tsaousis_kostas

Mεταρρυθμίσεις, το αντίδοτο της υψηλής φορολογίας

Κώστας Τσαούσης

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας – από τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις και του Ίδρυματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - για το επίπεδο της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών τα τελευταία χρόνια της γενικευμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης βγάζει μάτια. 

Μάλιστα, σε ένα άκρως αποκαλυπτικό (για τα συμπεράσματα του) εισαγωγικό σημείωμα οι διοργανωτές της έρευνας τραβούν για τα καλά την βαριά κουρτίνα της φορολογικής πραγματικότητας : «Γνωρίζατε ότι μέσα σε οκτώ χρόνια (2008-2016) οι έκτακτοι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 94%; ότι τα έσοδα από φόρους στην περιουσία επταπλασιάστηκαν; ότι οι φόροι στην παραγωγή το 2015 έφτασαν στο 16,1% του ΑΕΠ από 12,7% και ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στη λίστα με τα κράτη - μέλη της ΕΕ με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και μια από τις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές;».

Τα σχόλια περιττεύουν… Η δυσβάστακτη πραγματικότητα δεν επιτρέπει ιδεολογικές ή άλλες μεταγλωττίσεις!

Οι διαπιστώσεις των ερευνητών δεν χωρούν παρανοήσεις: «Το σύστημα φορολογίας εισοδήματος της Ελλάδας είναι άδικο και αναποτελεσματικό, ενώ αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα και αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις φορολογικές ανισότητες. Επιπλέον, είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλάζει πολύ συχνά και είναι φτιαγμένο με τρόπο που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή». Μέσα σε αυτό το σκηνικό «το διάστημα 2008 - 2016, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 27%, ενώ τα φορολογικά έσοδα του κράτους μειώθηκαν μόνο κατά 7%». Που οφείλεται, λοιπόν, αυτή η παραδοξότητα; Η απάντηση είναι απλή: Η φορολογία αυξήθηκε δραματικά.

Αλλά, οι πολιτικές που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στη φορολογία ποτέ δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και κυρίως δεν βοήθησαν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ενθάρρυνσης των επενδύσεων και προώθησης της επιχειρηματικότητας.

Η φορολογία μόνο ως ένα στοιχείο μιας ολοκληρωμένης δημόσιας οικονομικής πολιτικής που βάζει στο επίκεντρο της τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα μπορεί να λειτουργήσει – όλα τα άλλα είναι δοξασίες παλαιοημερολογιτών που θεωρούν ότι την ανάπτυξη φέρνει το κράτος- επιχειρηματίας, το κράτος- εργοδότης, το κράτος- πατερούλης…
Κατά τα άλλα, ας είναι καλά ο αγαπητός γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ángel Gurría, ο Μεξικανός οικονομολόγος και διπλωμάτης που επιμένει να επαναλαμβάνει μονότονα στους εκάστοτε ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου την μαγική λέξη: Μεταρρυθμίσεις! Και οι μεταρρυθμίσεις είναι το καλύτερο αντίδοτο στους πειρασμούς της φορολογίας…

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Μην μας ξυπνάτε

Το άτομο κοιμαται και ονειρεύεται. Περιγράφει το ιδανικο , αυτό που θα θέλαμε να είμαστε, αλλά για αγνώστους λογους δεν μπορούμε να πραγματοποιησουμε.Αλλά τωρα είμαστε κοντά στην επιτυχία, την ακουμπαμε, ειδικά με τις μεταρρυθμισεις που είναι καθ'οδό θα το πετύχουμε. Βέβαια βγάζουμε εκτός τον στρατό κατοχής, τον πελατειακο φασισμό, την δικτακτορια του κοινοβουλιου, την εφαρμογή του συντάγματος κάτω του 40%,και πολλά άλλα. Γιατί δεν θα μπορούμε να ονειρευτουμε να έχουμε τις αυταπάτες μας με τοσα πολλά εμποδια και δεν υπαρχει λόγος να ξυπνάμε και τους άλλους ιδικά τον λαό, αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

planet

Με βρίσκει σύμφωνο το όλο σκεπτικό σου αλλά ο Μεξικανός που επικαλείσαι είπε 24% ΦΠΑ σε όλα είναι αυτό μεταρρύθμιση?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία