήσουμε μόνοι μας και ας κάνουμε ό,τι νομίζουμε πως είναι καλό για την υγεία, αλλά ταυτοχρόνως και για την οικονομία μας. Γιατί κάποια επιτροπή γιατρών της Ε.Ε. είναι καλύτερη από τους δικούς μας υπό τον κ. Τσιόδρα; Είδαμε τα αποτελέσματά τους τούς τελευταίους δύο μήνες...

Γιατί έχει καλύτερη κρίση η κυρία Βερστάγκεν ή η κυρία Φον ντερ Λάιεν από τον Μητσοτάκη και γιατί πρέπει να περιμένουμε να χαθεί όλο το καλοκαίρι; Δεν είπε κανείς να... γεμίσουμε κορωνοϊό, αλλά από τα 34 εκατομμύρια τουρίστες, ας έρθουν... 4 εκατομμύρια. Οχι όμως και κανένας! Τουλάχιστον ας αποφασίσουμε εμείς τι θέλουμε να κάνουμε.

Τέταρτον, μήπως απλώς δεν αποφασίζουν στην Ε.Ε. γιατί οι περισσότερες χώρες-μέλη δεν θέλουν μετακινήσεις των πολιτών τους για να ενισχύσουν τον εσωτερικό τους τουρισμό και την εγχώρια κατανάλωση; Ας προχωρήσουμε τότε σε ορισμένες προσεκτικές διμερείς συμφωνίες με χώρες-μέλη της Ε.Ε. ή και μη μέλη, φυσικά τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Πέμπτον και τελευταίο, αλλά και πιο ουσιαστικό ερώτημα. Μήπως απλώς μας δουλεύουν κανονικά οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, αφού οι ίδιοι όταν θέλουν να αποφασίσουν, το κάνουν μέσα σε λίγες ημέρες; Οι πρώτοι έδωσαν στη Lufthansa περί τα 12 δισ. ευρώ και οι δεύτεροι άλλα τόσα στην Air France.

Τουλάχιστον, λοιπόν, αν δεν έχουμε να ενισχύσουμε εμείς ευθέως τις δικές μας επιχειρήσεις και τους δικούς μας πολίτες παραπάνω, πέρα από τις δυνάμεις μας, ας αποφασίσουμε για τις τύχες μας, πάντοτε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Και μπορούμε και ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι έχει τον τρόπο του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

VAGANEMOS

πολύ περίεργη χρονιά, πρωτοφανής πράγματα, ότι και να πούμε δύσκολο είναι.

κα

Όσο υπάρχει Covid-19 τα αεροπορικά ταξίδια θα είναι είτε απαγορευτικά ακριβά για διεθνή τουρισμό είτε πολύ επικίνδυνα. Αυτοί που μιλούν για διμερείς συμφωνίες ας αναλογιστούν ότι η Ελλάδα ως χώρα της ζώνης Σένγκεν στην τουριστική σεζόν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο ανταλλαγής ιικού φορτίου μεταξύ πολιτών της ΕΕ και πολιτών τρίτων χωρών με επακόλουθο την εκ νέου διάδοση της νόσου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όπως συνέβη με την περίπτωση της Β. Ιταλίας. Για την Ευρώπη στο σύνολο της υπάρχουν κι άλλα πιο σοβαρά διακυβεύματα εκτός από την ήδη κατεστραμμένη τουριστική σεζόν μερικών κρατών. Δεν μπορεί από τη μια να λέμε απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και από την άλλη να μιλάμε για διεθνή τουρισμό.

τασος ταλλης

οσοι ονειρευομτσι φτηνες διακοπς σιγα μη βαλει π καθε ξενοδοχος σε πενταδτερο κλπ το καθε γιδοξουρι!

Και την ελληνική πίτα ολόκληρη

Και τον ευρωπαϊκό σκύλο χορτάτο, δεν γίνεται - αλήθεια, πού ακριβώς ο Μητσοτάκης έδειξε να αναλαμβάνει "πρωτοβουλίες" έναντι της ΕΕ κάτι πήγε να ψελίσει περί ομολόγου και ...το ξέχασε. Και όχι, τουρίστες που θα ταλαιπωρηθούν από αλλεπάλληλα μέτρα προστασίας/περιορισμού και θα ταλαιπωρήσουν το προσωπικό ξενοδοχείων κλπ, ειδικά αν χρειαστούν περίθαλψη και καραντίνα, δεν θέλουμε. Το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να είναι το ίδιο με τα προηγούμενα. Ας στραφούν στον εσωτερικό τουρισμό, με επιδοτήσεις από την κυβέρνηση και προσφορές από ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκές, εστιατόρια-μπαρ, σκάφη αναψυχής, να κινηθεί ο κόσμος -κυρίως οικογένειες και παρέες- και να πάει έστω λίγες μέρες σε μέρη και με τρόπους που κανονικά δεν μπορεί να πάει ούτε με 10 χρόνια αποταμίευσης. Και να χρησιμοποιηθεί η φετινή εμπειρία για καλύτερο σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Κοινη λογική και σύνεση χρειάζεται. Και εγκράτεια.

Γερμανος

Κουντουρα θα λετε και θα κλαιτε.

Αυτό

Που θέλουμε είναι μια χώρα που δεν θα βασίζεται στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Φτάνει πια τόσες δεκαετίες,είδαμε που φτάσαμε μ αυτό το δρόμο.

Αναποδεμος

Δεν είπε κανείς να... γεμίσουμε κορωνοϊό, αλλά από τα 34 εκατομμύρια τουρίστες, ας έρθουν... 4 εκατομμύρια!! Ρε συ κύριε Τασο μου αυτό το διαμάντι εσύ το γράψες? Έλα πες αλήθεια. Είπες να μην γεμίσουμε κορονοιο ας έρθουν 4 εκ ?(έτσι για να πάρουμε λίγο κορονοιο και εντάξει εδώ είμαστε θα το ξεπεράσουμε,είναι σαν να λέμε ας τον φάμε λίγες φορές ,ας μας καβαλήσουν 5-10 ,πολλοί να μην είναι γιατί εκεί είναι πρόβλημα) Επίσης ο ίδιος παραδέχτηκες ότι Γάλλο και Γερμανοί αποφάσισαν άμεσα για την ενίσχυση των δικών τους επιχειρήσεων Προφανώς και μας δουλεύουν Και όχι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για τις τύχες μας εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Και με ποιους θα κάνουμε διμερείς συμφωνίες τηρώντας τα πρωτόκολλα. Με τους Ιταλούς τους Άγγλους η τους Ισπανούς που είναι γεμάτοι κορονοιο Τους Αμερικανούς? Ποιοι μένουν ?,Γαλλοι,Γερμανοί ,Ολλανδοί ,Βέλγοι κτλ Δλδ αυτοί που μας δουλεύουν Αλλά αφού έχει τον τρόπο του ο Μητσοτάκης ,θα φέρουμε Ρουμάνους Αλβανούς Εσθονους τουρίστες. Εδώ στην Καλαμάτα στείλτε Λιθουανούς καλός λαός και μπασκετμπολίστες. Θα τους αρέσει και η γουρνοπουλα μας Εντάξει Τάσο τώρα θα κοιμάμαι ήσυχος.

λεων

Κυριε Καραμητσο το συνταγματικο Δικαστηριο της γερμανιας ελαβε αποφαση για θεματα που απτονται του Ευρωπαικου Δικαστηριου και των οργανων της Ε,Ενωσης και προφανως εγκαλει την κυβερνηση της γερμανιας στην εφαρμογή των αποφασεων της στα δρωμενα της χωρας τους μεσα στα πλαισια όμως των κοινοτικών κανονισμων.Διαφαινεται πλεον μια συγχυσις στο πεδιο εφαρμογης των κοινοτικα λαμβανομενων αποφασεων και κατά συνεπεια ο Μητσοτάκης που εχει δειξει αποφασιστικοτητα στην χαραξη επωφελούς- εθνικως- πολιτικης είμαι σιγουρος ότι θα κινηθεί οριακα αλλα και επιθετικα στην προστασια των εθνικων μας συμφερόντων σε μια αρχομενης εκφυλιστικης πολιτικης αρθροπάθειας στον χωρο της ΕΕ..Ας εκμεταλευτουμε οσο μπορούμε την συγκυρια των γεγονοτων με εθνικα κριτήρια ωφελους και όταν και αν η ΕΕ συγκερασει τις τασεις, αποψεις, σχεδιασμούς να ακολουθήσουμε την κοινη περπατησιά. Πρεπει να μπει μια ταξη στην Ε.Ενωση όπως -ειρησθω εν παροδω- και στην εμφανή προπαγανδα "γραφιδων" του Π Θεματος που αντιπροσωπευουν μηδενιστικες και περιθωριακες αντιληψεις.

Μαργαρίτα.

Τουρίστες θέλουμε κύριε Καραμήτσο και όχι λαθρομετανάστες που ο ΣΥΡΙΖΑ τους παρουσίαζε ως τουρίστες των ακριτικών μας νησιών. Η Ελλάδα κόντρα στην ακατάσχετη καταστροφολογία της Κουμουνδούρου και των εντύπων της, θα έχει και φέτος τουρισμό, ικανοποιητικό για την πανδημία που περάσαμε με επιτυχία. Μία έκκληση για φέτος στους ιδιοκτήτες Τουριστικών καταλυμάτων να προσλάβουν Έλληνες και όχι αλλοδαπούς τριτοκοσμικούς μετανάστες. Φέτος οι Έλληνες έχουν περισσότερη ανάγκη. Μην ξαναδούμε στην Μύκονο σε Ιταλικό εστιατόριο Πακιστανό μάγειρα και κατσαπλιά Αλβανό σερβιτόρο.

Μαργαριτα

Έλα κορίτσι μου μια και είσαι από σπίτι να σε προσλάβω εγώ , θα δουλέψεις όμως η θα παίζεις στο τηλ ;;

Έλα

Κορίτσι μου να σε προσλάβω εγώ στην δουλειά με τα ίδια λεφτά που περνούν και αυτοί , η δουλειά δεν είναι ντροπή ,δεν κλέβουν οι άνθρωποι ,δουλεύουν . Φαντάζεσαι κορίτσι μου να λένε τα ίδια σε όλον τον κόσμο ;; Τι ρωτάω και εγώ τώρα ;;;

@Ελα

Νομίζεις η κάνεις πως νομίζεις.Θα έρθει η ώρα που θα καταλάβεις τι έγκλημα συντελείται.Κι ο Κούνδουρος τέτοιες αυταπάτες είχε.

GEORGIA.

Οι τουρίστες έστω και λιγότεροι θα έρθουν και φέτος στην Ελλάδα.Εκείνοι που πλέον δεν θα έρχονται είναι οι υπάλληλοι της Τρόικα, αφού η Ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τεράστια.Όπως πρόσφατα είπε η Ακαδημαϊκός της Σορβόνης η κυρία Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Μητσοτάκης αυτή την στιγμή είναι ένα δώρο για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας πάλι είναι ένα δώρο που δεν το θέλει κανείς, παρά μόνο οι ύποπτες ΜΚΟ, ο Σόρος και οι Ισλαμιστές λαθροεισβολείς.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία