Η φυσική επιλογή στην Κατεχάκη
iriotou_matina

Ματίνα Ηρειώτου

Η φυσική επιλογή στην Κατεχάκη

Ο Ιούλιος «αγαπάει» τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη: Τον Ιούλιο του 2002 συνέδεσε ανεξίλητα το όνομά του με τη μεγαλύτερη επιτυχία που θα μπορούσε να έχει ένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη- την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Αυτό τον Ιούλιο επιστρέφει στην -αεί- ηλεκτρική καρέκλα της Κατεχάκη περίπου ως φυσική επιλογή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τοποθέτησή του, που σηματοδοτεί και άνοιγμα της ΝΔ στο χώρο του Κέντρου, απαντά πλήρως στο κριτήριο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» που έθεσε ο νέος πρωθυπουργός για τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ο Χρυσοχοϊδης, όμως, (που διεγράφη χθες από το Κίνημα Αλλαγής, ως συνέπεια της απόφασής του να αποδεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη) δεν υπηρετεί μόνο συμβολισμούς, τη στιγμή, μάλιστα, που το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών φέρει βαριά τραύματα και η ανοχή στην ανομία είναι κοινή πεποίθηση.

Ο Χρυσοχοϊδης που επιστρέφει στην Κατεχάκη για τέταρτη φορά έχει δύο σημαντικά προνόμια: Ξέρει τους μηχανισμούς ενός υπουργείου με πολλές ιδιαιτερότητες -πράγμα που του δίνει προβάδισμα χρόνου, έστω κι αν τα πρόσωπα έχουν ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό από την τελευταία του θητεία- και ο ίδιος έχει επιδείξει στο παρελθόν μεθοδικότητα και εξαιρετική ικανότητα επιλογής συνεργατών, αλλά και σύνθεσης πληροφοριών. Κάπως έτσι, άλλωστε, από την έκρηξη με τον σοβαρά τραυματισμένο Σάββα Ξηρό στον Πειραιά, πιάστηκε το νήμα για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Κι αργότερα του ΕΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα. Μέχρι τον Χρυσοχοϊδη, το πιο αισιόδοξο που είχε ειπωθεί από υπουργό της Κατεχάκη για την τρομοκρατία ήταν το περίφημο «τους ακουμπάμε» του Δροσογιάννη, που είχε λοιδωρηθεί αλύπητα. Η εξάρθρωση της 17Ν δικαίωσε και τον Δροσογιάννη αφού πράγματι είχε στοιχεία όταν είχε κάνει την περίφημη δήλωση, αλλά κανείς τότε -μέσα της δεκαετίας του '80- δεν μπορούσε να δει ολόκληρο το παζλ, αλλά μόνο τα κομμάτια που δεν οδηγούσαν όμως, πουθενά.

Ο ίδιος ο Χρυσοχοϊδης έγινε στόχος τρομοκρατών- παγιδευμένο με εκρηκρικά δέμα με εκείνον παραλήπτη σκότωσε το καλοκαίρι του 2010 έναν από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, τον υπασπιστή του, Γιώργο Βασιλάκη.

Ωστόσο, είναι άδικο για τον 64χρονο δικηγόρο από το Νησί Ημαθίας να αναφέρεται κανείς μόνο στην τρομοκρατία. Αλλωστε, ο μέσος πολίτης νιώθει ανασφαλής από το λεγόμενο έγκλημα της καθημερινότητας, εξαιτίας της «αόρατης» αστυνόμευσης και της ανοχής στην ανομία. Ο Χρυσοχοϊδης έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής ακριβώς σ' αυτόν τον τομέα και δράσεις που επί των θητειών του αναλήφθηκαν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας και τη βελτίωση των δεικτών της εγκληματικότητας. Ηταν αυτός που δημιουργησε την ομάδα ΔΙΑΣ και έβγαλε από τα γραφεία και διάφορες ειδικές υπηρεσίες 5.000 αστυνομικούς. Προχώρησε στη σύσταση της υπηρεσίας αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, ενώ κατανόησε γρήγορα τη σημασία της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές με πεζές περιπολίες- δική του έμπνευση ήταν και ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς που παρά τις προσπάθειες στην συνέχεια δεν περπάτησε.

Η πορεία του Χρυσοχοϊδη «συμφωνεί» με τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη στον τομέα της Ασφάλειας. Η επιστροφή του στην Κατεχάκη έχει προκαλέσει αναστάτωση -πολλοί ενδεχομένως να περίμεναν να βρεθούν σε ευνοϊκή θέση εφόσον στην καρέκλα του υπουργού καθόταν ένα στέλεχος της ΝΔ. Στην όποια περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Χρυσοχοϊδη επειδή θα βρει αξιωματικούς που τους ξέρει από... αστυφύλακες. Αλλωστε, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να γράφει Ιστορία στο συγκεκριμένο υπουργείο, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να επαναληφθεί η ιστορία του εκεί, αλλά αυτή τη φορά ως ...φάρσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK