lygerou-0

Νεφέλη Λυγερού

«Σωματικά και ψυχικά εξαντλημένος ο Εμμανουέλ Μακρόν», γράφει η Le Monde. «Μετεκλογική κατάθλιψη» διακρίνει η εφημερίδα Le Point στην πρόσφατη συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο «έχασε την ενέργειά του, το νεύρο και τη διαύγειά του».

8

Σε άρθρο του στους New York Times, ο νομπελίστας οιικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφέρεται στις ρωσικές αυταπάτες για έναν στρατιωτικό “περίπατο”. Πράγματι, το ότι ο πρόεδρος Πούτιν και οι Ρώσοι στρατηγοί σχεδίασαν λάθος την εισβολή στην Ουκρανία δεν χρειάζεται απόδειξη.

20

Κατά τον Τζο Μπάϊντεν, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ψυχή. «Του είπα, κοιτάζω τα μάτια σας και νομίζω ότι δεν έχετε ψυχή». Κατά τον Τζορτζ Μπους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεχειλίζει από ψυχή. «Κοίταξα τον άνδρα αυτόν κατάματα. Ήμουν σε θέση να δω την ψυχή του».

9

Πολλοί οι χαρακτηρισμοί που θα μπορούσε κανείς να υιοθετήσει για όσους ενεπλάκησαν στη δολοφονική επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Άλκης Καμπανός. Αμέτρητα υβριστικά επίθετα, το ένα χειρότερο από το άλλο, και πάλι το σάλιο του θα έχανε... Αυτά τα δύο, όμως, έχουν κολλήσει και δεν λένε να σταματήσουν να στροβιλίζονται στο μυαλό μου.

6

Αρκεί να φέρει κανείς στο νου του μια σχέση. Ένα ρομάντσο που ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς και καταλήγει να θυμίζει σαιξπηρική τραγωδία. “Όθελλος” και λίγα λέμε… Κάπως έτσι εξελίχθηκε και αυτή η κακοκαιρία και ας είμαστε ακόμα στην αρχή του δεύτερου 24ωρου. Ο Θεός να βάλει το χέρι του…

22

Το μεγαλύτερο τέρας σε αυτή τη ζωή είναι ο άνθρωπος. Τί είναι, όμως, αυτό που τον μετατρέπει σε απάνθρωπο; Μεγάλη κουβέντα, ειδικά αν καταπιαστούμε με την εννοιολογική προσέγγιση του όρου «κακός»

12

Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που είναι λες και σε αρπάζουν από τα μαλλιά. Δεν μπορείς να τους διαφύγεις. Ένας τέτοιος ήταν αυτός που συνάντησα στο Διαδίκτυο και συνόδευε το βίντεο με ένα 6χρονο αγόρι από την Αγγλία. «Κανείς δεν μ’ αγαπάει»

27

Τον Τάσο Ξιαρχό δεν τον γνωρίζω. Ούτε τη δουλειά του. Αυτό δεν λέει πολλά, καθώς κινείται σε έναν χώρο που δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα. Θυμάμαι, όμως, να τον αντικρύζω για πρώτη φορά την περίοδο της έξαρσης του ελληνικού Metoo. Αν με ρωτήσει κανείς ποιός ακριβώς ήταν ο ρόλος του και πάλι δεν έχω σαφή εικόνα. Γνώριζε κάποιους από τους φερόμενους τότε ως θύτες; Είχε εξομολογηθεί τη δική του προσωπική εμπειρία εκφοβισμού και μπούλινγκ; Κάτι τέτοιο...

15

25 Οκτωβρίου. 12:04. Λιτό ανακοινωθέν από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Σήμερα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων γιατρών». Είχε προηγηθεί ο αντίλαλος των κακών μαντάτων. «Κρίσιμη η κατάσταση». Τί κανει νιάου, νιάου στα κεραμίδια; Και, όμως, και πάλι σφυρίζαμε αδιάφοροι…

1

Ο έκτος μήνας του χρόνου σηματοδοτεί και επισήμως την έναρξη του καλοκαιριού. Ο Ιούνιος δεν μπήκε με καιρό που θυμίζει καλοκαίρι, εξαιτίας της συννεφιάς και των σποραδικών βροχών, αλλά με την Αφροδίτη Λατινοπούλου να φιγουράρει ως κορυφαίο hashtag του Twitter και να αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης των εγχώριων social media και της δημόσιας σφαίρας εν γένει.