Το Αγία Ζώνη ΙΙ...και ο καταδυτικός τουρισμός
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Το Αγία Ζώνη ΙΙ...και ο καταδυτικός τουρισμός

Ολοκληρώθηκε χθες η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» το οποίο προκάλεσε τη μεγαλύτερη  οικολογική καταστροφή  που έχουν υποστεί αστικές περιοχές,  μολύνοντας το θαλάσσιο μέτωπο της παραλιακής.

Τώρα που το θέμα «κάθισε» επικοινωνιακά, το έχουν μετατρέψει σε show. Αν κάποιος δεν ήξερε τι  συνέβη και παρακολουθούσε όσα  γράφονται, ακούγονται και τηλε-μεταδίδονται  τις τελευταίες ημέρες θα νόμιζε ότι πρόκειται για μία επιχείρηση ανέλκυσης ενός «ιστορικής σημασίας ναυαγίου» η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία,  χάρις τις συντονισμένες κινήσεις των αρμόδιων αρχών και των ιδιωτικών συνεργείων. Για την ταμπακιέρα  τίποτα όμως.

ΚΑΝΕΙΣ δεν ανέλαβε καμία ευθύνη.  Για το ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους,  τις πρώτες κρίσιμες ώρες και μαύρισε  η θάλασσα, δεν αφορά και δεν απασχολεί.  Γιατί σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και αντικειμενικές ευθύνες πέρα από προσωπικές.

Στην τελική,  πολιτικοποιείς το θέμα, το μετατρέπεις σε μία αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης, ο καθένας κάνει το κομμάτι του και στο τέλος  τη βγάζουν οι υπεύθυνοι καθαρή. Αλλάνθαστη τακτική.

Μετά στρέφεται το ενδιαφέρον στις κινήσεις που έγιναν στην πορεία,  στη λογική  «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι» και όλα καλά.

 Θα πληρώσει ο ρυπαίνων  και δεν θα επιβαρυνθεί το δημόσιο, θα κάνουν πλέον τους ελέγχους οι νηογνώμονες και στα μικρά σκάφη και όχι η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων του Λιμενικού,  θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες  από  διεθνές fund αρμόδιο για τέτοια περιστατικά κλπ.
Κλείσιμο

Να δείτε που στο πέσιμο της αυλαίας θα γίνει και φιέστα για  να  πανηγυρίσουμε όλοι μαζί το πόσο καλά τα πήγαμε και πόσο καθαρή είναι πλέον η θάλασσα. Μην σας πω ότι τώρα είναι πιο καθαρή από ό,τι πριν. Γιατί αμφιβάλλετε; Αν ναι, φέρτε αποδείξεις και μην …ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα.

Εντάξει έχει μείνει ο έλεγχος του βυθού εκεί που έχει κατακάτσει  το πετρέλαιο αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Το ότι για 5 ή 10 χρόνια- εξαρτάται αν είσαι με την κυβέρνηση ή με την αντιπολίτευση-  θα  υπάρχουν εστίες μόλυνσης είναι «αλλού παππά ευαγγέλιο».

Ξεχάστηκαν οι  «καταγγελίες» και οι ετυμηγορίες των «αυτόκλητων εισαγγελέων» για λαθρεμπόρια, για εμπλοκή μεγάλων επιχειρηματικών ονομάτων, για ξέφραγκα αμπέλια, για σάπια πλοία, για πειρατές, για, για…

Θα μου πείτε θρηνήσαμε 24 νεκρούς στη δυτική Αττική από τις πλημμύρες και δεν  παραιτήθηκε ούτε ΕΝΑΣ.

 Έκαναν και αυτό το θέμα μία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης  και ξεμπέρδεψαν.

Θρηνήσαμε 24 συνανθρώπους και δεν έτρεξε κάστανο. Για μία θαλάσσια ρύπανση θα μιλάμε τώρα, που στο κάτω –κάτω την καθαρίσαμε; Δείτε το σαν μια καλή ευκαιρία να ξεπλύνουμε τον Αργοσαρωνικό και να  τον κάνουμε να αστράφτει από καθαριότητα.  

ΥΓ:  Απορία έχω πως δεν σκέφτηκε κανείς από τους καρεκλοκένταυρους να ρίξει στο τραπέζι την ιδέα   «για  αξιοποίηση του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ  ώστε  να αναδειχθεί η γύρω θαλάσσια περιοχή  ως  ένας παγκόσμιος και μοναδικού ενδιαφέροντος καταδυτικός προορισμός». Χάσαμε μία… μοναδική …ευκαιρία αδέλφια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ