felekis_nikos

Η στρατηγική του Τσίπρα

Νίκος Φελέκης

Στον πανδαμάτορα χρόνο επενδύει ο πρωθυπουργός τις ελπίδες του για μεταστροφή του δυσμενούς, για την κυβέρνησή του, κλίματος. Η συμφωνία για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή και αυτή που θα ήθελε, όμως άμεσα δεν του δημιουργεί και προβλήματα που θα καθιστούσαν ανυπόφορη -έως και αδύνατη- τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον συνεταιρισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Με ευθύνη πρωτίστως της Γερμανίας, η επίλυση του ελληνικού προβλήματος πήρε μία ακόμη αναβολή. «Στο Eurogroup κλώτσησαν το τενεκεδάκι του χρέους λίγο πιο πέρα, για μερικά ακόμη χρόνια. Τώρα το έσπρωξαν για το '22. Οπως είχαν κάνει το '15 για το '18 και πιο πριν το '12 για το '15. Αντί για οριστική διευθέτηση είχαμε, για μια ακόμη φορά, επιδιόρθωση. Λύση σοβαρή και ριζική δεν υπάρχει. Και δεν πρόκειται να υπάρξει στο προβλεπτό μέλλον. Οσο η χώρα παραμένει προβληματική, η εκκρεμότητα θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Οπως η Duracell, έτσι θα είναι και το ελληνικό χρέος», μας λέει διακεκριμένο πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης που στο παρελθόν έχει χειριστεί από θέση (υπουργικής) ευθύνης τα θέματα της οικονομίας. 

Κοινωνική δυσαρέσκεια

Θα συνεχίζεται όμως πυροδοτώντας -κάθε φορά που θα χρειάζεται να ληφθούν και νέα μέτρα- πολιτικές εντάσεις και κοινωνική δυσαρέσκεια. Αυτό είναι κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες το γνωρίζουν πολύ καλά, επειδή όμως τα προβλεπόμενα της συμφωνίας εκτείνονται πέραν του χρόνου διακυβέρνησης από τους ίδιους, προτιμούν, στο όνομα της επικοινωνίας, να υπερτονίζουν τα θετικά του Eurogroup και όχι τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται - και φυσικά τις μεσομακροπρόθεσμες παρενέργειες που αναπόφευκτα θα εμφανιστούν. Επιπροσθέτως, στο Μαξίμου θεωρούν ότι η απόφαση των Βρυξελλών, για τα μνημόνια και το χρέος, τους παρέχει την ευκαιρία να καλύψουν σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής τις αντιδράσεις που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για την πανηγυρική συνάθροιση στο Ζάππειο την Παρασκευή. Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά τα φαινόμενα διάλυσης που εμφανίζει το κόμμα του Πάνου Καμμένου, παραμένει συμπαγής.

Βεβαίως, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας εφεξής δεν εξαρτάται από την επιθυμία του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας, που ηγείται των ΑΝ.ΕΛ., να παραμείνουν μαζί μέχρι και τις εκλογές. Η περικοπή των συντάξεων, εάν δεν αποτραπεί, η ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών όπως η ΔΕΗ, η κύρωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό σε συνδυασμό με τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να δοκιμάσουν τις αντοχές ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχουμε επιπλέον εύφλεκτη εθνική ύλη στην πολιτική αντιπαράθεση, που μπορεί να «κάψει» και την κυβερνητική συνοχή εάν το κλείσιμο του «αλβανικού μετώπου», που επαγγέλλεται ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, γίνει με πρόνοιες που θα προκαλέσουν διχασμό στον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία αντίστοιχο με αυτόν του Μακεδονικού.

Μπούμερανγκ

Το επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το άσχημο κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία από τις αποδοκιμασίες των κυβερνητικών στελεχών. Ασχέτως του αν αυτές είναι καθοδηγούμενες, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, ή αυθόρμητες, όπως διατείνεται η αντιπολίτευση, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά συνολικά για το πολιτικό σύστημα και τον δημόσιο βίο, καθώς τα συνθήματα για «προδότες πολιτικούς», «εθνικούς μειοδότες» και «κρεμάλες» τους μόνους που ευνοούν είναι τους ακραίους, και ιδιαίτερα τους ρέποντες προς τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό. «Σήμερα μπορεί να βλάπτεται η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως επειδή το κλίμα αυτό μόνο τέρατα μπορεί να γεννήσει, είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα αύριο να πλήξει και την επόμενη κυβέρνηση, της οποίας βασίμως εικάζεται ότι θα ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης», μας λέει προβεβλημένο στέλεχος της Κουμουνδούρου το οποίο ανήκει στην κατηγορία των «πασοκογενών». Δεν συμφωνεί όμως με πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποστηρίζει: «Ο Τσίπρας έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες. Αυτά που έκανε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, και μάλιστα μαζί με τους Χρυσαυγίτες του Μιχαλολιάκου, τώρα τα λούζεται. Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν. Και αγανακτούν σε βάρος του. Μπορεί να μην είναι το μνημόνιο, είναι όμως το Μακεδονικό που δεν επιτρέπει στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κυκλοφορήσουν, ιδίως στην επαρχία, ελεύθερα και χωρίς να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα».

Δεν ανησυχούν

Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, παρά τα όσα επικριτικά λέει για την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης. Και οι λόγοι είναι πολλοί.

Πρώτον, επισήμως κανένα κόμμα δεν στηρίζει το... ξέσπασμα της βίας για το Μακεδονικό. Δεύτερον, η Χρυσή Αυγή, μέλη της οποίας πρωτοστατούν σε κάποιες φασαρίες, είναι ξεδοντιασμένη. Μετά το φασιστικό παραλήρημα του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση στη Βουλή και με τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης να επικρέμαται επί των κεφαλών της ηγεσίας της το μόνο που της επιτρέπεται να κάνει είναι, όπως μας λέει υπουργός, «να κάθεται στ’ αυγά της και φρόνιμα». Τρίτον, οι αντιδράσεις του ΚΚΕ είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο και την περιφρούρηση του Περισσού, οπότε δεν μπορούν, παρά τα λεγόμενα του «Ριζοσπάστη», «να γίνουν το λαϊκό ποτάμι που θα πνίξει την αμερικανόδουλη κυβέρνηση της ψευτοαριστεράς».

Τέταρτον, στην κουλτούρα της Ν.Δ. δεν είναι το πεζοδρόμιο και οι λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά η πολιτική διαχείριση των αποδοκιμασιών μέσω των μηχανισμών θεσμικής αντιπαράθεσης.

Πέμπτον, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε δώσει τη νομιμότητα και τη μαζικότητα στις ριζοσπαστικές έως ακραίες συνιστώσες του για να φουντώσει το κίνημα των Αγανακτισμένων για τα μνημόνια, τώρα βρίσκεται στην εξουσία, με αποτέλεσμα οι παλαιές συνιστώσες να έχουν αφυδατωθεί, ενώ πολλά από τα μέλη αυτών των οργανώσεων, έχοντας καταλάβει θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, πήραν μεταγραφή από το στρατόπεδο της επανάστασης σε εκείνο της υπευθυνότητας.

Και έκτον, επειδή το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, που είχε κάνει τον πατριωτισμό λάβαρο της ύπαρξής του, δεν βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, ενώ ως Κίνημα Αλλαγής διχάζεται και για τη θέση που πρέπει να λάβει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Ο σοβαρότερος όμως λόγος είναι επειδή ο Τσίπρας και το στενό του επιτελείο γνωρίζουν ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και επιστημονικές ελίτ της χώρας, καθώς και οι άνθρωποι της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς μπορεί να έχουν επιμέρους επιφυλάξεις, αλλά ουσιαστικά συμφωνούν με τον συμβιβασμό στο Μακεδονικό, ενώ ανυπομονούσαν να τελειώσουν οι αξιολογήσεις και η ασφυκτική μνημονιακή επιτροπεία προκειμένου η οικονομία και η κοινωνία να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας. Και μαζί μ’ αυτούς η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι αγορές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι ψηφοφόροι

Βεβαίως, τα ανωτέρω μπορεί να του παρέχουν ασφάλεια από τους πολυποίκιλους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, όμως τον αφήνουν εκτεθειμένο στις διαμαρτυρίες και τη δυσαρέσκεια του λαϊκού παράγοντα. Ο κίνδυνος για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι πως πλέον βρίσκεται σε απόσταση και σε αρκετές περιπτώσεις και σε ευθεία σύγκρουση με τον λαϊκό κόσμο και τα μεσαία στρώματα που συνέδραμαν αποφασιστικά για να αναρριχηθεί στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επίλυση του Μακεδονικού, μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα βάλει μπροστά από το φθινόπωρο, δεν συγκροτεί ελκυστικό αφήγημα για να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές. Μπορεί να συγκρατήσει κάποιες, λίαν ικανοποιητικές ίσως για την προκυβερνητική του ιστορία, δυνάμεις, όμως εάν οι ψηφοφόροι προσερχόμενοι στις κάλπες δεν έχουν αισθανθεί βελτίωση στην τσέπη και τη ζωή τους, θα προτιμήσουν μάλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να διαχειριστεί τις τύχες τους. 

Και λέμε τον Μητσοτάκη επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, μάλλον εξέρχεται ενισχυμένη από τη στάση της στο Μακεδονικό. Μπορεί να είναι υποκριτική και να μη συνάδει με τις φιλελεύθερες ιδέες, περιλαμβανομένου και του παρελθόντος του αρχηγού της, όμως η επιλογή του Κυριάκου να ταυτιστεί με τη ρητορική της Λαϊκής Δεξιάς και να συμπορευτεί με τον Αντώνη Σαμαρά -και όχι με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη και τον αείμνηστο πατέρα του στη διαχείριση της διαφοράς με τα Σκόπια- τον ωφέλησε, αφού επανασύνδεσε την ηγεσία της Ν.Δ. με τη λαϊκή και κομματική της βάση - και πρωτίστως στη Μακεδονία. Πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι το «φιλελεύθερο ξένο σώμα» στη δεξιά παράταξη, αλλά ο αρχηγός που την ενοποιεί. Δεν είναι ο εκφραστής των Μητσοτάκηδων -που η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν συνδέθηκαν με κάποιο εθνικοπατριωτικό ζήτημα- σε μια παράταξη όπου οι καραμανλικοί και οι σαμαρικοί δίνουν τον τόνο και αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά ο φιλελεύθερος πολιτικός που μετακινήθηκε προς τα δεξιά για να αντιμετωπίσει την (έστω υπό διαρκείς μεταμορφώσεις) Αριστερά. Βεβαίως, η υιοθέτηση της φουστανέλας ως ενδύματος της συντηρητικής παράταξης, αντί για το ευρωπαϊκό κουστούμι που προτιμούσαν ανέκαθεν οι φιλελεύθεροι και κεντροδεξιοί παράγοντας της Ν.Δ., δυσκολεύει τη διείσδυση στον κεντρώο χώρο, όμως εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι πως το κυρίαρχο στοιχείο της εκλογικής προτίμησης της Ν.Δ. δεν θα είναι τόσο η στάση της στο Μακεδονικό όσο η απομάκρυνση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση. 

Γι’ αυτό και πιστεύουν ότι η γραβάτα που φόρεσε ο Τσίπρας προκειμένου να δείξει ότι έβγαλε, όπως είχε υποσχεθεί, τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά και για να προκαλέσει αντίστιξη ανάμεσα στον ίδιο, με τον ευρωπαϊκό λαιμοδέτη, και τον φουστανελοφόρο Μητσοτάκη «θα αποβεί η κρεμάλα του Τσίπρα στις εκλογές».

Οι απώλειες

Η Ν.Δ. μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στη συνοχή της, όπως και το ΚΚΕ, από τη στάση της στο Μακεδονικό, όμως τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα υφίστανται απώλειες. Εκτός από τους ΑΝ.ΕΛ. που εισήλθαν σε φάση διάλυσης και τη Χρυσή Αυγή που είδε να μειώνεται κατά έναν ακόμη βουλευτή η δύναμή της, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογή αρχηγού και το ιδρυτικό του συνέδριο θα ζήσει και την πρώτη του διάσπαση. Το Ποτάμι είναι θέμα λίγου χρόνου να αποχωρήσει από το ΚΙΝ.ΑΛ. Η Φώφη και ο Σταύρος θα χωρίσουν τα τσανάκια τους. Ακόμη κι αν κάποιοι από τα στελέχη του δεν θέλουν τη διάσπαση, η φορά των πραγμάτων τούς οδηγεί εκτός του σχήματος της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα εάν οι δύο βουλευτές (Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός) που δήλωσαν ότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με το ΚΙΝΑΛ αποχωρήσουν από το Ποτάμι, τότε ο Σταύρος παύει να είναι επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού το Ποτάμι μένει με τέσσερις βουλευτές και κατά συνέπεια δεν εκπληρώνει την προϋπόθεση του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος θέτει ως ελάχιστο όριο αναγνώρισης ενός κόμματος ως Κοινοβουλευτικής Ομάδας την υποστήριξη από τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Ο Σταύρος και ορισμένοι από τους στενούς του συνεργάτες στο Ποτάμι θα προσπαθήσουν, λένε οι πληροφορίες, να ηγηθούν μιας νέας προσπάθειας δημιουργίας κόμματος στον χώρο του Κέντρου πιθανώς σε συνεργασία με την ομάδα των Αννας Διαμαντοπούλου - Γιώργου Φλωρίδη και άλλες προσωπικότητες και συλλογικότητες που έχουν αναφορά στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό και Μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Το πιθανότερο είναι να αποτύχουν, ενώ διερευνάται η πιθανότητα να ενταχθεί το Ποτάμι στη λίστα Μακρόν για τις ευρωεκλογές προκειμένου ο Σταύρος ή κάποιος άλλος να εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο...

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Montazieros

Η ποιά????? Εχει στρατηγική ο Τσίπρας! Μπράβο ωραίο αστείο. Να σας πω και γω μια μαντινάδα που μου ήρθε μόλις τώρα κ. Φελέκη να την πείτε αύριο στην εκπομπή να γελάσετε. Πάμε: " Ο Τούρκος θέλει βούρδουλα, ο Γερμανός μεθύσι, ο Ελληνας καλή ζωή και ο ΣΥΡΙΖΑ ......ξέρετε!

φωτης πραμαντα

δηλαδη παλιε μου γειτονα νικο τι μας λες περιληπτικα. οτι αφου εκανες αναλυση για ολα τα κομματα της αντιπολιτευσης (ολοι σουζα) το καθε ενα για διαφορετικους λογους και ριχνοντας και λιγη χολη για το καθενα (εκτος παλαιου κραταιου πασοκ ξερεις εσυ οπως ξερουμε και μερικοι αλλοι ) ετσι Νικο?? και αφου εχει καταλυθει καθε εννοια δημοκρατιας απο τους σφυριζανρουφια@@@ ,χλιαρη αντιδραση απο ολους για την καταντια των ΕΛΛΗΝΩΝ . αρα τι????οτι το μονο μπουλουκι που εκανε σωστα τη δουλεια του ηταν ο σφυριζα παροτρυνοντας (οταν ηταν αντιπολιτευση) να πολεμανε με καθε ανορθοδοξο τροπο ,οτιδηποτε δημοκρατικο αλλα μη αρεστο σε αυτους. για να παμε μερικα χρονια πισω να δουμε τι γινοταν

μακιςςς

"η υιοθέτηση της φουστανέλας ως ενδύματος της συντηρητικής παράταξης, αντί για το ευρωπαϊκό κουστούμι που προτιμούσαν ανέκαθεν οι φιλελεύθεροι και κεντροδεξιοί παράγοντας της Ν.Δ., δυσκολεύει τη διείσδυση στον κεντρώο χώρο, "….... Για πιο ακριβώς κέντρο μιλάτε; Και η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το ΠΑΣΟΚ του ΑΠ ήταν έντονα πατριωτικά κόμματα. Επίσης δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της φουστανελας και του κουστουμιου της ΕΕ, ούτε υπάρχει αντίφαση μεταξύ φιλελευθερισμού και φουστανελας. Το να είσαι υπέρ της ελευθερίας σημαίνει ότι είσαι υπέρ της εθνικής κυριαρχίας. Οι μόνοι που εξ ανέκαθεν είχαν προδοτικές τάσεις ήταν οι ακροαριστεροί οι οποίοι ιδεολογικά προωθούν τον διεθνισμό. Και συνεπώς τα εθνικά θέματα τα θεωρούν κουρέλια καραγκιόζηλικια. Το παραδέχονται ούτως ή άλλως ευθεως.

ςς

οποτε και αν γινουν οι εκλογες ισως εχουμε ισχυρη αυτοδυναμια την ισχνη την θερωρω δεδομενη της νδ,ο ανωριμος λαος δοκιμασε και ψηφισε εκτρωματα συριζανελ,χρυση αυγη,ποταμολεβεντηδες,σε πρωτη φαση ο ανωριμος λαος εχει εγκαταλειψει ανελ,ποταμι,δημαρ,και μαλλον τον λεβεντη δεν θα τον βαλει στη βουλη,, το ερωτημα ειναι τωρα το συριζα σε τι βαθμο τον εχει εγκαταλειψει,πολλοι λετε οτι το συριζα ο λαος τον εχει στο 20%,η γνωμη μου ειναι οτι ο λαος δοκιμασε το συριζα και εξαπατηθηκε οικτρα,γιατι να του δοσει 20% ,αφου ξερει ο λαος οτι και ως αντιπολιτευση ο συριζα δεν εχει να δοσει τιποτα απλα θα λαικιζει,υστερα απο τη σφαλιαρα που εφαγε ο λαοςαπο το συριζα,τον βλεπω κατω του 15% το ποσοστο αυτο θα το χασει την επομενη των εκλογων,ειτε τον πανε ειδικο δικαστηριο ειτε οχι,εδω θα εχει εφαρμογη μια λαικη παροιμια,οποιος καιγετε στο χυλο φυσαει και το γιαουρτη, ο συριζα θα ειχε μηδενισθει αλλα ας οψονται οι δημοσιοι υπαλληλοι εκει βασταει ο συριζα,οτι βασταει,.

Μετράνε αντίστροφα οι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ.

Πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποβολή των ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΩΝ από τη εξουσία μέσω της συντριπτικής ήττας την οποία θα υποστούν στις εθνικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή, 26-05-2019, (ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές) ή την Κυριακή, 21-10-2018. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο ίδιος και η οικογένειά μου θα ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, "σφυρίζοντάς τον" στους πανάθλιους ψεύτες και αχρείους απατεώνες.

Περί απατεώνων...

"Κατά τραγική σύμπτωση η ρύθμιση του χρέους με μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ συνέπεσε με τη φυλάκιση του ανθρώπου που πρώτος εισήγαγε τις μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση του χρέους. Του Αρτέμη Σώρρα. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ιστορία είναι άδικη. Με οικονομικές δοξασίες και πολιτική σοβαρότητα ανάλογες του Σώρρα κάποιοι έγιναν πρωθυπουργοί, υπουργοί και παραγονταραίοι. Αντιθέτως, ο ίδιος ο Σώρρας θεωρήθηκε απατεώνας και πέρασε τα κάγκελα της φυλακής. Η μία εξήγηση είναι ότι τελικά αυτό που ξεχωρίζει τον επιτυχημένο απατεώνα από τον αποτυχημένο απατεώνα είναι τα κάγκελα της φυλακής. Η άλλη προκύπτει από μια παράφραση του Ζαν-Φρανσουά Καν: Επιτυχημένος απατεώνας είναι ένας αποτυχημένος απατεώνας που ψηφίστηκε στις εκλογές".

Ο υπερθετικός Βαθμός του όρου "πολιτικός απατεώνας"...

Η κλιμάκωση είναι η εξής: πολιτικός απατεώνας, πολιτικός αρχιαπατεώνας, τσίπρας.

Χοντρό κάλο στον εγκέφαλο, χοντρό κάλο και στον κ@λο!!!

"Είναι πλέον πασίγνωστο, (με βάση την ασκούμενη πολιτική), ότι οι συριζαίοι έχουν χοντρό κάλο στον εγκέφαλο. Μετά τις εθνικές εκλογές και την κλωτσιά την οποία θα τους δώσει ο ελληνικός λαός, θα αποκτήσουν χοντρό κάλο και στον κ@λο!!!"

'Οταν με φιλάς στα χείλη, πως να μείνουμε δυό φίλοι;;;

'Οπως δηλώνει εμφατικά ο τίτλος του σχολίου μου, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εφόσον με προκαλείς σεξουαλικά θα σου τον "σφυρίξω". Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την πανάθλια συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΩΝ... Αφού ξεπουλάς την Μακεδονία μας. μου περικόπτεις την σύνταξη, μου επιβάλλεις πρόσθετο φόρο μειώνοντας το αφορολόγητο όριο, μου αυξάνεις τον 'Ενφια, (μέσω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων), δεν μου αναγνωρίζεις έκπτωση από την φορολογία των ιατρικών δαπανών, θέλει πολλή φιλοσοφία για να αντιληφθείς ότι στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές θα σου τον «σφυρίξω» ψηφίζοντας τη Νέα Δημοκρατία με χέρια και με πόδια;;;

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, εάν δεν ακούτε ήδη τα σφυρίγματα...

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, εάν δεν ακούτε ήδη τα σφυρίγματα όσων προετοιμάζονται να σας τον "σφυρίξουν" στις εκλογές του Οκτωβρίου 2018, καλόν θα είναι να επισκεφθείτε ωτορινολαρυγγολόγο!!! Μετά τις εκλογές θα χρειασθείτε τη βοήθεια ιατρών άλλης ειδικότητας...

Σήμερα, (25-06-2018), πόσο απέχουμε από τις πιθανές ημερομηνίες εκλογών ;

Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν την 21-10-2018, απέχουμε εκατόν δέκα επτά, (117), ημέρες από σήμερα. Εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν την 26-05-2019, (ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές), απέχουμε τριακόσιες τριάντα τέσσερις, (334), ημέρες από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και μέρα που περνάει δεν θα ξαναπεράσει. Συνεπώς, οι υπολειπόμενες ημέρες διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τους πανάθλιους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ είναι πλέον μετρημένες!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία