Τα 10.119 ακίνητα-μυστήριο και το χάος στην κυβέρνηση
Κωστής Πλάντζος

Κωστής Πλάντζος

Τα 10.119 ακίνητα-μυστήριο και το χάος στην κυβέρνηση

Έχασαν τον ύπνο τους στην κυβέρνηση με την αποκάλυψη από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (στις 9 Σεπτεμβρίου) για την «κρυφή λίστα» με τα 10.119 ακίνητα– "μυστήριο",  τα οποία εκχωρούσαν με απόφασή τους (από 19.6.2018) στο Υπερταμείο ο υπουργός Οικονομικών και ολόκληρο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να εκδώσει και γραπτή ανακοίνωση έσπευσε, για να διατυμπανίσει ότι ξεκίνησε «η διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης» των 10.119 ακινήτων. Τεχνηέντως δεν ανέφεραν πουθενά πότε δόθηκε εντολή να ταυτοποιηθούν τα ακίνητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «έναρξη της διαδικασίας ελέγχου» ξεκινούσε με την ίδια την απόφαση Τσακαλώτου, στις 19 Ιουνίου.

Μία ημέρα αργότερα μόλις η κυβέρνηση διαψεύστηκε για άλλη μια φορά! Στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ δημοσιεύθηκε η απάντηση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ προς το υπουργείο και την Γενική Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι το αίτημα από την αρμόδια Γραμματεία του ΥΠΟΙΚ είχε σταλεί …. στις 2 Οκτωβρίου, δηλαδή τρεις ολόκληρες εβδομάδες μετά το δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος και αφού ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την χώρα, καθώς το θέμα έφτασε να συζητηθεί και στην Βουλή. Από την πλατεία Συντάγματος (ΥΠΟΙΚ) το αίτημα έφτασε στην Λεωφόρο Μεσογείων (ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ) στις 8 Οκτωβρίου και η εταιρία αποδέχθηκε να δώσει δωρεάν αλλά υπό όρους στις δημόσιες αρχές το υλικό που της ζητήθηκε για τα ακίνητα.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο κύριος Τσακαλώτος φροντίζει πάντα να αποσιωπά τον ρόλο της πολυμελούς Επιτροπής (πάνω από 40 άτομα και πολλοί εξ αυτών συνεργάτες συναρμόδιων υπουργών) που είχαν αναλάβει από το 2017 να επιλέξουν τα ακίνητα που θα δοθούν στο Υπερταμείο. Αντί να ζητήσουν δηλαδή από τότε τα στοιχεία της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, η άφησαν να περάσει ένας χρόνος και αφού μέτρησαν τις αντιδράσεις, έδειξαν –όπως πάντα- ότι κινητοποιήθηκαν και «όλα βαίνουν καλώς».

Αντιθέτως, όπως προκύπτει από άλλο έγγραφο που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το ίδιο το Υπερταμείο είχε προνοήσει και ζήτησε τα στοιχεία για τα ακίνητα που το ενδιέφεραν να περάσουν από την κυριότητα του δημοσίου στην δική του, από τις 7 Ιουνίου 2018, δηλαδή δέκα ημέρες πριν αποφασίσει το ΚΥΣΟΙΠ και ο κύριος Τσακαλώτος να του τα εκχωρήσει! Με άλλα λόγια, η Επιτροπή επέλεγε, η ΕΤΑΔ (θυγατρική του Υπερταμείου) ζητούσε, η κυβέρνηση έδινε, αλλά ως τον Ιούνιο κανένα Υπουργείο ή κρατικός φορέας (πλην κάποιων φιλότιμων υπαλλήλων Κτηματικών Υπηρεσιών της χώρας) δεν έκρινε σκόπιμο να ελέγξει ποια και τι είδους ακίνητα παραδίδει το ελληνικό δημόσιο στα ξένα χέρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης