lygeros_stavros

Αλβανική εμπλοκή στα Σκόπια με τη Μέρκελ στην Αθήνα

Σταύρος Λυγερός

Ενώ όλα έδειχναν πως βαίνουν καλώς και πως η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα ολοκληρωνόταν χωρίς πρόβλημα, πριν την καθοριστική ψηφοφορία, Αλβανοί βουλευτές ζήτησαν η ιθαγένεια να μην είναι "μακεδονική".

Έθεσαν, μάλιστα, και κάποια πρόσθετα ζητήματα, ώστε να καθίσταται σαφές πως η ΠΓΔΜ είναι πολυεθνικό κι όχι εθνικό κράτος των "Μακεδόνων".

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι σαφές πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η συνεδρίαση διεκόπη την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου για την Παρασκευή, με σκοπό να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και η συνταγματική αναθεώρηση να ολοκληρωθεί. Στην πραγματικότητα, οι Αλβανοί ζητούν το προφανές, αυτό που δυστυχώς δεν ζήτησε η Αθήνα: η ιθαγένεια, που δηλώνει την ιδιότητα του πολίτη της "Βόρειας Μακεδονίας", να είναι βορειομακεδονική και όχι "μακεδονική".

Οι Σλαβομακεδόνες, που αυτοαποκαλούνται "Μακεδόνες", με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, πρωτοτύπησαν παγκοσμίως: το όνομα της ιθαγένειας δεν είναι παράγωγο της κρατικής ονομασίας, όπως παντού στον κόσμο. Ορίζοντας την ιθαγένεια σαν "μακεδονική", έθιξαν όχι μόνο τους Έλληνες, λόγω του σφετερισμού, αλλά και τους Αλβανούς, τους οποίους προσπαθούν ταχυδακτυλουργικά να καπελώσουν με τη δική τους ψευδεπίγραφη ταυτότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζόραν Ζάεφ ποντάρει στην παρέμβαση της Δύσης προς τα αλβανικά κόμματα, δεδομένου ότι και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επείγονται για την ένταξη της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν δεν είναι σαφές που θα καταλήξει η διένεξη μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν, υπό την πίεση της Δύσης, οι Αλβανοί θα κάνουν πίσω, ή αντιθέτως εάν οι Σλαβομακεδόνες θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό όσον αφορά την ιθαγένεια. Εάν προκύψει συμβιβασμός δεν μπορεί λογικά να είναι άλλος από την αντικατάσταση του όρου "μακεδονική" ιθαγένεια από τον όρο βορειομακεδονική. Έτσι, ο πολίτης του γειτονικού κράτους αντί για "Μακεδόνας" θα ονομαστεί Βορειομακεδόνας. Εάν συμβεί αυτό, οι Αλβανοί θα έχουν, λόγω καραμπόλας, προσφέρει ένα μεγάλο δώρο στον Ελληνισμό.
Η Μέρκελ στην Αθήνα

Είναι αξιοσημείωτο πως η εμπλοκή που προκάλεσαν Αλβανοί βουλευτές στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτει με την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Η Γερμανίδα καγκελάριος εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη και των δύο χωρών, το οποίο θα συμπυκνώνεται στο ότι η Συμφωνία πρέπει να τεθεί σε ισχύ, γιατί είναι προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Η ικανοποίηση του αιτήματος των Αλβανών βουλευτών όσον αφορά την ιθαγένεια απαιτεί τροποποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δεν είναι εφικτή. Θα απαιτούσε νέα Συμφωνία, με ό,τι σημαίνει αυτό. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει κάποιο πρόσθετο πρωτόκολλο, το οποίο να ερμηνεύει το συγκεκριμένο εδάφιο. Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που μία συμφωνία αλλάζει έτσι πριν τεθεί σε ισχύ. Όλα αυτά, εάν ο Ζάεφ και οι βουλευτές που συνθέτουν την πλειοψηφία των 80 αποδεχθούν το αλβανικό αίτημα. Από την πλευρά της η Αθήνα, βεβαίως, δεν θα έχει καμία αντίρρηση.

Η συνέχεια στην πηγή: SLpress.gr

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Τώρα όλοι κατάλαβαν ΓΙΑΤΙ είναι «ΠΡΘ» ένας ... Αλέκσης

Του λέει ΜΠΡΑΒΟ η Αφέντρα που προσλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους, που μεγαλώνει το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάσχει λογαριασμούς, που εκπλειστηριάζει φτωχόσπιτα, που μεγαλώνει τα χρέη της ΔΕΗ, που δουλεύει με Πετσίτη, που φτωχοποιεί τους Έλληνες, που λέει Μακεδόνες τους Σκοπιανούς ... Για αυτό κυβερνάνε τα ΖΑΒΑ!!!!

Cyberdyne

ο σλάβος όσο και να τον πλενεις Μακεδόνας δεν γίνεται.

Trouk

Πόση ξεφτίλα πια σαν έθνος, εμείς οι Έλληνες. Που καταντήσαμε. Να έχουμε πολιτικούς που πρόθυμα ξεπουλάνε την χώρα μας, όταν σε άλλες περιόδους (πολύ πιο δύσκολες) δεν λυγίσαμε στο Μακεδονικό. Και τώρα, ελπίζουμε στους μισέλληνες Αλβανούς να μην δεχθούν την συμφωνία των Πρεσπών. Όταν νομίζεις πως έχεις φθάσει στον πάτο, αλλά η πραγματικότητα σε διαψεύδει, δείχνοντάς σου πως υπάρχει ακόμα πιο κάτω.

ΝΚ

Λυγερέ : επί χρόνια αρθρογραφείς στο ΠΘ υποστηρίζοντας τον Αλέξη, και είσαι ο Δούρειος ίππος του Σύριζα στην εφημερίδα. Με το μακεδονικό άλλαξες στάση. Άραγε ο Αναστασιάδης ήθελε με την αρθρογραφία σου να κρατήσει μία πόρτα στον Σύριζα; Πολύπλοκο παιχνίδι, αλλά τουλάχιστον έσωσες την υστεροφημία σου κρατώντας σωστή θέση στο εθνικό θέμα. Διαφορετικά θα είχε μείνει η ρετσινιά όσων έγραφες : ( ότι το παιδί ο Τσίπρας προσπαθεί αλλά δεν τον συνδράμουν οι άλλοι, έχει καλές προθέσεις κτλ). Βάλτε την άποψή μου και μήν την λογοκρίνεται, όπως προηγούμενη.

vagpap70

Οι Σλάβοι μόνο θέλουν να λέγονται Μακεδόνες. Στο κρατίδιο όμως των Σκοπίων κατοικούν και Αλβανοί σε μεγάλο ποσοστό και σε μικρότερα ποσοστά, Ρομά, Τούρκοι κ.α ακόμα και Ελληνες. Ο όρος Μακεδονία στην ονομασία του κρατιδίου δεν σημαίνει αυτόματα και λύση του ονοματολογικού. Αλλωστε και το 2001 είχε γίνει προσπάθεια από το Γ. Παπανδρέου για λύση με το όνομα ΓΚΟΡΝΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ η οποία δεν προχώρησε ακριβώς γιατί ξέσπασαν ταραχές με τους Αλβανούς στα Σκόπια. Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν θεωρείς τη Μακεδονία μόνο μια ονομασία και αγνοείς το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν. Ο Τσίπρας μίλησε με τον Ζάεφ μόνο και αγνόησε τους Αλβανούς που θέλουν να λέγονται Αλβανοί και όχι Μακεδόνες. Εκεί που περιμέναμε λύση, το θέμα κόλλησε.

themo

MACEDONIA EINE KAE THA PARAMEINI ALBANIKI=FINALE

@

και εσυ Αλβανε εισαι απογονος του Μ. Αλεξανδρου? οπως ειναι και ο Ζαεφ? Προσεχε γιατι και αλλος ενας ελεγε οτι ειναι ο Μεγας Ναπολεων και τον εκλεισαν στο τρελαδικο

μακιςςς

η Αλβανία είναι και θα παραμείνει η χαβούζα της Ευρώπης = φινάλε

Δεν εχουν καμμια σχεση....

...οι Σλαβοι με την Μακεδονια. Οι Σλαβοι και ολες αυτες οι φυλες που ζουν στο νεοσυστατο κρατος των Σκοπιων δεν πρεπει να εχουν καθολου τον ορο Μακεδονια στην ονομασια τους. Δεν εχουν καμμια σχεση με την Ελλαδα και την ιστορια της. Απο τον ορο αυτο πηγαζει το κακο. Ακομα και με το βορεια Μακεδονια η σλαβομακεδονια αναποφευκτα θα λεγονται παλι μακεδονες και με γλωσσα μακεδονικη και απογονοι του Μ. Αλεξανδρου. Ειναι απαραδεκτο να δωσουμε την αδεια σε ξενους να οικιοποιηθουν κατι που ειναι δικο μας καθαρα και μονο ελληνικο. Δυστυχως αυτοι που μας κυβερνανε ειναι εθνικα επιζημιοι και πανε να μας βαλουν σε μεγαλους μπελαδες. Ενα δειγμα πηραμε απο τη Μερκελ που ειπε για συγγενεια. Συγγενεια με Σλαβους οι Ελληνες δεν εχουν. Μονο γειτονεια. Απο που κι ως που τους γειτονες να τους λενε συγγενεις? Καπου αποσκοπουν. Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις διορατικος ιδιαιτερα για να καταλαβει που το πανε. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΡΟΣΒΟΡΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

EAN ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ. 500.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΛΒΑΝΟΙ - 80.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ 35.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΡΟΜΑ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΩΣ ΒΟΡΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ?

@

Δεν ειναι δυνατον ολοι αυτοι οι ξενοι λαοι ασχετοι απο την Μακεδονια και οι εθνικα ασυνειδητοι πολιτικοι εφιαλτες να απαγορευσουν στους πραγματικους Μακεδονες να λεγονται Μακεδονες. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. 151 βΟλευτες που ψαχνουν να βρουν ειναι πολυ λιγοι. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ 180 ΕΦΙΑΛΤΕΣ. Συμφωνα με το αρθρο 28, παραγραφος 2 του Συνταγματος δεν μπορουν να περασουν θεματα εθνικης σημασιας με μολις 151. Επομενως ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία