Και ιστορία οι παρέες!
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Και ιστορία οι παρέες!

Ο Διονύσης Σαββόπουλος το έχει πει – το έχει κιόλας τραγουδήσει: «(…)φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες». Και οι παρέες στη καθαρή τους μορφή είναι κατεξοχήν Πρόσωπα (με Π κεφαλαίο)- Πρόσωπα ικανά να μετασχηματίζουν τις παρέες των φίλων σε ομάδες συνεργατών. Με τη σειρά τους οι τελευταίες διαμορφώνουν συλλογικές προσπάθειες που αφήνουν τις περισσότερες φορές ισχυρό το αποτύπωμα τους…

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα «ΓΑΒγισμα» που ακούσθηκε εδώ και λίγο καιρό στην καρδιά της Πελοποννήσου, στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Εκεί με πυρήνα μια ερευνητική ομάδα – στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου- με την επωνυμία ΓΑΒ LAB δημιουργήθηκε ο λεγόμενος Χώρος Καινοτομίας με πολύ ευρύτερες από το στενό ακαδημαϊκό περιβάλλον επιδιώξεις.

Στη σελίδα του «Χώρου Καινοτομίας» στο facebook βρήκα ορισμένες εξηγήσεις για αυτές τις ευρύτερες επιδιώξεις της συλλογικής προσπάθειας που έχει νόημα και αξία να τις παραθέσω και εδώ: «Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε στον τόπο μας ένα χώρο που θα επιτρέψει στη νεανική δημιουργικότητα να μείνει εδώ, να εκφραστεί, να ωριμάσει και να παράξει αξία, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προϊόντα για όλους μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει σχεδιάσει και προετοιμάζει την υλοποίηση του “Χώρου Καινοτομίας”.

Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο οι νέοι μας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν ελεύθερα με τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα 3D scanning, 3D printing, Arduino και αισθητήρες διαφόρων τύπων, Raspberry Pi, controlable and programmable robots κτλ. Αυτή η τριβή:

• θα δείξει πως η τεχνολογία αιχμής είναι προσιτή, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα της μικρής επαρχιακής πόλης,
Κλείσιμο
• θα δώσει την ευκαιρία πειραματισμού με ευρεία γκάμα τεχνολογιών σε νέους που διαφορετικά δεν θα είχαν τέτοια πρόσβαση,
• θα επιτρέψει το συνδυασμό των τεχνολογιών με νέους ευφάνταστους τρόπους για την παραγωγή νέων λύσεων, υπηρεσιών και προϊόντων και
• θα αποτελέσει κοιτίδα δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας.

Ο Χώρος Καινοτομίας θα δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ των επιχειρηματιών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας νέα ώθηση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου».

Ας επαναλάβω κάτι από το κείμενο: «(η) νεανική δημιουργικότητα να μείνει εδώ, να εκφραστεί, να ωριμάσει και να παράξει αξία, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προϊόντα για όλους μας».

Με άλλα λόγια, η εξαιρετική αυτή συλλογική πρωτοβουλία – από τα σπλάχνα ενός εργαστηρίου σε ένα από τα νεώτερα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας- έχει τον τρόπο να παρεμβαίνει στο δημόσιο χώρο και να δηλώνει το παρών για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου εθνικού ζητήματος : εκείνο της αναγκαστικής φυγής μεγάλου μέρους νέων επιστημόνων και επαγγελματιών.

Και η συλλογική προσπάθεια έχει πίσω της μια παρέα, μια ομάδα – και πάνω από όλα, Πρόσωπα! Συντονιστής της προσπάθειας για τον «Χώρο Καινοτομίας» ο Μανόλης Γουάλλες (διευθυντής του Εργαστηρίου /Ομάδα Γνώσης και Αβεβαιότητας) και μαζί του, οι συνάδελφοι του, Κώστας Βασιλάκης, Χρήστος Τρυφωνόπουλος και Νίκος Πλατής, οι ερευνητές Βασίλης Πουλόπουλος και Άννα Καραπαναγιώτου και υποψήφιοι διδάκτορες , μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές - μεταξύ αυτών οι Ιωάννης Μπουρλάκος, Αλέξανδρος Καραντζούλης, Χαρά Κουλούρη, Ανδρέας Ι. Γεωργακόπουλος.

Οι παρέες, λοιπόν, μπορούν να κάνουν την διαφορά ακόμη και σε μια μικρή πόλη της ελληνικής περιφέρειες. Παρέες – ομάδες- Πρόσωπα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK