mpousmpourelis

Βυθός εντός ευρώ: ο νέος κίνδυνος

Παν. Μπουσμπουρέλης

ν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να παρουσιάσει κάποια σοβαρά εχέγγυα που να αναθερμάνουν τις προσδοκίες στην οικονομία, τότε το υφεσιογενές κλίμα μειωμένων προσδοκιών θα εμπεδωθεί. Οσους μάλιστα είχαν παρουσιαστεί απαισιόδοξοι το τελευταίο διάστημα τους δικαίωσαν τα νούμερα που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Μεγαλύτερη ύφεση στο β' τρίμηνο, πτώση εξαγωγών και λιανεμπορίου. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Οι επιφυλάξεις είχαν βέβαια αρχίσει να διατυπώνονται από την πορεία της πρώτης αξιολόγησης, οπότε φάνηκε να επικρατεί η γραμμή της υπερφορολόγησης και της υπερβολικής αύξησης των εισφορών στις διαπραγματεύσεις που εξέφρασαν κυρίως οι κύριοι Σταθάκης και Κατρούγκαλος. Σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζών στη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και την έλλειψη πλαισίου που μπορεί να προστατεύσει στελέχη από τα κουρέματα δανείων, το κλίμα παραμένει επισφαλές και διερωτάται κανείς τι θα γίνει ακόμα και αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ολα τα στοιχεία πλην της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όπου παρά τη συνεχή γκρίνια για τα έσοδα τελικά τα αποτελέσματα παραμένουν υψηλότερα των στόχων, είναι αποκαρδιωτικά στην οικονομία, ακόμα και για εκείνους που έχουν αντιμετωπίσει καλοπροαίρετα το κυβερνητικό σχήμα.

Κατά την άποψή μου, φταίει, πέραν της περιόδου Βαρουφάκη, η αρχιτεκτονική του τρίτου μνημονίου που επιχείρησε να αντιστοιχήσει τη θεωρητική πολιτική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Σε μια οικονομία, όμως, με τα βαθιά προβλήματα της ελληνικής, με πιστωτές οι οποίοι υπογράφουν ό,τι τους δώσεις αρκεί να προτάσσεται με κάποιον τρόπο η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να αντιλαμβάνονται για πολλοστή φορά τους διαφαινόμενους φαύλους κύκλους, το μοντέλο του τρίτου μνημονίου κινδυνεύει να καταρρεύσει. Κι εκεί μπορεί τελικά να αποκτήσουν επιχειρήματα όσοι προβλέπουν την κόπωση των εσόδων και τον κόφτη στο βάθος.

Και επειδή πλέον το Grexit τείνει να αποτελέσει ξεπερασμένη κινδυνολογία, ο νέος διαφαινόμενος κίνδυνος είναι η στασιμοποίηση με απειλητικά μεγέθη για την κοινωνία εντός του ευρώ για χρόνια. Ποιά είναι αυτά; Χαμηλές αμοιβές, ανεργία, χαμηλές συντάξεις. Αυτό αποτελεί και τον υπαρκτό κίνδυνο αποσάθρωσης της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι θα ακουστεί στη Θεσσαλονίκη, όμως αν το κλίμα δεν αλλάξει και δεν αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην οικονομία, επενδύσεις σοβαρές και επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες δεν μπορούν να γίνουν.

Η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει με τη βοήθεια των πιστωτών. Ηδη έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν λάθη, καθώς κατέληξαν και πριν από μήνες σε πολιτικές που εκ των πραγμάτων και φοιτητές ακόμα θα αντιλαμβάνονταν ότι εξαντλούν τα όρια μιας οικονομίας που πέρα από το ρεκόρ χρέους έχει και ρεκόρ ύφεσης. Το σύνολο του ελληνικού προγράμματος ίσως τελικά αποτελέσει μελλοντικά, όπως συχνά γίνεται στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης, την αφορμή για ανατροπές σε σχέση με επιλογές που έχουν να κάνουν με κρατούσες αντιλήψεις, κυρίως σε επίπεδο πιστωτών. Μια τέτοια δεν ήταν και η κατάληξη του PSI, που σήμανε τελικά καθαρό όφελος μόλις 50 δισ. για το χρέος και παράλληλα την οριστική έξοδο των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές, τον εκμηδενισμό της ρευστότητας, τον εκτροχιασμό των κόκκινων δανείων και τη διάλυση των Ταμείων;

Εκτός αυτών, τώρα έχουμε δύο νέα ανησυχητικά στοιχεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το θολό τοπίο που επικρατεί σε σχέση με τον χρόνο έναρξης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και το δεύτερο με τη διαφαινόμενη αναβολή ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, που θα σημάνει παρατεινόμενο πρόβλημα ρευστότητας.

Κάποιος θα πρέπει να ακούσει περισσότερο τις προτάσεις των επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων, εγχώριων και διεθνών, με γνώμονα την ανάπτυξη και την απασχόληση. Και να πάρει το θάρρος να κάνει κι άλλες πολλές αναπροσαρμογές. Με τα σούρτα-φέρτα στα Eurogroup προκοπή δεν θα έρθει. Πάρα μόνο θα εξακολουθήσει η ίδια δοκιμασία χωρίς τέλος.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

xvi

Οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση η οποία ηθελημένα ή άθελα της προσπερνά τους διαχρονικούς πολιτικούς και γεωπολιτικούς πυλώνες(*όχι εφήμερους κομματικούς),θα αδυνατεί να παρουσιάσει την πληρέστερη δυνατή εικόνα.Ο βυθός (οικονομικός) που εμφανίσατε είναι το αιτιατό και όχι η γενεσιουργός αιτία. Αιτία όλων αιτιατών είναι η πολιτική (*όχι κομματική). Ενδεικτικά θα παρουσιάσω μερικά διαχρονικά αναλλοίωτα δομικά πολιτικά στοιχεία της πολιτείας, τα οποία ουδείς δύναται να αμφισβητήσει, και κατόπιν θα εμφανίσω ονειρικά οικονομικά σενάρια για να αποδείξω ότι απουσία απαραίτητου πολιτικού πλαισίου, ουδεμία οικονομική οδός οδηγεί παρά μόνο σε αδιέξοδο. Έχουμε λοιπόν ένα ολόκλειστο πολιτικό σύστημα, ιδιότυπο "απαρτχάϊντ" δουλικό σε υπερεθνικά κέντρα, συνεργατικό και ανταλλακτικό με στρατό κατοχής -κλειστά επαγγέλματα (*Γ. Πανούσης ελληνική κοινωνία ίσον κυρίαρχες συμμορίες συμφερόντων επιδιδόμενες σε συμψηφισμούς εγκλημάτων ), με κυριότερα θύματα: το social mobility (Α&Ω), την αξιοκρατία (Α&Ω), το brain drain(Α&Ω). Προσπερνάμε τάχιστα τους λαβύρινθους της αήττητης γραφειοκρατικής τρέλας, της διαφθοράς, της διοικητικής αυθαιρεσίας, της διαρκούς ανασφάλειας σε κάθε επίπεδο: από τα καπρίτσια οποιουδήποτε κυβερνητικού βλαχοκλητήρα των ανακτόρων, τα ανοικτά σύνορα να συρρέουν κατά χιλιάδες ή εκατομμύρια εργατών, και άλλα όσα μύρια συνθέτουν την περίφημη "ελληνική πραγματικότητα". Κόντρα σε όλα αυτά, παθαίνει μαζική παράκρουση η Γουόλ Στρήτ, και αποφασίζουν όλες οι εταιρίες της να εγκαταστήσουν τις παραγωγικές τους μονάδες εδώ. Με ένα μαγικό τρόπο καταφέρνουν να εγκατασταθούν ! πόσα δευτερόλεπτα ; λεπτά ; ώρες ; ημέρες ; τους δίνεις να τα μαζέψουν και να φύγουν ; Ήτοι τους καλύτερους διακοσμητές χώρου και λοιπούς κορυφαίους τεχνίτες να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος 100 τ.μ, αν οι ιδιοκτήτες είναι παραβατικά τομάρια που δεν τα χωρούν όλοι οι ποινικοί κώδικες της υφηλίου, αν οι προσκεκλημένοι να εγκατασταθούν στο διαμέρισμα των 100 τ.μ ξεπερνούν σε αριθμό ολόκληρη πόλη, άν αρκετοί από τους προσκεκλημένους διαθέτουν τις ίδιες "αρετές" με αυτές των υψηλών κουμανταδόρων οικοδεσποτών, πόσος χρόνος απαιτείται να μην βρείς ούτε την σκόνη του "διαμερίσματος" ; Χωρίς αξιοκρατική κοινωνία, αληθινή δημοκρατία που απουσιάζουν χαώδεις οικονομικές ανισότητες, χωρίς πολίτες-οπλίτες έτοιμους να θυσιαστούν για ιερά & όσια, χωρίς λογοδοσία των πάντων, χωρίς έλεγχο εισερχομένων, ακόμη και όλο το χρυσό της γης να διαθέταμε θα κατάληγε στην μαύρη τρύπα.

Ντίνος

Γιατί δεν λέμε τα πράγματα όπως είναι; Γιατί φοβόμαστε, γιατί είμαστε ανίδεοι, ή γιατί εξυπηρετούμε συμφέροντα; Δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που να θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μέσα στο Ευρώ. Οποιοσδήποτε το πιστεύει, εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

Οικονομολόγος

Δηλαδή η Βενεζουέλα με το μπολιβάρ και η Αργεντινή με το πέσο έχουν ανακάμψει; Όποιος θεωρεί το ευρώ ως την αιτία της οικονομικής εξαθλίωσης και την νέα δραχμή ως την μοναδική λύση είναι οικονομικά αναλφάβητος.

@

Μετά από 7 χρόνια βαθύτατης κρίσης, ακόμα δεν κατάλαβες ότι το νόμισμα συνδέεται με το πώς το διαχειρίζεσαι; Αν όχι,ξεκίνα από το σπίτι σου.Τα νοικοκυριά.Θα είναι μία καλή βάση.Μετά πας στις επιχειρήσεις και μετά στο κράτος.Αυτό σαν μία πρώτη εικόνα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία