Ο Τσίπρας και οι άλλοι
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Ο Τσίπρας και οι άλλοι

Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τις επαναληπτικές εκλογές, οι δύο εκφραστές του πάλαι ποτέ δικομματισμού, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής σύγχυσης σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο.

Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τις επαναληπτικές εκλογές, οι δύο εκφραστές του πάλαι ποτέ δικομματισμού, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής σύγχυσης σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο. Η προσπάθειά τους να πείσουν τον Φώτη Κουβέλη να μπει στην κυβέρνηση είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θέλει να γίνει «ο αριστερός Καρατζαφέρης» και ο πρώην σύντροφός του στον ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να προσφέρει ούτε καν ψήφο ανοχής. Με τις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις να προκαλούν τρόμο σε «γαλάζιους» και «πράσινους», ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή τους. Τα γκάλοπ έδειξαν το μεν ΠΑΣΟΚ να πέφτει σχεδόν στα μονοψήφια, τη δε Νέα Δημοκρατία να ενισχύει τις δυνάμεις της, αλλά να χάνει την πρώτη θέση και μαζί με αυτή το μπόνους των 50 βουλευτών. 

Τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης δεν σημαίνουν πως αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των επαναληπτικών, αλλά δείχνουν τη δυναμική των εξελίξεων και επηρεάζουν την ψυχολογία των ψηφοφόρων, διαμορφώνοντας ανάλογα την παράσταση νίκης. Η πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά να συγκροτήσει κεντροδεξιό, ευρωπαϊκό μέτωπο είναι στρατηγικά σωστή, μόνο που εκδηλώθηκε σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο, χωρίς προετοιμασία και χωρίς σχεδιασμό για την υποστήριξή της. 
Κλείσιμο

Ετσι, κινδυνεύει να ξεφουσκώσει προτού καλά-καλά κριθεί αν θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές ή όχι. Κόντρα στο αντιμνημονιακό ρεύμα που σαρώνει την κοινωνία και σπρώχνει στην κορυφή τον Τσίπρα η «άμυνα» της Ν.Δ. είναι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και η απειλή της επιστροφής στη δραχμή. Δεν φτάνει. Είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια στην κατεύθυνση επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με στόχο τη βελτίωση των όρων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, επιχείρησε βεβιασμένη «κατάργηση» του ΠΑΣΟΚ με την παραίτηση των οργάνων του. 

Πρόκειται για κίνηση που φανερώνει μάλλον πανικό παρά οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κομματικής κρίσης που αποδεκάτισε την άλλοτε πανίσχυρη στρατιά του Κινήματος. Εφεδρείες δεν υπάρχουν και η ανασυγκρότηση σε διάστημα τριάντα ημερών είναι δύσκολος στόχος. Οι τυφλές επιθέσεις στον νέο και άφθαρτο Τσίπρα μοιάζουν μάλλον με απόπειρα αυτοκτονίας. Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώξει να οδηγήσει ξανά τη χώρα στις κάλπες. 

Είναι έτοιμος να γράψει ιστορία, καθώς για πρώτη φορά ένα αριστερό κόμμα διεκδικεί να κερδίσει τις εκλογές. Ακόμη κι αν δεν πετύχει την αυτοδυναμία, εύκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να εξαρτάται από τους μεγάλους αντιπάλους του το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Τι θα κάνει βέβαια με την εξουσία στα χέρια και την τρόικα έτοιμη να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία είναι μια άλλη υπόθεση που (νομίζει πως) έχει χρόνο να τη σκεφτεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ