lygeros_stavros

Τσίπρας-Κοτζιάς επικυρώνουν τον Μακεδονισμό-αλυτρωτισμό των Σκοπίων

Σταύρος Λυγερός

Η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων είναι γεγονός και αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες την ερχόμενη Παρασκευή (15 Ιουνίου) ή το Σάββατο. Στο διάγγελμά του, ο Τσίπρας ομολόγησε ότι η Ελλάδα αποδέχεται η σλαβομακεδονική γλώσσα να ονομάζεται «μακεδονική γλώσσα» («macedonian language»), με τη διευκρίνιση ότι είναι σλαβικής προέλευσης. Το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα αποδέχεται πως οι Σλαβομακεδόνες θα ονομάζονται «Μακεδόνες». Θα ισχύει ο όρος «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia», με τη διευκρίνιση ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Η συμφωνία αυτή, αποδεχόμενη τη μετατροπή της σλαβομακεδονικής ταυτότητας σε «μακεδονική» επικυρώνει τον Μακεδονισμό, το ιδεολόγημα της «διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας». Είναι γελοίο η κυβέρνηση να ομιλεί για απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όταν αποδέχεται το βασικό όχημα του αλυτρωτισμού που είναι το όνομα της εθνότητας/γλώσσας.

Όπως είχε διαφανεί σχεδόν από την αρχή, ο Κοτζιάς διαπραγματεύθηκε με λογική ανατολίτικου παζαριού. Το ομολόγησε ρητά ο ίδιος στις συνεντεύξεις που παραχώρησε και στην ΕΡΤ και στο ΚΟΝΤΡΑ. Προφανώς, σε μία διαπραγμάτευση υπάρχει πάρε-δώσε. Έχει κρίσιμη σημασία, όμως, η διαπραγμάτευση να εκκινεί από μία θέση αρχής, η οποία να αντανακλά την πραγματικότητα στην περιοχή και κατ’ επέκτασιν να καθορίζει τις θεμιτές κόκκινες γραμμές. Δεν το έκανε και γι’ αυτό έχασε ένα κρίσιμο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

Πολύ περισσότερο που η ίδια η σλαβομακεδονική ηγεσία είχε προσφέρει την ελληνική διπλωματία το επιχείρημα για να αποδομήσει τη διαπραγματευτική άμυνα των Σκοπίων. Και ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ έχουν ομολογήσει δημοσίως ότι δεν μπορούν να μονοπωλούν τον όρο «Μακεδονία», ο οποίος περιγράφει μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από αυτήν που καταλαμβάνει το κράτος τους. Γι’ αυτό και αποδέχθηκαν το Βόρεια Μακεδονία ως όνομα του κράτους τους. Η ομολογία τους αυτή από διαπραγματευτικής απόψεως είναι η αχίλλειος πτέρνα τους, η οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά.

Εθνικό έγκλημα
Ο Κοτζιάς όφειλε να θέσει στην άλλη πλευρά ένα απλό ερώτημα: αφού και οι ίδιοι οι Σλαβομακεδόνες αποδέχονται ότι το κράτος τους δεν μπορεί να ονομάζεται Μακεδονία, επειδή είναι μέρος της γεωγραφικής Μακεδονίας κι όχι όλη η γεωγραφική Μακεδονία, πώς θέλουν οι ίδιοι να ονομάζονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους μακεδονική; Δεν συνιστά αυτό μονοπώληση του Όλου από το Μέρος; Οι Σλαβομακεδόνες είναι μία από τις εθνότητες που κατοικούν στην ευρύτερη γεωγραφική Μακεδονία. Και η γλώσσα τους είναι μία από τις γλώσσες που ομιλούνται στην ευρύτερη γεωγραφική Μακεδονία.

Εξαρχής, όμως, ο Κοτζιάς υπέκυψε στην κόκκινη γραμμή των Ζάεφ-Ντιμιτρόφ, να μείνει εκτός διαπραγμάτευσης το όνομα της εθνότητας και γλώσσας. Έριξε όλο το βάρος του στην επιβολή μίας σύνθετης ονομασίας μόνο για το κράτος. Και μάλιστα, χωρίς καν να κάνουν διάκριση μεταξύ των σύνθετων ονομάτων που βρίσκονταν στο καλάθι του Νίμιτς. Για την ακρίβεια, ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν και το «Νέα Μακεδονία», παρότι αυτό το όνομα αναφέρεται σε ολόκληρη της γεωγραφική Μακεδονία.

Εάν για τον Τσίπρα μπορείς να καταλογίσεις εγκληματική άγνοια για το ποιο πραγματικά είναι το εθνικό διακύβευμα σ’ αυτή την υπόθεση, ο Κοτζιάς δεν έχει ούτε αυτό το ελαφρυντικό. Από αυτές εδώ τις στήλες τον είχαμε επανειλημμένως επαινέσει για τον εθνικά, επωφελή τρόπο που είχε χειρισθεί το Κυπριακό. Σήμερα, υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία θα βλάψει καίρια τα θεμιτά εθνικά συμφέροντα, θα είναι υπεύθυνος για τη διάπραξη εθνικού εγκλήματος.

Πηγή: slpress.gr

ΣΧΟΛΙΑ (20)

MARINA.

Μετά την άλωση της Πόλης,την μικρασιατική συμφορά και την Κυπριακή τραγωδία, ήρθε το Εθνικό έγκλημα με το ξεπούλημα της Ελληνικής Μακεδονίας.Χθές μόλις ολοκληρώθηκε μία Εθνική τραγωδία διά χειρός Τσίπρα, Κοτζιά.Στην ουσία δια χειρός Τράμπ και Μέρκελ.Τις εντολές αυτών εκτελούν οι δοσίλογοι της Ελληνικής κυβέρνησης,Τα ανταλλάγματα ανύπαρκτα.Κάποια δήθεν συγχαρητήρια από Μονγκερίνι, Μέρκελ, Ευρωπαίους Εατίρους, καθώς και μιά σύντομη δήλωση για διευθέτηση του Ελληνικού χρέους το οποίο επί ημερών Τσίπρα,Καμμένου αυξήθηκε πραγματικά κατά 30 Δις Ευρώ.Το χειρότερο Εθνικό έγκλημα της μεταπολίτευσης, από αυτόν που έλεγε ότι με την εκλογή του κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης.Ψέμα, πολτική απάτη και Εθνικές ήττες είναι αυτά που μπορεί να προσφέρει ο Τσίπρας.Εκλογές τώρα, το καλύτερο δημοψήφισμα για την χούντα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Νιμιτς απο Νιμετζ...

Ειμαστε σιγουροι οτι το ονομα ειναι Βορεια Μακεδονια?... ή εχει γραφει "Βορεια της Μακεδονιας"? Καλα τα λεει ο Στ. Λυγερος. Οταν πας σε διαπραγματευση, ξεκινωντας εσυ απο την μεση κ ο αλλος απο την ακρη... Κλαφτα Χαραμπαλε...! Εκτος κ αν εχουν κανα μετα-παιγνιακο ασσο στο μανικι οι Co-τζιας κ Cheap-ρας... Who knows?

Απογοήτευση από όλους

Δυστυχώς, και σε αυτό το κρισιμότατο θέμα για την Ελλάδα, οι προηγούμενοι -κυρίως η ΝΔ το 1992- αντί να δώσουν μια οριστική λύση (π.χ. Σλαβομακεδονία) και να προλάβουν καραγκιοζιλίκια όπως το σημερινό, άφησαν εν γνώσει τους τις στρεβλώσεις να υπάρχουν και να αποτελούν βάση για λεονταρισμούς και υπεξαιρέσεις, "κερδίζοντας χρόνο" (όπως δικαιολογήθηκε πρόσθφατα ο Αντωνάκης... ο μεγαλύτερος μοχλός αγκύλωσης στο θέμα και υπεύθυνος για την πτώση της μοναδικής ως τώρα κυβέρνησης που είχε στα χέρια της ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσης) κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό με καθρεφτάκια περί "αμετακίνητης εθνικής θέσης" επί 25 χρόνια, όπως ακριβώς κατηγορούν τον Αλέξη ότι "διαπραγματεύονταν" το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τουλάχιστον αυτός, έστω υπό την πίεση των συνθηκών, προχώρησε σε μια λύση "ρεαλιστική", καλή ή κακή, όταν οι άλλοι επί πολλά χρόνια κρατούσαν "κόκκινες" γραμμές της πλάκας! Και τώρα, με κροκοδείλια δάκρυα, κρύβονται πίσω από το "γελαστό παιδί" για να παίξουν για μια ακόμη φορά το περίφημο "blame game" - μόνο που όταν παίζεις τέτοια παιχνίδια έχοντας μια ολόκληρη χώρα, και Ιστορία, πίσω σου, είσαι, το λιγότερο, Λαϊκιστής, Αριβίστας και τελικά, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, Επικίνδυνος! Πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχεις και ΚΑΜΙΑ απολύτως "γραμμή" για το θέμα που διαπραγματεύεσαι, απλά ψαρευεις μια εδώ και μια εκεί, ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ... Τέλος εποχής για το τραγικό απόκομμα που εξακολουθεί να λέγεται ΝΔ. Όσο για την "κυβέρνηση", βάζει μια βόμβα στο μαλακό υπογάστριο των Βαλκανίων, καθ υπόδειξη των "μεγάλων", με απρόβλεπτες συνέπειες και βάση για διχασμό των Ελλήνων. Αρχικά, θα υποχρεωθούμε σε απαλοιφή οτιδήποτε "μακεδονικού" από τη βόρεια Ελλάδα. Μετά, βλέπουμε... Ας προσέχαμε!

@

ξαναειπώθηκε: δεν ήταν ο Σαμαράς (μολις 4,5%) που δεν ηθελε το Σλαβομακεδονία αλλά και ο όχλος του Ανδρέα (47%) και της λοιπής προοδευτικής παράταξης (10%) που έλεγαν ότι ο Μητσοτάκης ξεπουλά και την Μακεδονια και την οικονομία (ιδιωτικοποιήσεις, κινητή τηλεφωνία, μεγάλα εργα ΣΔΙΤ όπως ο Ελ Βενιζέλος κλπ), πουλά και την Μακεδονία. Η πασοκαρία, νυν αλητοασυριζαρία! Η ιδια που έκαιγε τον ολπ-κοσκο το 2007, που έκαιγε την Αθηνα το 2008 και το 2011. Αυτό δε θα περάσει έτσι, ουτε από χρυσαυγίτες, ουτε από δεξιούς ουτε από τους φιλελευθερους κεντρώους. Μετά ήρθε ο Χολμπουρκ και διέταξε τον αλητη Τσιπρα (σορυ, τον Ανδρεα) να σταματησει το εμπάργκο! Εξη μηνες πριν πεσει η ΝΔ ειχε ερθει ο Κρίστοφερ κι ειχε πεί ότι το φθινόπωρο θα έχετε εκλογές! Αυτή είναι η αριστερή αλητεία. Κι όχι ο εγγονός της Π Δέλτα, ο οποίος είναι ένας, ενώ ο αρισερός όχλος που έβλεπε Λαζοπουλο κι Ανδρέα και λεφτά υπάρχουν και Θα χορευουν οι αγορες ηταν 55-60% επι σαραντα χρόνια.

Theodore.

Κύριε Λυγερέ εςείς δεν τους βγάλατε,κατηγορώντας με λύσσα τους άλλους;Τι περιμένατε να κάνουν;Ασχετοι,αγράμματοι,κολλημένοι στο παρελθόν,και γεμάτοι μίσοος και ρεβανσισμό ήταν πάντα.Βάλατε κι εσείς το λιθαράκι σας,εύγε.

Ahmed

πληρης μετάλλαξη η πληρης και προμελετημενη εξαπατηση απο εναν ματαιοδοξο ανθρωπου που θελει με καθε θυσια να κρατηθει στον ''θρονο'' του?

ειδικο δικαστηριο

Ο Τσιπρας μαλλον πιστευει οτι οι Ελληνες ειναι διανοητικα καθυστερημενοι και οπως μεχρι τωρα τους εξαπατησε κατενεξακολουθηση (δημοψιφισμα κλπ) χωρις να ανοιξει μυτη ετσι κανει και σε αυτην την περιπτωση σε ενα ζητημα υψηστης εθνικης σημασιας... νομιζω αυτη την φορα δεν θα του περασει και ειναι η αρχη του τελους ενος ''μορφοματος'' που εχει προκαλεσει πολα δυνα με τον ερασιτεχνισμο του και τις ακρεες ιδεοληψιες του... σε καθε περιπτωση ο Τσιπρας ειναι εντεταλμενος και υπηρετεις ξενων κεντρων... αντι του Ελληνικου λαου... αυτο οδηγει αυτοματα σε ειδικο δικαστηριο

Βασίλης

Κύριε Λυγερέ, δέν έχετε καμία δικαιολογία. Όλοι τούς ξέραμε, τουλάχιστον όσοι διαβάζαμε στό ελάχιστο τίς θέσεις τών κομμάτων αλλά καί τής διανόησής τους, πολύ περισσότερο εσείς. Παρόλα αυτά τούς στηρίξατε μέ τήν αρθρογραφία σας ν΄ανέβουν καί νά παραμείνουν στήν εξουσία. Δυστυχώς επικράτησαν οι νεανικές σας ιδεολογικές αναζητήσεις, παραμερίζοντας όποια πατριωτική αντίσταση. Δυστυχώς δέν έχουμε φθάσει ακόμη στόν πάτο. Μέ τίς υγείες μας.

seluk

Μπαρμπα ασε τα σαπια. Προσπαθεις να βγαλεις καθαρο τον Πινοκιο οτι δηθεν ειναι μικρος χαζος κλπ και να τα φορτωσεις ολα στον Κοτζια. Ο ιδιος ο αμορφωτος ειναι αυτος που τον επελεξε οπως επισης ο ιδιος ειχε επιλεξει και το asset Βαρουφακης και αυτος ειναι που εχει ολη την ευθυνη

Σακης

Προδοτες,πρεπει να φυγουν αμμεσα....ΤΩΡΑ...

ΝΕΧΑΜΑΣ-ΒΕΛΤΣΟΣ- ΜΟΥΖΕΛΗΣ..ΕΚΛΗΘΗΣΑΝ ???

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟ ΜΟΥΖΕΛΗ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ. ΈΠΡΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΒΕΛΤΣΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ. ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠ ΤΟΝ ΡΟΛΛΑΝ ΜΠΑΡΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΑΚ ΝΤΕΡΙΝΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΜΗΔΕΝ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ. ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΛΡΞΑΝΔΡΟΥ ΝΕΧΑΜΑ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΩΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΕΛ ΦΟΥΚΩ ΑΠ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ , ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΙΤΣΕ ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ -ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑ ΦΟΥΚΩ- ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΝΙΤΣΕ. ΕΦ ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ , ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία