Τσίπρας: «Ρε συ Ευκλείδη, τι Αριστερά είναι αυτή;»
Νίκος Φελέκης

Νίκος Φελέκης

Τσίπρας: «Ρε συ Ευκλείδη, τι Αριστερά είναι αυτή;»

«Ομπρέλα» είναι η νέα τάση στην οποία συμμετέχουν οι «53+», η τριάδα των Φίλη, Σκουρλέτη, Βούτση, οι «κεντριστές» με Βίτσα, Καλαμαρά και οι Παπαδημούλης, Πουλάκης - Οι ομάδες στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν παρασκηνιακά τον εσωκομματικό πόλεμο για οργανωτική επικράτηση

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσπαθούν να τον αποκρυπτογραφήσουν προκειμένου να προσαρμόσουν ανάλογα και την αντιπολιτευτική τους τακτική. «Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται και σε σχέδιο πρόωρων εκλογών;» ήταν το πρώτο ζήτημα που τους απασχόλησε. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να στήσει κάλπες το φθινόπωρο του 2021. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αυτή τη γνώμη. Δεν αποκλείει όμως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να προκύψει ως ανάγκη και όχι ως επιλογή του πρωθυπουργού. Εχοντας θητεύσει και αυτός στο ίδιο πόστο, γνωρίζει ότι υπάρχει ένας βασικός κανόνας στη διακυβέρνηση: οι πρωθυπουργοί θα πρέπει να έχουν όλα τα σενάρια στο τραπέζι και ανάλογα με τη συγκυρία και τις καταστάσεις να μπορούν να επιλέξουν πότε τους συμφέρει να προσφύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία. «Το πιθανότερο, και το λογικό, είναι ο Κυριάκος να θέλει να εξαντλήσει την τετραετία ή να κάνει εκλογές λίγους μήνες πριν από τη λήξη της. Μπορεί όμως να αναγκαστεί να τις κάνει πιο γρήγορα αν οι κοινωνικές παρενέργειες από την πανδημία είναι καταστροφικές και τα πράγματα στην οικονομία και τα Ελληνοτουρκικά εξελιχθούν άσχημα», λέει στους συνομιλητές του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογολογία, τα δύο πρώτα 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό, και μάλιστα από κυβερνητικές πηγές, ήταν κάτι μάλλον ευχάριστο για τον Αλέξη Τσίπρα. Εξυπηρετούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι τον πρωθυπουργό επειδή τον βοηθούσε να κρατήσει το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, ενωμένο. Οι βουλευτές και τα στελέχη του Αλέξη, με τις εκλογές επί θύραις, είναι λογικό να σταματήσουν να τσακώνονται για το... αριστερόμετρο στα οργανωτικά της Κουμουνδούρου και τη δοσολογία του ριζοσπαστισμού και του ρεαλισμού στο πρόγραμμα και τις συμμαχίες τους. Κάτι που φάνηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, όπου παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρξε τελικά μια κάποια ταύτιση απόψεων στο κείμενο που κατέθεσε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και στο οποίο γίνεται αναφορά από την εισβολή στο Καπιτώλιο μέχρι την πανδημία και τις επιπτώσεις της, τον ρόλο του κόμματος, την ευρωπαϊκή όψη της κρίσης, την οικονομική και υγειονομική διαχείριση της κυβέρνησης και την αντιπολιτευτική τακτική που, σύμφωνα με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να είναι «δομική, μαχητική, προγραμματική» και να επιδιώκεται «ο συντονισμός των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης με στόχο μια μεγάλη πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία».

Η παγίδα της εκλογολογίας
Εκ παραλλήλου, η φιλολογία ότι μετά από μερικούς μήνες και πάντως το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 θα έχουμε εκλογές -και μάλιστα με το σύστημα της απλής αναλογικής- εκ των πραγμάτων λειτουργούσε διαλυτικά για την κυβέρνηση και τη συνοχή της συμπολίτευσης αφού έθετε εν αμφιβόλω την κυβερνητική σταθερότητα. «Δυστυχώς για εμάς, το Μαξίμου κατάλαβε γρήγορα την παγίδα της εκλογολογίας και την έκοψε μαχαίρι», μας λέει κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, όπως παραδέχεται και υπουργός πρώτης γραμμής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «θα ήταν πολιτικά ηλίθιο και εκλογικά αυτοκτονικό να συζητείται η πιθανότητα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία με την πανδημία του COVID-19 να συνεχίζεται». Και όχι μόνο αυτό, αλλά «και να μην έχει δοθεί ακόμη η έγκριση για τα προγράμματα και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης», συμπληρώνει για πολλά χρόνια υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που εκ της θέσεώς του γνωρίζει τους κανόνες της αγοράς, ενώ διαχειρίστηκε και πακτωλό κοινοτικών χρημάτων.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως υποστηρίζει ότι «οι σχεδιασμοί για εκλογική απόδραση του κ. Μητσοτάκη από την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας, τη στιγμή που συνεχίζεται η καθημερινή εκατόμβη απωλειών συνανθρώπων μας, φανερώνουν και το απόλυτο αδιέξοδό του», εντούτοις η αλήθεια είναι ότι θα ήθελε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να αναδιοργανωθεί και να βελτιώσει την εικόνα του κόμματος στην κοινωνία, αλλά και στις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να είναι αρνητικές για την Κουμουνδούρου. Ως εκ τούτου, οι πλέον σοβαροί και νουνεχείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Προτιμούν να τους δοθεί άνεση χρόνου για να κάνουν εκείνες τις προγραμματικές αναπροσαρμογές, τις πολιτικές συνεργασίες και τις οργανωτικές αλλαγές που θα μετεξελίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κύριο φορέα της λεγόμενης Προοδευτικής Παράταξης. Ομως και η αριστερή μειοψηφία δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Και ο λόγος είναι ότι «κάλπες, λόγω κυβερνητικής κατάρρευσης, σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές, θα κληθεί να διαχειριστεί, όπως και το 2015, αρνητικές και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, που όχι μόνο απέχουν από τις ιδέες της Αριστεράς, αλλά και τον εντάσσουν οριστικά στις δυνάμεις του συστήματος».

Γίνουν δεν γίνουν οι εκλογές, τελειώνει δεν τελειώνει η πανδημία, οι εσωκομματικές ομάδες συνεχίζουν, πάντως, στο παρασκήνιο τον πόλεμο για οργανωτική και πολιτική επικράτηση. Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκδήλωση για να παρουσιάσει το μανιφέστο με τις θέσεις της η νεοεμφανιζόμενη ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) των Κοτσακά, Ρήγα, Σκορίνη κ.ά., που προέκυψε ως διάσπαση της προεδρικής ομάδας των Παππά, Σπίρτζη, Πολάκη, που είχε χθες διαδικτυακή ολομέλεια. Διεργασίες γίνονται και στην αριστερή μειοψηφία. Η εμφάνιση της «Ομπρέλας», στην οποία συμμετέχουν οι «53+», η τριάδα των Φίλη, Σκουρλέτη, Βούτση, οι «κεντριστές» των Βίτσα, Καλαμαρά και οι Παπαδημούλης, Πουλάκης που αποχώρησαν από τη δεξιά τάση της προεδρικής πλειοψηφίας, είναι η hot είδηση των ημερών στον κομματικό μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου. Εκτός από την αριστερή μειοψηφία, η «Ομπρέλα» φιλοδοξεί -τουλάχιστον στα εθνικά θέματα- να εκφράσει και τους σημιτικούς των πασοκογενών (Μπίστης, Λιάκος κ.ά.), ενώ οι πρωταγωνιστές της έχουν στόχο, όπως λένε, να καλύψουν όλες τις δυνάμεις που αφενός έχουν προβλήματα συγκατοίκησης με τους «πολακιστές» του προεδρικού μπλοκ και αφετέρου επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αριστερό και διεθνιστικό πρόσημο και όχι κεντρώο και εθνολαϊκό.

Πλάκα στον Τσακαλώτο
Το μανιφέστο της «αριστερής Ομπρέλας» καλωσόρισε και ο Τσίπρας όταν την παραμονή του Πολιτικού Συμβουλίου οι Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Βίτσας, Καλαμαρά και Παπαδημούλης, σε συνάντηση που είχαν μαζί του, του έδωσαν το κείμενο και τον ενημέρωσαν ότι δεν αποτελεί πράξη αμφισβήτησής του, καθώς και ότι επιδίωξή τους δεν είναι ο οργανωτικός πόλεμος για να επικρατήσουν στο κόμμα, αλλά ο προγραμματικός διάλογος, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει και ο ίδιος, όπως του είπαν, να κατευθύνει και την προεδρική πλειοψηφία. Είναι σίγουρο ότι ο Αλέξης δεν τους πίστεψε, αλλά επειδή γνωρίζει ότι η εσωκομματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών συνδέεται και με την εκλογή νέων οργάνων στις Νομαρχιακές Επιτροπές (σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, καταληκτική ημερομηνία είναι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ για τον Απρίλιο σχεδιάζεται ψηφιακή προγραμματική συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή 1.500-2.000 μελών), τους αντιμετώπισε με χαμόγελο και χιούμορ. Κυρίως επειδή ξέρει ότι η κατάσταση στο κόμμα παραμένει ρευστή και στον μακρύ χρόνο που απομένει μέχρι το συνέδριο θα έχουν αλλάξει αρκετές φορές τα εσωκομματικά δεδομένα, οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί των ομάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι έκανε πλάκα στον Τσακαλώτο όταν οι πέντε τού παρουσίασαν το μανιφέστο. «Ρε συ Ευκλείδη, τι Αριστερά είναι αυτή; Με τον Παπαδημούλη που 15 χρόνια είναι η δεξιά πτέρυγα του κόμματος και με σένα που είχες την ευθύνη εφαρμογής των μνημονίων;», του είπε και ο επικεφαλής των «53+», σοφά ποιώντας, έσκυψε το κεφάλι και δεν απάντησε στην ιοβόλο ατάκα του αρχηγού του.

Σημειώνουμε ότι τον Τσίπρα δεν τον ενοχλεί η κομματική πραγματικότητα με τις ζυμώσεις, τις συγκρούσεις, ακόμη και τις ομαδοποιήσεις, για έναν ακόμη λόγο. Είναι πεπεισμένος ότι, ανεξαρτήτως των επιμέρους φραξιών, τα δύο μεγάλα ρεύματα που θα συνυπάρχουν και θα συγκρούονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι «νεοεκσυγχρονιστές» και οι «νεοαυριανιστές», όπως ήταν παλαιότερα και στο ΠΑΣΟΚ ή όπως κατ’ αντιστοίχηση είναι στη Ν.Δ. οι φιλελεύθεροι και οι λαϊκοδεξιοί. Από τη στιγμή που ουδείς αμφισβητεί την ηγεμονία του, ενδεχομένως και να βολεύεται από τις τάσεις και τις ομάδες καθώς ο ίδιος αποτελεί το σημείο ισορροπίας όλων. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή είναι ένα κόμμα που το έχτισε ο Αλέξης Τσίπρας στα χρόνια της διακυβέρνησης (2015-2019) και σήμερα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση προσπαθεί να το εδραιώσει ως μεγάλο κυβερνητικό κόμμα με προοδευτικά και αντιδεξιά χαρακτηριστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που εσχάτως η «προοδευτική διακυβέρνηση» γνωρίζει πιένες. Μπορεί να την έκανε δημοφιλή ο Γιώργος Παπανδρέου με την πρόσφατη συνέντευξή του, όμως είναι ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που προσπαθεί να τη μετατρέψει από αυτονόητη στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων είτε σε πολιτικό συναλλακτήριο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη για τη συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου, είτε σε εκλογικό δέλεαρ προς τη Φώφη Γεννηματά για να αλλάξει βάρδια η κυβερνητική εξουσία, από την οποία θα επωφεληθεί και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Μάλιστα το «κλίνατε επί δεξιά» του ανασχηματισμού ο Τσίπρας θεωρεί ότι τον βοηθά να προσεγγίσει το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς και συλλογικότητες και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. «Με τον Βορίδη, τη Βούλτεψη, τον Στύλιο, τον Πλεύρη θα πάτε;» θα λέει στους συνομιλητές του. Κάτι που δεν μπορούσε να το πει με τον Πιερρακάκη, τον Χρυσοχοΐδη, τον Θεοδωρικάκο, τον Γεραπετρίτη, τη Μενδώνη και τους άλλους από την Κεντροαριστερά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι «ο πρόσφατος ανασχηματισμός επιβεβαίωσε τον ισχυρό ρόλο που παίζει το ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα (της ακραίας και φασιστικής Δεξιάς) στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως επίσης και την επιλογή του Μητσοτάκη να το αξιοποιήσει και να το ενισχύσει ως αντίδοτο στα προφανή αδιέξοδα που οδηγεί η πολιτική διαχείριση της πανδημίας από τον ίδιο και την κυβέρνησή του».

Κριτική για την πανδημία
Τούτων δοθέντων, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Τσίπρας δεν θα δυσκολευτεί να ρυμουλκήσει το κόμμα του στον αντιπολιτευτικό δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που πρωτίστως κρατά από το μανιφέστο της «Ομπρέλας» είναι η ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία του COVID-19, στο πεδίο δηλαδή όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να παίξει τα ρέστα του, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τούδε και στο εξής οι ολιγωρίες, οι παραλείψεις και τα λάθη της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο έντονης κριτικής. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να πέσει ούτε γάζα κάτω», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού και προσθέτουν: «Αφού στον ανασχηματισμό δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο υπουργείο Υγείας, σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση στον χώρο της υγείας και τις ενέργειες του Κικίλια και του Κοντοζαμάνη, κατά συνέπεια δεν μπορεί να συνεχιστεί η επικοινωνιακή πολιτική ότι για τα κακά ευθύνονται οι υπουργοί και για τα καλά ο Μητσοτάκης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Ασυλία, λοιπόν, τέλος. Εφεξής για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη πρώτος υπεύθυνος θα είναι ο πρωθυπουργός». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στριμώξει από τώρα την κυβέρνηση στα υγειονομικά επειδή, από την πληροφόρηση που έχει, θα υπάρξει επιδείνωση της πανδημίας, ενώ οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα αντιληφθούν τις δραματικές επιπτώσεις μετά το τέλος της κρίσης, όταν θα μείνουν άνεργοι ή θα μπουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους. Θα ανεβάζει ολοένα τους τόνους διότι θέλει στη συνείδηση των πολιτών να εγγραφεί ως συνεπής. Οτι δηλαδή ο ίδιος τα ’λεγε, αλλά ο Μητσοτάκης κώφευε. «Προσώρας, οι έκτακτες ενισχύσεις, τα επιδόματα, η αναστολή εργασίας και η μετάθεση για αργότερα της πληρωμής φόρων και τόκων δεν βοηθούν να κατανοηθούν το βάθος και η έκταση της κρίσης», μας λέει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Για το θέμα της πανδημίας ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι με τα όσα είπε στην ΠτΔ ουσιαστικά έθεσε «το κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ε.Ε. το επόμενο διάστημα, που είναι η επάρκεια των εμβολίων».

Κλείσιμο
Οπως εξηγεί, «η προσήλωση της Ε.Ε. σε κεντρικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια των εμβολίων για να καλυφθεί έγκαιρα ο πληθυσμός». Γι’ αυτό και επιμένει ότι «αν δεν καταφέρει η Ε.Ε. να διασφαλίσει τις πατέντες ώστε τα κράτη-μέλη να παράξουν μαζικά εμβόλια για τους πολίτες τους, η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και της Κύπρου και να συνάψει ξεχωριστές συμφωνίες με εταιρείες ή κράτη που παράγουν (π.χ. με την Κίνα)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης