Τα "Greek statistics" είναι ακόμα εδώ!
plantzos_kostas

Κωστής Πλάντζος

Τα "Greek statistics" είναι ακόμα εδώ!

Ελλάς  το Μεγαλείο σου... Πάνε δυόμισι χρόνια τώρα που η χώρα μας έγινε ρεζίλι των σκυλιών για τα <<διαβλητά>> στατιστικά οικονομικά της στοιχεία.

Ελλάς  το Μεγαλείο σου... Πάνε δυόμισι χρόνια τώρα που η χώρα μας έγινε ρεζίλι των σκυλιών για τα <<διαβλητά>> στατιστικά οικονομικά της στοιχεία. Η ελληνική κυβέρνηση και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαπόμπευε την τότε Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η μήνις των Ευρωπαίων και να διενεργηθεί μια νέα "Απογραφή",  που μας πήρε και μας σήκωσε -το έλλειμμα και εμάς μαζί!

Στη θέση της παλιάς Στατιστικής Υπηρεσίας, το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε την ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Δυο χρόνια τώρα δεν έχουμε καν στατιστικά στοιχεία!

Για παράδειγμα, η ΕΛΣΤΑΤ δεν δημοσιεύει πια τα "εποχικά διορθωμένα" στοιχεία που έχει ανάγκη όποιος ψάχνει να δει πού πάει το πράγμα, να κάνει συγκρίσεις και να εξάγει συμπεράσματα. Έτσι μπορεί πχ το 2010 το ελληνικό ΑΕΠ να κατρακυλούσε με εφιαλτικούς ρυθμούς (της τάξεως του 5% ως 9% στο γ΄και δ΄τρίμηνο), αλλά στο τέλος ανακοινώθηκε πως ο ετήσιος μέσος όρος της ύφεσης ήταν μόλις ...3,4%.

Η ίδια η Ελ.Στατ μάλιστα <<προειδοποιεί>> να μην χρησιμοποιεί κανείς τα στοιχεία της, παρά... μόνο η ίδια! Με τη διαφορά βεβαίως ότι -ειδικά σε εποχές Μνημονίου- τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, τις τιμές, την ανεργία κλπ δεν είναι απλές <<ανακοινώσεις>> μιας υπηρεσίας που απασχολεί μόνο κάποιους "ειδήμονες", αλλά καθορίζουν ή και ανατρέπουν τα δεδομένα στην οικονομική πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου -την ζωή μας την ίδια δηλαδή...

Με άλλα λόγια, για να μην έχουμε διαβλητά στατιστικά στοιχεία, καταλήξαμε να μην έχουμε καθόλου στοιχεία! Δείτε και μόνοι σας πώς σχολιάζει τις δικές της ανακοινώσεις, η ΕΛ.ΣΤΑΤ:
Κλείσιμο

- Για τα μηνιαία αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού: "όπως είναι ήδη γνωστό, προκύπτουν από εκτιμήσεις που βασίζονται σε στοιχεία ενός σχετικά μικρού δείγματος...  Συνεπώς, οι μηνιαίες εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλα δειγματοληπτικά σφάλματα...  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες εκτιμήσεις της ανεργίας να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα από μήνα σε μήνα, η οποία αυξάνεται έτι περαιτέρω όταν παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη γεωγραφική ανάλυση. Οι χρήστες θα πρέπει να το λαμβάνουν αυτό σοβαρά υπόψη πριν χρησιμοποιήσουν για οποιοδήποτε σκοπό τα μηνιαία αποτελέσματα για την ανεργία>>.

- Για τα τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς: "λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 - 4ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση (...) η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα".

- Για τις εισαγωγές-εξαγωγές: <<οι αντίστοιχες διασαφήσεις για το Δεκέμβριο 2011 δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ενσωματωθεί στο σύνολο τους, με αποτέλεσμα την μη συγκρισιμότητα των στοιχείων μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου 2011 και Δεκεμβρίου 2010>>.

- Για την απογραφή πληθυσμού: <<η μεθοδολογία της Απογραφής του 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών, όπως στη διάρκεια της Απογραφής, στην απογραφή ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους κλπ. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα>>.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Με τον τρόπο αυτό όμως, ουδείς μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της Ελ.Στατ. παρά την πολυδιαφημισμένη <<αξιοπιστία>> της. Ίσως για αυτό στο νέο Μνημόνιο
περιελήφθη ειδική παράγραφος που δίνει νέες υπερεξουσίες στον πρόεδρό της -ο ρόλος του οποίου μάλιστα έχει έντονα αμφισβητηθεί και από μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009!

Συγκεκριμένα αναγράφεται στο νέο Μνημόνιο (σσ: που την χαρακτηρίζει μάλιστα <<υπηρεσία>> και όχι <<ανεξάρτητη Αρχή>>): "Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την Ελληνική Στατιστική υπηρεσία, Ελ.Στατ. Θα αναθεωρήσουμε τον νόμο περί στατιστικών προκειμένου να αναθεωρήσουμε τους κανόνες διακυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ. Ο νόμος θα καθιερώσει το Συμβούλιο της Ελ.Στατ. ως συμβουλευτικό, και θα διευκρινίσει την αρμοδιότητα του προέδρου της Ελ.Στατ ως το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος και συντονιστή του εθνικού στατιστικού συστήματος".

Ποιους βολεύουν όλα αυτά; Ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Η επίκληση της επιστημοσύνης πάντως των ιθυνόντων δεν αρκεί να δικαιολογήσει γιατί ακυρώνουν τον εαυτόν τους...

Δεν αντέχω όμως και στον πειρασμό να γενικεύσω ότι, όπως επί Παπακωνσταντίνου η τότε κυβέρνηση έβγαλε άχρηστη την παλαιά Στατιστική Υπηρεσία και την αντικατέστησε από μία ανύπαρκτη ΕΛΣΤΑΤ, έτσι έπραξε και με το ΚΕΠΥΟ! Εκεί δηλαδή που είχαμε ένα Taxisnet που δούλευε στοιχειωδώς καλά, αποφέροντας στο δημόσιο έσοδα, φτάσαμε επί Σπινέλη το σύστημα να καταρρέει και να μην εισπράττονται στην ώρα τους οι
φόροι, με αποτέλεσμα να ανοίγουν νέες μαύρες τρύπες που έκλειναν με άλλους φόρους και περικοπές μισθών. Τα βλέπαμε και τα γράφαμε, αλλά οι αρμόδιοι περιορίζονταν να επαίρονται πως καταβάλλουν προσπάθειες για την <<αναβάθμιση>> της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων σε <<αιχμή του δόρατος>> και <<καρδιά>> του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Μόνο μετά την απομάκρυνση Παπακωνσταντίνουν και την παραίτηση Σπινέλη βλέπει κανείς μεγάλες προσπάθειες να πάρει πάλι <<τα πάνω του>> το όλο σύστημα. Και με δυσκολία κούτσα-κούτσα αρχίζουν να ετοιμάζονται και να αποστέλλονται πχ τα εκκαθαριστικά ΦΜΑΠ και ΕΤΑΚ της ... περασμένης
δεκαετίας (2003-2010)! Αν και τώρα είναι ίσως πια πολύ αργά για όλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα