Η μισή αλήθεια ενός ρεκόρ στην οικονομία
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Η μισή αλήθεια ενός ρεκόρ στην οικονομία

Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις τελευταίες εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικά πάνελ ανάμεσα στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης τους στον οικονομικό τομέα δεν ξεχνούν ποτέ να κάνουν αναφορά στο ρεκόρ των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων – «ρεκόρ δεκαετίας!» διαλαλούν προς πάσα κατεύθυνση με ένα αίσθημα καθαρής ηδονής για την χρήση των αριθμών και κυρίως για το κοντέρ που καταγράφει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια.

Για την ακρίβεια των πραγμάτων αυτή την φορά οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν λένε ψέματα.  Αξιοποιούν με τον δικό τους ξεχωριστό, ανεπανάληπτο τρόπο στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: Oι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2017 ανήλθαν σε 3.204 εκατομμύρια ευρώ, (το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας) σε σχέση με 2.498 εκατομμύρια το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 28,3%.

Οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θριαμβολογούν και μέχρι εκεί. Κουβέντα παρακάτω…

Στη συνήθη ερώτηση των δημοσιογράφων – συντονιστών των πάνελ ή των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το είδος των επενδύσεων που συνοδεύουν αυτήν την εισροή ή και για τα ονόματα των επενδυτών αρνούνται να απαντήσουν ισχυριζόμενοι ότι δεν κάνουν «διαφήμιση σε εταιρείες»…

Και όμως αν η συζήτηση για το ρεκόρ πήγαινε και λίγο παρακάτω – φεύγοντας από το γήπεδο των αριθμητικών επιδόσεων- το όλο θέμα θα είχε μια ξεχωριστή αξία. Και αυτό γιατί θα μπορούσαμε να φτάσουμε ευκολότερα στο «ζουμί» της υπόθεσης, ορίζοντας στον ένα ή άλλο βαθμό τον αντίκτυπο που θα είχε μια επένδυση σε μια περιοχή ή σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων – είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για απλούς κατοίκους.

Με άλλα λόγια, οι αριθμοί και τα ρεκόρ καλά είναι για να κερδηθούν οι εντυπώσεις στις τηλεοπτικές μονομαχίες αλλά δεν αλλάζουν αυτόματα τις ζωές των ανθρώπων. Ούτε καν μια επένδυση…

Κλείσιμο
Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε λίγο πίσω στο ρεκόρ. Είναι σαφές ότι στα νούμερα του 2017 μέτρησε η επανεκκίνηση των διαδικασιών στο πεδίο του ΤΑΙΠΕΔ που είχαν μπει στον πάγο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των υπουργών της, το πρόγραμμα της Golden Visa, οι αλματώδεις ρυθμοί στην αγορά του real estate κλπ.

Αλλά, ας μείνουμε σε μια διαπίστωση: « Συγκέντρωση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) στις υπηρεσίες. Η τάση αυτή υπαγορεύθηκε κυρίως από την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, καθώς επίσης την τόνωση του εμπορίου, κυρίως πριν την έναρξη της κρίσης, ενώ τα τελευταία έτη παρατηρείται συγκέντρωση επενδύσεων στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τις δραστηριότητες αποθήκευσης και μεταφορών. Το ποσοστό του δευτερογενούς τομέα είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις δυνατότητες της χώρας, γεγονός που υποδεικνύει σημαντικά επενδυτικά περιθώρια. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωτογενή τομέα, με πολύ μικρά ποσοστά ΞΑΕ, σε μια χώρα με συγκριτικά οφέλη για τον κλάδο αυτό (κλιματολογικά κτλ)».
 
Κακά τα ψέματα, οι επενδύσεις με τα κεφάλαια από το εξωτερικό πόρω απέχουν από το βασικό στόχο μιας φιλόδοξης μακροπρόθεσμης πολιτικής στρατηγικής που συνδέει τα νούμερα με τον αντίκτυπο τους στην οικονομία και την κοινωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK