tsaousis_kostas

Τι κρατάμε και τι πετάμε από τον 8ετή κύκλο των μνημονίων;

Κώστας Τσαούσης

Τι κρατούμε και τι αφήνουμε από τον 8ετη κύκλο των μνημονίων;

Και το ερώτημα είναι από την πλευρά των πολιτών που πόνεσαν και μάτωσαν και όχι από την πλευρά του πολιτικού προσωπικού. Το τελευταίο – με ελάχιστες εξαιρέσεις- αρνήθηκε ακόμη να σκεφθεί την προοπτική ενός delete και μιας επανεκκίνησης με άλλους διαφορετικά ποιοτικά όρους και προϋποθέσεις.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και από τα του τελευταίου πατώματος – του ρετιρέ… Ένα από τα ζητήματα που δεν συζητήθηκαν καν στον εκτεταμένο διάλογο περί μεταρρυθμίσεων ήταν και ο αριθμός των βουλευτών. Στην Ελλάδα 300 σε ένα πληθυσμό λίγο πάνω από 11 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα στην Ολλανδία των 17 και κάτι εκατομμυρίων οι βουλευτές δεν ξεπερνούν τους 150. Και σε αυτό τον αριθμό υπάρχει μια πλούσια αντιπροσώπευση πολιτικών δυνάμεων όλων των ιδεολογικών ρευμάτων αλλά και μια αξιοθαύμαστη κινητικότητα και ανανέωση προσώπων. Στην Ελλάδα ακόμη και στις δύσκολα οικονομικές συνθήκες που επιβλήθηκαν στο σύνολο της κοινωνίας τα προνόμια των βουλευτών έμειναν στο απυρόβλητο…

Η μείωση δεν είναι – σε καμία περίπτωση- αυτοσκοπός αλλά εργαλείο προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα που επιβάλλει η πολιτική κουλτούρα μιας δημοκρατικής τάξης πέραν από οποιαδήποτε στεγανά και παγιωμένες αντιλήψεις που μας ξαναγυρίζουν στην εξουσία των κομματαρχών…

Οι αντιλήψεις αυτές δεν υπάρχουν μόνο στη κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων στην Περιφέρεια Αττικής φθάνει τους 101, ενώ σε άλλες μεγάλες περιφέρειες όπως εκείνη της Στερεάς Ελλάδας φθάνουν τους 51 όπως και της Κρήτης. Πολυκοσμία και στους Αντιπεριφερειάρχες – ιδίως στους θεματικούς όπου ο αριθμός ποικίλει… Τα ίδια και με τους δημάρχους που διορίζουν αβέρτα θεματικούς αντιδημάρχους.

Αλλά, στους δήμους έχουμε και άλλα σπουδαία. Τις περίφημες δημοτικές επιχειρήσεις και τους δημοτικούς οργανισμούς. Οι περισσότερες εξ αυτών λειτουργούν ενίοτε και ως αποθήκες ψυχών. Πάντως, στα 8 χρόνια των μνημονίων – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- η απαραίτητη και αναγκαία προσαρμογή δεν έγινε και κυρίως δε προς την πλευρά της προσέλκυσης και αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Δήμος Αθηναίων μέσα από σχήματα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και διεθνείς οργανισμούς είναι ένα φωτεινό παράδειγμα.

Αλλά, αν από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταφερθούμε προς την πλευρά του Κράτους και του ανεξερεύνητου τοπίου με τις εκατοντάδες εταιρείες του δημοσίου. Προσοχή, δεν μιλάμε για τις μικρές ή τις μεγάλες ΔΕΚΟ που πέρασαν στην επικράτεια του Υπερταμείου αλλά για τις διάσπαρτες συμμετοχές που ανήκουν σε δοβλέτια υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Εταιρείες που μια ζωή καταγράφονται, αξιολογούνται, συγχωνεύονται, «κλείνουν»…

Με άλλα λόγια, το τι κρατάμε και το τι πετάμε από τον 8ετη κύκλο εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δώσουμε στο βασικό ζήτημα του απολογισμού των πράξεων του πολιτικού προσωπικού αυτού του τόπου.


ΣΧΟΛΙΑ (8)

εδω γελαμε με τις απατες

Οτι άνοιξαν τα κλειστά επαγγελματα, βλέπε λογιστες-Ταξι-φορτηγα

κα

Κραταμε αυτούς που μας έβγαλαν από τα μνημόνια και πετάμε αυτούς που μας έβαλαν. Σκέψη θέλει;

Πεταει , Πεταει ?

Όποτε πετάμε τον Σαμαρά που η κυβέρνηση του ήτανε έτοιμη να βγει το 2015 άλλα τους ρίξατε με το ΠΤΔ και κρατάμε τον Τσιπρα που με την "περήφανη" διαπραγμάτευση του μας έριξε μνημόνιο (οοπς συμφωνία εννοώ) και μας έβγαλε το 2018 από τη συμφωνία (οοπς μνημόνιο εννοώ , γιατί όλο τα μπερδεύω άραγε?). Και έτσι φτάσαμε να υποστηρίζουμε και Σαμαρά.... αα , το ξέχασα ζήτω η πρώτη φορά Aριστερά (Και η Καραμανλης and friends A.E) !!

Πετάμε

Εύκολο: τη ΝΔ και το παλιό!

Τι κρατάμε και τι πετάμε από τον 8ετή

κύκλο των μνημονίων; κρατάμε το ΣΥΡΙΖΑ και πετάμε όλους τους άλλους. Ακόμα να το καταλάβεις;

...

Κρατάμε αυτόν που μας εβγαλε απο τα 8 χρονια μνημονίων και πετάμε αυτούς που μας εβαλαν εξαρχής από το καθε ποστο τους και με τον καθε τρόπο τους

Το ξεβρακωμα καλά κρατεί

Έτσι είναι η ζωή. Πόσο μαλλον όταν εχουμε μια σοσιαλιστικη κυβέρνηση και κυρίως ψηφοφόρους που την ψηφίζουν και την εκλέγουν. Και θα εχουμε ως εκ τούτου και υπεραριθμους υπαλλήλους και προσκολιωμενους.Επιτέλους το σοσιαλιστικο κίνημα έχει καθιερωθει και έτσι θα ευημερευσουν και οι πολιτες. Δηλαδη θα πλησιασουμε το ιδανικο της σοβιετιας.Που είναι να μην δουλεύουμε και να περνουμε πολλά λεφτά. Πατερουλη που να πληρώνει τα έξοδα μας, έχουμε βρει, τους δανειστες της ΕΕ ,που δοξα τον θεό, τα 8 χρόνια δεν μας χάλασαν χατίρι, πάντα ήσαν πρόθυμοι να εξυπηρετησουν της ανάγκες του πελατειακου στρατού των κομμάτων της Βουλής. Τώρα αν μαδησαν το κεφαλαιο και τους καπιταλιστες, αλλά και τους εργάτες από το ιδιωτικό τομέα, δεν παίζει κανένα ρόλο. Αποδείξη όλοι οι πλούσιοι Ευρωπαίοι βγαίνουν στην συνταξη 65 και, ετών, ενώ εμείς κανονικά από τα 45. Και πολλά άλλα. Τώρα αν γράψανε στο υπερταμειο την περιουσία του εθνους , και την ξηλωνουν σιγά σιγά, ποσως μας ενδιαφέρει. Και τι έγινε δηλαδή, όπως είπε και το παληκαρι μας ο προθυπουργος.Ευτυχώς που ο Τραμ έστειλε δύο ραπτορες , αεροπλάνα τα f 22 που μαζί με τα δικά μας τα f 16 φύλαγουν Θερμοπυλες στο Αιγιο.Έτσι διαφυλαξαμε τις 7 χιλιάδες μισθούς που περνούν οι επί κεφαλης του στρατού κατοχής. Γιατί μονοι μας ακόμα θα ψάχναμε την βενζίνη.Κατά τα άλλα ευτυχώς καλά.Και εις αλλά με υγείαν. Το ξεβρακωμα καλά κρατεί.

kostasv

Τα λέτε (γράφετε) όλα. Η δημιουργία σύγχρονου κράτους ακόμη το ζητούμενο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία