Θάψ’ τα με... ηρεμία, μέχρι που δεν έμεινε τίποτα όρθιο
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Θάψ’ τα με... ηρεμία, μέχρι που δεν έμεινε τίποτα όρθιο

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις έπληξαν καίρια την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς την Πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δικαιοσύνη. Ας ελπίσουμε, αν χρειαστεί (ευχόμαστε να μη χρειαστεί), να επέμβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην κρίση με την Τουρκία το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο. Διαφορετικά, δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο, θα πρόκειται για εθνική καταστροφή

Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του έθνους μας. Από τη μία μέρα στην άλλη διολισθαίνουμε από την υπερηφάνεια και τα συγχαρητήρια εις... εαυτούς και αλλήλους για το πόσο καλά τα πήγαμε στη διαχείριση της πανδημίας, στην ντροπή λόγω κρουσμάτων θεσμικής παθογένειας.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες είδαμε να καταρρακώνεται το κύρος της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και της Δικαιοσύνης. Αλλεπάλληλες αποκαλύψεις έφεραν στην επιφάνεια αδιανόητες παραβιάσεις οποιασδήποτε έννοιας ορθής υπηρέτησης του δημόσιου καθήκοντος, δεοντολογίας, ακόμη και της στοιχειώδους ηθικής. Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατηγορείται ότι άφησε τη Μάνη και τα Κύθηρα να καίγονται επειδή ήθελε να χρεώσει την αποτυχία σε συγκεκριμένο στέλεχος της ηγεσίας ώστε να προκαλέσει την αποπομπή του. Τις ηχογραφήσεις για την ποταπή απόπειρα συγκάλυψης των εγκληματικών παραλείψεων στο Μάτι κυριολεκτικά ντρέπεται κανείς και μόνο που τις ακούει. Αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. δεν έμεινε αλώβητη. Οι υποκλοπές, όπως αυτές που έκανε κρυφά από την ΕΛ.ΑΣ. η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ξεσκέπασαν ένα πολυδαίδαλο κύκλωμα διαφθοράς εντός της ίδιας της Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη καταφέρνει να εμπνεύσει όλο και λιγότερο το θεμελιώδες αίσθημα εμπιστοσύνης ότι θα περιφρουρήσει τη νομιμότητα και θα εκπληρώσει τον ρόλο της ως ανεξάρτητη εξουσία στο πλαίσιο του πολιτεύματος. Εισαγγελείς και ανακριτές διαφωνούν για το εάν η τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς θα πρέπει να παραπεμφθεί ως κακούργημα ή ως πλημμέλημα. Και κάπου ενδιάμεσα παρεμβάλλεται διά του αρχηγού του το «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ για να προτείνει, εντελώς απροκάλυπτα και με απεριόριστο θράσος, συμψηφισμούς με τα εθνικά θέματα και νταραβέρια με την κυβέρνηση. Στη βάση της λογικής «κουκουλώστε τη σκευωρία που πήγαμε να στήσουμε με τη Novartis για να σας στηρίξουμε στα Ελληνοτουρκικά». Αυτό κι αν είναι απόπειρα νομιμοποίησης του ζόφου, τον οποίο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανέχθηκαν ή και δημιούργησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενόσω κυβερνούσαν τη χώρα. Ο Νίκος Παππάς, ο άνθρωπος που, πέραν της εμπλοκής του σε σκοτεινές συναλλαγές με επιχειρηματίες κ.λπ., βαρύνεται με μεγαλοπρεπείς αποτυχίες σε ό,τι ανέλαβε να φέρει εις πέρας ως υπουργός (από την άλωση των ΜΜΕ έως το... Διάστημα), εξακολουθεί να απειλεί τους πολιτικούς αντιπάλους του αντί να σιωπά.

Καθεμία από τις προαναφερθείσες υποθέσεις είναι από μόνη της ένα σκάνδαλο, τις οδυνηρές παρενέργειες του οποίου υφίσταται εντέλει κάθε Ελληνας πολίτης. Αφενός προσδίδουν αληθοφάνεια και πειστικότητα οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. η φρασεολογία πεζοδρομίου που ακούγεται να χρησιμοποιεί ο επί ΣΥΡΙΖΑ αρχηγός της Πυροσβεστικής καθώς ασκεί bullying στον εντεταλμένο εμπειρογνώμονα, με στόχο να αλλοιώσει την αναφορά του ώστε να απαλλαγούν των ευθυνών τους ο κ. Τόσκας, οι κυρίες Γεροβασίλη, Δούρου κ.ά. Αφετέρου, όμως, προκαλεί θλίψη η συνειδητοποίηση του βάθους στο οποίο έχει φτάσει η αποσάθρωση των θεσμών, η μετάσταση από υπηρεσία σε υπηρεσία της διαφθοράς.

Κλείσιμο
Ας ελπίσουμε ένας άλλος κορυφαίος θεσμός, που ο λαός περιβάλλει με εμπιστοσύνη και για τον οποίο νιώθει υπερηφάνεια, να αποτελέσει την εξαίρεση και να αποδειχτεί, αν χρειαστεί, αντάξιος των περιστάσεων. Μιλώ φυσικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Με τον Ερντογάν να βεβηλώνει την Αγια-Σοφιά και τον στόλο του να βάζει πλώρη για το Καστελόριζο, το τελευταίο που θα ήθελε να ακούσει ο ελληνικός λαός είναι ότι το μόνο που λειτουργεί σωστά στο Στράτευμα είναι οι θαρραλέες δηλώσεις. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως απευκταίο και, σίγουρα, οι έως τώρα χειρισμοί της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικοί και προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα όσο και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. Αλλά δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστο να διαπιστώσουμε -αν ποτέ φτάσουμε στην ανάγκη επέμβασής τους- ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις κατεβαίνουν στο πεδίο της μάχης αποδυναμωμένες για οποιονδήποτε λόγο. Ελπίζω η ιστορία των Ιμίων το 1996 να αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για όλους και να μην επαναληφθεί ποτέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ