Folli Follie: Ο Μάιος του '18, κάποια emails και πολλές «ανάγκες»
Στέφανος Τζανάκης

Στέφανος Τζανάκης

Folli Follie: Ο Μάιος του '18, κάποια emails και πολλές «ανάγκες»

Στις 4 Μαΐου του 2018, η Ελλάδα συζητούσε τα των επαφών μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και της κυβέρνησης Ζάεφ, που θα κατέληγαν λίγο αργότερα στην συμφωνία των Πρεσπών. Συζητούσε και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις – τις είχε αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – με τους δανειστές της χώρας, ενόψει της ολοκλήρωσης των Μνημονίων. Και τότε, «έσκασε» το report της QCM , ενός αμερικανικού hedge fund, με θέμα τη Folli Follie, ένα από τα καμάρια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η QCM υποστήριζε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν «φουσκώσει» τα οικονομικά της μεγέθη – ειδικά σε ό,τι αφορούσε την επέκτασή της στην Ασία – προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια ποσά από πώληση μετοχών. Η Folli Follie αντέδρασε αμήχανα , δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι είχε τα διαθέσιμα που η QCM έλεγε ότι δεν είχε – και τρεις εβδομάδες αργότερα, μολις 10 ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, η μετοχή της κατέβηκε από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το παρασκήνιο εκείνων των 21 ημερών επιχειρεί να φωτίσει η ΡwH, μία ελεγκτική εταιρεία – γίγας, που επιχειρεί να αποτιμήσει ό,τι έχει απομείνει από την Folli Follie, που μόλις το 2014 είχε αναγκάσει το Bloomberg να συμπεριλάβει τον κ. Τζ. Κουτσολιούτσο, τον ισχυρό άνδρα της Follie , στη λίστα με τους «αναδυόμενους δισεκατομμυριούχους».

Τα στοιχεία που βρήκαν οι ελεγκτές – τουλάχιστον αυτά που έχουν «διαρρεύσει» ως τώρα - είναι κάποια emails που στέλνει ο Νίκος Σάκκος, που καταγράφεται ως «υπεύθυνος ασφαλείας» της Follie , προς τον ισχυρό άνδρα του Ομίλου, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Εκεί, γίνονται οι αναφορές σε τέσσερα πρόσωπα του τότε κυβερνώντος κόμματος – μόνον οι δύο από αυτούς , ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκείνη την εποχή.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης – επομένως, εκ της θέσεώς του θα έπρεπε να ασχοληθεί με την επίθεση που είχε υποστεί μία μεγάλη ελληνική επιχείριση, από ένα επιθετικό hedge fund. Άλλωστε, εκείνη την περίοδο – όπως και σήμερα – οι πάντες στην Ελλάδα έβλεπαν αρνητικά τέτοιες κινήσεις, μιας και τα hedge funds είχαν ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία , τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, ο Αλέκος Φλαμπουράρης , ήταν γνωστό ότι αναλάμβανε την επικοινωνία με αρκετούς από τους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους , μιας και ήταν ένας άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του τότε πρωθυπουργού. Και οι δύο λένε σήμερα ότι δεν μίλησαν με κανέναν , όπως και ότι δεν συναντήθηκαν με κανέναν εκπρόσωπο της Folli Follie, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε συγκλονίσει την ελληνική αγορά, ειδικά στα τέλη Μαΐου του '18 – όταν οι εφημερίδες φιλοξενούσαν στις πρώτες τους σελίδες μεγάλα ρεπορτάζ για την πτώση του χρηματιστηρίου «μέσω φημών και κερδοσκόπων».

Από την άλλη πλευρά, ο Μάκης Μπαλαούρας ήταν πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ενώ ο Σπύρος Αραχωβίτης, ο οποίος λίγο αργότερα ορκίστηκε υπουργός Γεωργίας, ήταν ένας φέρελπις βουλευτής , για τον οποίον συζητιόταν ότι ήταν κοντά στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Από τα λίγα που έχουν «διαρρεύσει» από τον διαχειριστικό έλεγχο της PWH, προκύπτει σαφώς η σχέση Μπαλαούρα με την εταιρεία – τα 80.000 ευρώ ως δωρεά στο νοσοκομείο της εκλογικής του περιφέρειας και το email με την τροπολογία που ενδιέφερε τον Όμιλο Κουτσολιούτσου. Και παραμένει το ερώτημα πως δεν ασχολήθηκαν οι αρμόδιοι από την κυβέρνηση – την στιγμή μάλιστα που στην αρχή, οι πάντες ήταν έτοιμοι να πιστέψουν ότι η Folli Follie δεχόταν κερδοσκοπική επίθεση...

Εκ του αποτελέσματος, ξέρουμε πια ότι ακόμα κι αν όσα καταγράφονται στο email Σάκκου έγιναν στ' αλήθεια , δεν είχαν αποτέλεσμα – μιας και η εταιρεία οδηγήθηκε σε γκρεμό και οι Κουτσολιούτσοι στην φυλακή. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι αν ο «υπεύθυνος ασφαλείας» της Follie δεν είχε ιδέα για τις πρακτικές των μετόχων – και απλώς προσπαθούσε να στηρίξει την δουλειά του απέναντι σε μία επίθεση από ένα hedge fund – δεν ίσχυε το ίδιο για τον εργοδότη του, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε στο «μαγαζί» του.

Μάλιστα, ο κ. Κουτσολιούτσος προφανώς ήξερε – όπως όλοι όσοι έκαναν τότε τον κόπο να κάνουν μία αναζήτηση στο Google – ότι η QCM είχε επιτεθεί με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να βγάλει χρήματα. Το ερώτημα λοιπόν είναι προφανές: πως ανέθεσε τις πιο κρίσιμες επαφές της επιχειρηματικής του ζωής σε έναν άλλον; Δέσμευε στην αγορά ο Νίκος Σάκκος την Folli Follie; Ή μήπως οι επαφές με την κυβέρνηση ήταν τόσο «δεμένες» , που δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί ο ίδιος ο κ. Κουτσολιούτσος;

Βεβαίως, ο ισχυρός άνδρας της Follie δεν είχε υποχρέωση να ενημερώνει τον υπάλληλό του για τις δικές του κινήσεις – ωστόσο, η αναφορά του Νίκου Σάκκου ότι «έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός» δεν αφήνει περιθώρια για προσωπικές κινήσεις του κ. Κουτσολιούτσου «πιο ψηλά» , αφού το «πιο ψηλά» δεν υπήρχε...

Κλείσιμο
Το ενδιαφέρον είναι ότι η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέτρεψε την διαπραγμάτευση της μετοχής της Follie για 15 συνεδριάσεις, μετά από την «επίθεση» της QCM – και ενώ ήταν σαφές μετά από το πρώτο τριήμερο ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα σημεία πώλησης που διέθετε ανά τον πλανήτη και για τα ταμειακά της διαθέσιμα. Τότε, βουλευτές του πρώην ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή – σε αυτές τις τρεις εβδομάδες αρκετοί έχασαν τα λεφτά τους , μιας και η μετοχή κατρακύλησε κατά 70% - αλλά η απάντηση ήταν του τύπου «δεν είμαστε αρμόδιοι».

Από κει και πέρα, ο Νίκος Σάκκος αφήνει κάποια υπονοούμενα στο ηλεκτρονικό του μήνυμα για χρήματα που θα πρέπει να καλύψουν «ανάγκες», προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πεδίο για την εταιρία , σε σχέση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Καλύφθηκαν, άραγε, εκείνες οι «ανάγκες»;





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης