Ο Αδωνις, η ΝΔ, η κυβερνηση και η «Μακεδονική Φάλλαγγα»
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Ο Αδωνις, η ΝΔ, η κυβερνηση και η «Μακεδονική Φάλλαγγα»

Πρέπει τα κόμματα (και εν προκειμένω η ΝΔ) «να αποκτήσουν νοοτροπία Μακεδονικής Φάλαγγας», όπως προτείνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδ. Γεωργιάδης, με αφορμή την (άδικη) επίθεση που ο ίδιος δήχθηκε από τον (διαγραφέντα πια) Ε. Αντωναρο;

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επειδή είναι το πολιτικό στέλεχος του κόμματος του που δέχεται τις –ασύγκριτα- μεγαλύτερες σε σχέση οποιοδήποτε άλλο στέλεχος, επικρίσεις και επιθέσεις, προφανώς εκτιμά ότι τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να γίνουν ένα είδος «Μακεδονικής Φάλαγγας»**, που θα βαδίζει κατά του εχθρού (εδώ η κυβέρνηση) με σκοπό να την κατατροπώσει.

 Και ίσως , η πρόθεση του αυτή να είναι σωστή. Η κυβέρνηση , θεωρούν παρά πολλοί πια στην ΝΔ (και όχι μόνον), θα πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν συντομότερα από την εξουσία, Κι αυτό γιατί έχει αρχίσει πια να δημιουργεί δεδομένα σε πολλούς τομείς, ορισμένα από τα οποία (δυστυχώς) είναι μη αναστρέψιμα ή πολύ δύσκολα και με μεγάλο κόστος, ανατρέψιμα.

  Όμως αυτό το γεγονός , δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άποψη του αντιπρόεδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν πια διαφορετικές φωνές στο κόμμα της ΝΔ, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και διαφορετικές απόψεις και επιλογές. Και θα πρέπει όλοι «ως Μακεδονική Φάλαγγα» να συγκροτήσουν « Κέρας»*** και προτείνοντας τις « Σάρισες»**** να λογχίσουν την κυβέρνηση.

Κλείσιμο
  Στα κόμματα και δη στα μεγάλα , τα πολυσυλλεκτικά, στα κόμματα ιδιαίτερα που διαπνέονται από την φιλελεύθερη αντίληψη, η μονολιθικότητα των απόψεων, η «σκληρή γραμμή» και η «λενινιστική οργάνωση» δεν μπορούν να σταθούν.
 
 
 Και δεν μπορούν να σταθούν, μια και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αντίληψη του φιλελευθερισμού και της ατομικής ελευθερίας του καθενός και της δυνατότητας να επιλεγεί και να δημοσιοποιεί τις απόψεις του.

 Άρα, οι « Φάλαγγες», δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο στην φιλελεύθερη παράταξη.  Το «ενωμένοι σαν μια γροθιά» αποτελεί σύνθημα άλλων πολίτικων αντιλήψεων, αυτών που εκφράζονται από το τραγούδι « σαν ατσάλινο τείχος που αλύγιστο ορμάει….».

   Η έκφραση των απόψεων, των τεκμηριωμένων θέσεων αλλά και των αντιθέσεων δεν είναι απλώς θεμιτή, για τον φιλελεύθερο χώρο, αλλά και επιβεβλημένη. Αποτελούν στοιχειό της ιδεολογίας του χώρου. Συστατικό στοιχείο της ύπαρξης του.
 
   Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορούν ορισμένοι , όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κ Καραμανλή, να χρησιμοποιούν την αντίληψη αυτή για να κάνουν τις επιθέσεις (προσωπικές κυρίως) που θεωρούν ότι τους βολεύουν.

 Η αντίθεση στην λογική «άκρα του τάφου σιωπή» και « ότι πει ο αρχηγός», δεν μπορεί να είναι μια άκρατη και χωρίς όρια επίθεση σε οποίον θεωρούμε ότι δεν μας βολεύει ή δεν μας «πάει ως άνθρωπος». Αυτό είναι κάτι άλλο.

 Η φιλελεύθερη αντίληψη δεν μπορεί να σημαίνει (και δεν σημαίνει) πως ο καθένας λέει ότι του καπνίσει, ότι θεώρει πως τον βολεύει (προσωπικά η μη) εκείνη την στιγμή αλλά και ότι επιτίθεται στους άλλους χωρίς, μέτρο, όριο και κυρίως αίτια.

  Γιατί σε ένα πράγμα που ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει δίκιο, είναι το ότι η κεντροδεξιά παράταξη, διαχρονικά, δεν έχει την στοιχειώδη αλληλεγγύη.

   Εδώ και τριανταπέντε σχεδόν χρόνια που παρακολουθώ το ρεπορτάζ αυτής της πολίτικής παράταξης, είναι πολύ λίγες οι φορές, (ίσως μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού) που στελέχη της, υποστήριξαν δημόσια αλλά στελέχη που βάλλονταν αδίκως.

 Αντίθετα, έχω παρά πολλές φόρες παρακολουθήσει στελέχη αυτής της παράταξης όχι απλώς να χαμογελούν «κάτω από τα μουστάκια τους» όταν κάποιος συνάδελφος τους εβαλλετο, αλλά ακόμα και να τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους και να επισημαίνουν «πόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο συνάδελφος τους».

Κι αυτό γιατί, οι δύσμοιροι, θεώρησαν πως αν τα μέσα ασχολούνται με άλλους δεν πρόκειται να κάνουν κριτική σε αυτούς ή πως εάν οι συνάδελφοι και εν δυνάμει «ανταγωνιστές τους» πληγούν, θα εδραιώνονταν αυτοί στις θέσεις τους.

 Ξεχνώντας βεβαίως πως οι επιπτώσεις ήταν στο σύνολο της παρατάξεως αλλά και κάτι που οι άλλοι γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά. Πως αν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ, αργά η γρήγορα θα ξηλωθεί όλο.

  Και δυστυχώς, στην ΝΔ και γενικότερα στην φιλελεύθερη παράταξη, αυτό το «συντροφικό κλίμα» αλλά και την «καλώς εννοούμενη αλληλεγγύη» δεν μπορούν ακόμα να την καταλάβουν Και κυρίως να την εφαρμόσουν.

   Σε αυτό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έχει δίκιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το φιλελεύθερο κόμμα της ΝΔ πρέπει να γίνει «φάλαγγα».

 Η Μακεδονική Φάλαγγα εξάλλου, χρησιμοποιήθηκε ΜΟΝΟΝ κατά την χρονική  διάρκεια της μάχης και γι αυτό ήταν και νικηφόρα.
 
*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
 
**Μακεδονική Φάλαγγα αποτελούσε τον χαρακτηριστικό τρόπο παράταξης μάχης, αρχικά των Μακεδόνων και στη συνέχεια όλων των κρατών των διαδοχών και επιγόνων, επί δύο αιώνες (μέσα 4ου - μέσα 2ου αιώνα π.Χ.).
***Η βασική μονάδα της Φάλλαγας ηταν η Τάξη Κάθε τάξη συγκροτούνταν από 6 συντάγματα, ενώ 32 τάξεις συγκροτούσαν ένα Κέρας
****  Η Σάρισα ήταν μακρύ κοντάρι από ξύλο οξυάς, με μήκος 5,5 μ.(έφτανε έως 6,5) και βάρος ως 8 κιλά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ